Videóval

2022.01.06. 12:13

Így áll a BMW-gyár környezetének építése

Több helyen is jelentős építkezések zajlanak az Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódóan.

Forrás: YouTube / EDC-DIF Debrecen

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetben zajló fejlesztésekről készített beszámolót az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ; a legnagyobb videómegosztó portálra néhány napja feltöltött kisfilm a tavalyi harmadik negyedévben elvégzett munkákat összegzi. A videó hírét Barcsa Lajos alpolgármester osztotta meg közösségi oldalán.

 

Az EDC beszámolója szerint 2021 harmadik negyedévében a vasútépítési munkák vonatkozásában jelentős előrehaladás történt. A fővonali pályaszakasz módosítással nem érintett részén elkészült az átmenő fővágány, a négy vonatfogadó- és indító vágány, valamint a csonkavágányok. Az új vasútvonalon már a befejező munkák zajlanak, megtörtént a közvilágítási oszlopok állítása is. Az elkészült új vasútvonalon a 33-as főút keresztezésében megépült a vasúti átjáró, amely a 33-as főút 2x2 sávos különszintű keresztezésének kiépítéséig fogja biztosítani a gépkocsiforgalmat.

 

Elkészült a konténerterminál területe, valamint a BMW-gyár között az a rövid, sávos magánútszakasz, amely gördülékenyebbé teszi a gyár logisztikáját a közcélú átrakó irányába.

A Magyar Állam megbízásából a NIF Zrt. a szerződésben szereplő opciós jogok lehívásával megrendelte a vasúti terminál építésének kiegészítő munkálatait a vasútvonal építését végző cégtől, mely magában foglal további három rakodóvágányt, és közel három hektár új, burkolt rakterületet.

 

Megkezdődött a konténer terminál építésénél a későbbi beruházásban létesülő, úgynevezett bakdaru jelen projektben megépítendő egyik legjelentősebb volumenű tétele, a bakdaru hosszirányú mozgásához szükséges 2x875 méter hosszú vasbeton alap cölöpözése, mely során több mint 5 ezer 500 folyóméternyi cölöpöt alakítanak ki.

 

Útépítés vonatkozásában a 120 tonna teherbírású konténerrakodó targonca érdekében megerősített pályaszerkezet készül majdnem 20 ezer köbméter betonburkolat alappal, melyre 23 ezer 400 köbméter vasalt bazalt betonburkolat kerül. A konténerterminál területén folyamatban van a térvilágítás kiépítése.

 

Megkezdődött a vasúti konténerterminálhoz tartozó tehergépjármű-parkoló kialakítása a területen lévő humusz eltávolításával, az altalaj stabilizálásával. Elkészült Macs állomás új, MÁV-üzemépülete, melynek megtörtént a műszaki átadása, és már a használatba vételi eljárás van folyamatban. Szintén zajlik az új nyompályára kerülő, nagymacsi úton található vasúti átjáró építése.


A gazdasági övezet feltárását biztosító infrastruktúra északi, keleti és déli szakaszának kivitelezése jelenleg is tart. A nagy tömegű földmunkák elkészültek, és kezdetét vette a pályaszerkezetek építése. A déli körgeometriás csomópont területén megtörtént az eddigi forgalmi rend átterelése a körpályára és a körforgalmon keresztül átvezetett ideiglenes út visszabontása.

 

Folyamatban van a BMW-gyár területének déli telekhatára mentén létesülő 4 állásos buszmegálló csapadékvíz-elvezetésének kiépítése. A déli határoló utat 2x2 sávon alakítják ki, ez összeköttetést biztosít az M35-ös autópálya és a 354-es főút csomópontja, illetve a BMW-gyár főbejárata között. Megépült közel 1500 köbméternyi betonút alap a déli határolóút nyomvonalában, mely alapja lesz a háromrétegű aszfaltburkolatnak, valamint közel 23 ezer négyzetméternyi aszfaltot terítettek le az M35-354-es csomópontig. Továbbá az utak menti csapadékvíz-elvezető árkok kialakítása szintén megkezdődött.

 

A keleti határoló úton a homokos kavics töltésépítés és a szegélyépítések zajlanak, az északkeleti körforgalom körpálya altalaj stabilizálása, illetve töltésépítése elkészült.

 

Az infrastruktúra nyugati szakaszának kivitelezése is megkezdődött, ennek megépülésével körbejárható lesz a BMW-gyár és a 100 hektáros beszállítói park, valamint egy további közúti kapcsolat is biztosítható. Ezen felül teljessé válnak a gazdasági övezetet ellátó víz- és szennyvízhálózatok. A nyugati határolóút területén az útfelületen lévő humusz leszedésével megkezdődtek a kivitelezési munkálatok.


Jelentős előrelépést mutat az M35-354-es autópálya-csomópont. Környezetében a legfontosabb mérföldkő, hogy a projekt megvalósítása forgalomtechnikai szempontból szeptemberben a második ütembe lépett, miután végleges kopóréteggel és közúti biztonsági elemekkel elkészültek a 354-es főút felőli új direkt ágak (E és H jelűek). Az ideiglenes forgalomba helyezéssel a közlekedők már az autópálya-csomópont ezen új létesítményeit használják, melyek az M35 Debrecen–M3 Budapest felé vezető autópályát kötik össze a 354-es főúttal. A tereléssel vált lehetővé, hogy a korábbi nyomvonal elbontásával az építendő új, indirekt ágak töltése megépülhessen és a munkavégzés is felgyorsulhasson.

 

Az építési munkákat végző vállalkozó folyamatosan bővíti a kivitelezési kapacitásokat annak érdekében, hogy az autópálya-csomópont mielőbbi forgalomba helyezése megtörténhessen.

 

Az M35-ös autópálya túloldalán, az A és D ágon a stabilizációt követően már a földmű felső 25 centiméteres rétege, a védőréteg is megépült, majd a negyedév végére elkészült az útalap.


Az M35 józsai csomópontban folytatódott a korábban megkezdett földmunkák végzése, valamint a próbacölöpök teherbírásának visszaellenőrzését követően megkezdődhettek az érdemi hídépítési munkák. A biztonságos közlekedéshez és építési munkákhoz szükséges forgalomkorlátozások szakszerű kiépítését követően a hídépítés munkálatai a cölöpözéssel megkezdődtek. A híd mindhárom támaszánál elkészültek a fúrt cölöpök, valamint a szükséges technológiai idő elteltével elkészültek a cölöpösszefogó gerendák az A és a C támasznál.

 

Mindeközben az autópálya két oldalán sem állt a kivitelezés, a korábban megkezdett töltésépítés befejeződött, elhelyezték a védőréteget, és elkészült az útalap, valamint az aszfalt alapréteg a csomóponti ágakon, a keresztező úton, a körforgalmakban, illetve a józsai bekötőút és az északi bekötőút csatlakozó szakaszain. Ezen munkák elkészítésével a vállalkozó a 2021. évre tervezett jelentősebb útépítési elemeket lényegében már a harmadik negyedévben elkészítette.   

 

HBN


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában