Interjú Tasó László országgyűlési képviselővel

2022.01.12. 07:00

Kiállunk a magyar érdekek mellett, és a megkezdett úton együtt megyünk tovább

Tasó László: soha nem lehetünk igazán elégedettek, nem is vagyunk maradéktalanul azok, ettől még büszkék lehetnénk az elért eredményeinkre.

Forrás: Napló-archív

A megye 15 települése mellett három debreceni körzetet is felölel Tasó László országgyűlési képviselő választókerülete. A részben cívisvárosi, részben megyei képviselőt arra kértük, értékelje a Hajdú 3-as választókerület 2021-es évét. Úgy véli, a polgármesterek jól vizsgáztak, sok fejlesztés végbemehetett, azonban mégsem felhőtlen az öröme. 

 

Hogyan tekint vissza a 2021-es esztendőre? 

 

Az elmúlt évben is nehezítette életünket a koronavírus okozta feszültség, kérdéses volt, hogyan tud Magyarország a gazdasági válságok okozta hátrányokból kijönni. Az európai elemzések egyértelművé teszik, hogy Írország és Észtország mellett Magyarországon sikerült a leggyorsabban a gazdasági teljesítőképességet visszaállítani. A gazdasági növekedés az év végére meghaladta a 7 százalékot, az éves átlag pedig az 5 százalékot.Ezt csak úgy lehetett elérni, hogy a beruházások oldaláról kezeltük a válságot, és bármilyen furcsa, de többen dolgozunk most, mint a járvány előtt. 25 éve nem dolgoztunk ennyien Magyarországon, ez a településeinken is látszik. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a gazdasági szereplők megerősítése, a kis- és középvállalkozások támogatásai lehetővé tették, hogy sokan a közmunkát hátrahagyva a versenyszférában helyezkedjenek el. Napjainkban egyre több területen munkaerőhiánytól szenvednek a vállalkozások. Éppen ezért fontos, hogy megnyerjük a helyi közösségeket, azt a munkaerőpiaci tartalékot, amelyben a roma közösségek jelentős arányt képviselnek. 

 

Hogy teljesítettek a települések az elmúlt évben? Milyen területeken sikerült előrelépni? 

 

Nagyon sok középület energetikai korszerűsítése már megvalósult, utcák, járdák, közterek újultak meg és épültek ki a településeken. Rendkívül fontosnak tartom, hogy olyan beruházások is elkészültek, amelyek a megtartóerőt javítják, ilyen volt például Vámospércsen a zöldváros program, vagy Hajdúhadházon a bölcsődeépítés. Az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítésére több településen is volt igény, Bocskaikerttől Fülöpig, de Nyíracsádon, Vámospércsen keresztül Hajdúhadház, Hajdúsámson irányába is lépni kellett ezen a területen. Régi álom volt Álmosdon az új óvoda megépítése, most ez is megvalósulhatott, Bagamérban végre férőhelyet bővíthettünk.Debrecenben új orvosi rendelő épült, több településen javult az egészségügy eszközellátása is. Ez mind örvendetes, hiszen azt jelenti, hogy nem történt olyan mértékű elvándorlás a megyeszékhely irányába, ami veszélyeztetné a települések megmaradását. A nagyváros nem szívja el még káros mértékben a településekről a munkaerőt, abban vagyunk érdekeltek, hogy ez az egyensúly megmaradjon. Többfunkciós sport- és küzdőterek is épültek a választókerületben, melyek a fiataloknak sanszot adhatnak arra, hogy ne mindig a világhálón csüngjenek. Akkor tudunk megnyerni fiatalokat a sport és az egészség világába, ha megfelelő szintű terek fogadják őket. Egy leromlott tornaterembe, egy padlóhiányos, mosdó nélküli helyiségbe nem engedi be a szülő a gyereket, de ha megfelelő nyitott, illetve zárt tereket alakítunk ki, akkor nyugodtabban teheti meg. Ha közösségépítésre alkalmas tereink vannak, akkor nem csak Facebook-közösségeink lesznek.Az egészségügyi és a szociális ellátórendszer terén is jelentősebb lépéseket tudtunk tenni, de természetesen van még feladat. 25 év után végre megépül a mentőállomás Nyíradonyban, valamint a hivatásos katasztrófavédelmi őrs tűzoltólaktanyája is megépülhet. 

 

Az utak, kerékpárutak területén szinte mindig akad tennivaló. Mi valósult meg ezen a téren, illetve mi az, ami még előttünk áll? 

 

Nagyon fontos az is, hogy szinte valamennyi településeket összekötő utat már felújítottuk, ebben az évben a Hajdúhadház és Hajdúsámson közötti út felújítását kezdjük el, megújul a Martinkát Debrecennel összekötő út is. Minden más, a Magyar Közút által kezelt út felújítása vagy folyamatban van, vagy hamarosan kezdődik, de akad, ami már készen is van. A kerékpárutakat tekintve korábban elkészült a Bocskaikertet, Téglást és Hajdúhadházat összekötő szakasz, illetve a Vámospércs és Nyírábrány közötti is. Kiépítjük a Debrecen–Vámospércs közötti, illetve tervezzük a Létavértes–Monostorpályi és a Nyíradony–Nyírábrány közötti útszakaszok kerékpárúttal történő biztonságosabbá tételét is.Ezek mind jellemzően turisztikai jellegű beruházások, de a gépjárműforgalom nagysága is indokolttá teszi. Tehát lényegét tekintve egy fontos csomagot tudtunk végrehajtani egy nehéz időszakban, és a polgármestereink jól vizsgáztak. Örömmel tudtam az elmúlt évnek a végén is rögzíteni, hogy jó az együttműködés a települési vezetők és a közösségek között. 

 

A kistelepülések mennyire voltak eredményesek a Magyar falu programban? 

 

A programban számos nagyon fontos közösségi cél valósult meg, de üröm az örömben, hogy azért, mert Debrecen is része a választókerületnek, az ötezer fő alatti településeink a Magyar falu programban kiírt keretnek csak az 50 százalékára pályázhattak, a kisvárosoknak pedig egészen év végéig kellett várniuk a belterületi útépítési programra, ahol csaknem 800 millió forintot kapott 5 településünk. Nem tudtam még az előző forrásvesztést rehabilitáltani, de azon leszek, hogy megváltozzon ez a besorolás, mert ez jelenleg méltánytalan ránk nézve. 

 

Milyen forrásokból tudtak akkor építkezni? 

 

A választókerületben a TOP-os pályázatok jelentették a források bázisát és a Magyar falu program volt a kiegészítő program, de adódtak olyan ágazati kiírások, amelyeket jól tudtunk használni. Bár a mindennapi életünknek jelentős részét befolyásolják az önkormányzati fejlesztések, azonban a gazdasági szereplők oldalában is sok fejlesztést láthattunk.A jó támogatások megmozgatják a vállalkozásokat, amelyek jelentős önerővel is hozzájárulnak ezekhez a beruházásokhoz. A kis- és középvállalatok esetében a bértámogatások, a technológiai fejlesztések támogatásai mind-mind segítették a munkahelyek megtartását, sőt az új munkahelyek száma is gyarapodott.Mindehhez hozzá kell tennünk, hogy mégiscsak az Észak-Alföld régió – és benne a mi választókerületünk – a leghátrányosabb régiók egyike az Európai Unióban. Itt az egy főre eső GDP 47 százaléka az uniós átlagnak, Budapesten ez 150 százalék. Ne csodálkozzanak a fővárosiak, ha szeretnénk egyre erősebben és határozottabban kérni Magyarország Kormányát, hogy ezt vegye figyelembe. Nehezményezem, hogy nem tudtunk nagyobbakat lépni azontúl, hogy önmagunkhoz képest viszont jelentős mértékben fejlődtünk. 

 

Milyen célokkal vágott neki ennek az évnek? 

 

A legfontosabb, a közlekedés ütőereit jelentő utaknak a felújítása gyorsan haladjon, azon önkormányzati épületfejlesztések, amelyek elindultak, befejeződjenek. A gazdaság erősítése legyen ugyanilyen lendületes, a gazdasági szféra húzza magához a közfoglalkoztatottak teljes körét. Termékeny időszakot zárunk le most, ezért jó lenne egy jobb közhangulat, azonban ezt befolyásolják a vírushelyzet okozta nyomasztó körülmények is. 

 

Beszélgetésünkkor pozitívan és kevésbé derűlátóan egyaránt nyilatkozott. Összességében elégedett az eredményekkel?

 

Soha nem lehetünk igazán elégedettek, nem is vagyunk maradéktalanul azok, ettől még büszkék lehetnénk az elért eredményeinkre. Sajnos az ellenzéki tábor abban érdekelt, hogy az embereknek rossz kedve legyen, ne tudják értékelni az erőfeszítéseik jótékony hozadékát. Egy mesterségesen fenntartott rossz hangulat van jelen folyamatosan, amióta a régi-új ellenzéki bagázs összeállt. Ezt úgy mondjuk mi vidéken, hogy „segítenek haragudni”, mert tetten érhető hazugságokkal, gyűlöletkeltéssel hergelik folyamatosan az embereket. Nem lehet hibátlan a kormányzati tevékenység, nem lehet hibátlan a parlament törvényhozói munkája sem, de ettől függetlenül állítom, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában.Hiába próbálják áthangolni, fényesíteni a migráció problémáját, ettől függetlenül itt van a nyakunkon, és ha engednénk az álláspontunkból, annak beláthatatlan következményei lennének. Mint ahogy annak is, ha gyermekeinket mindenféle beállítottságú emberek, fizetett aktivisták zaklatnák már az óvodákban. Az biztos, hogy e tekintetben nem fog engedni az a közösség, amelyet a választók megtisztelő bizalmából 2004 óta képviselhetek, kiállunk a magyar érdekek mellett, mert mi a megkezdett úton előre megyünk, és sohasem hátra. 

 

Kiss Dóra 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában