Új munkahelyek jöttek létre

2022.01.18. 13:12

Hazánkban és Európában is egyedülálló technológiával kezdi meg munkáját az új üzem Biharkeresztesen

Szíjjártó Péter: tavaly három nemzetgazdasági rekord dőlt meg Magyarországon.

Forrás: Kiss Annamarie

Új betonelem-előgyártó üzemét avatta fel kedd délelőtt a Viastein Kft. a biharkeresztesi Ipari Parkban.


Az ünnepségen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Először felidézte, hogy három és fél év telt el az alapkőletétel óta, mellyel az új gyár létrejöttét ünnepelhetik. - Két nehéz év van mögöttünk, mert a járvány miatt a világgazdaság hírei majdnem kizárólag leépítésekről szóltak -fogalmazott, majd megjegyezte: Magyarország gazdasági szempontból minden idők egyik legsikeresebb évét tudhatja maga mögött. – A válság ideje alatt is csökkent az adóterhelés, a rendkívüli időszakra összeállított beruházási rendszer és a magas színvonalon teljesítő magyar munkaerő  Hozzáfűzte, hogy tavaly hazánkban három olyan nemzetgazdasági rekord dőlt meg, mely a békeidőkben is kimagasló teljesítménynek számítana.


Magyarországon tavaly több mint 5 milliárd eurónyi beruházás indult el kormányzati támogatással, emellett a dolgozók száma meghaladta a 4,7 milliót, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.- Tavaly a 34. legnagyobb, 110 milliárd eurót meghaladó exportteljesítmény is Magyarországé volt – emelte ki.

Az ezek miatt bekövetkezett 6,7 százalékos gazdasági növekedés miatt a 25 év alattiaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, februárban a gyermekeket nevelő családok visszakapják a befizetett személyi jövedelemadójukat, emellett 4 százalékkal kevesebb szociális adót kell fizetniük a vállalatoknak.


- Növekedés csak akkor van, ha vannak beruházások, és egy országnak csak akkor van erős nemzetgazdasága, ha vannak erős, nemzeti tulajdonban lévő vállalatai. Ezért is van kiemelkedő jelentősége a mai üzemavatónak. Magyarország legnagyobb betonelem-előregyártó üzeme 15 milliárd forintos beruházással  jött létre, ehhez a kormány 3,4 milliárd forintos támogatást biztosít. Az üzem 20 ezer négyzetméteren valósult meg, 100 ezer köbméter betont használtak fel, kétezer lakás, valamint háromezer-kétszáz családi ház kivitelezését teszi lehetővé.


A termelés 40 százaléka kerül majd exportra, a beruházás új lendületet ad majd a magyar építőiparnak. 

Elsőként Balázs Attila, A Bayer Construct Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott köszöntőbeszédet, melyben először felidézte, hogy 2018 áprilisában tették le a gyár alapkövét, és 3 évvel később elmondható, hogy már túl vannak az első próbagyártásokon. Erdélyben szálloda, a budapesti XVI. kerületben egy százharminc lakásos társasház épült fel. 

Az új gyárral Magyarországra is bevezethettük az egyik legmodernebb technológiát, amit ma Európában használnak

– tette hozzá. Elmondta, hogy a gyárépítés célja elsősorban a hatékonyság növelése volt.
                       
Kitért arra is, hogy a munkaerő korábban problémát jelentett, mert a bérek miatt a dolgozók csaknem ötven százaléka külföldre vándorolt, most ez a szám azonban már elenyésző, és  éves szinten sem haladja meg az egy százalékot.


- Jelenleg több mint ezer magyar család kap munkahelyet, itt, közvetlenül Biharkeresztesen pedig 275 embert alkalmaznak, ez a szám folyamatosan bővül – emelte ki. Beszélt arról is, hogy német, olasz és holland szakemberek segítik a vállalkozást abban, hogy a külföldön már 20-30 éve honos technológiát Magyarországon is megvalósíthassák.
 

Forrás: Kiss Annamarie


Vitány István országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy 2014-től 300 milliárd forint fejlesztési pénz érkezett a választókörzetébe, autópálya- és a vasútfejlesztés, mezőgazdasági vállalkozások fejlesztése és a Magyar falu program miatt.

A honatya rámutatott arra is, hogy 2010-ben több mint 12 százalék volt a térségben a munkanélküliek aránya, ez a szám most Hajdú-Biharban 5,5 százalék. 

Berettyóújfaluban csaknem 40 hektár, a körzet többi településén is nagy ipari területek várják a további befektetőket

- hangsúlyozta.

 

SZD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában