Csaknem 140 milliós támogatás

2022.01.05. 11:30

Derecskén az elmúlt harminc év legkomolyabb útfejlesztésére készülnek

Három évtized alatt nem volt ilyen lehetősége a megyénkbeli településnek.

A Bajcsy-Zsilinszky utca felújításának második ütemét ősszel fejezték be Derecskén a Belügyminisztérium támogatásából

Forrás: Facebook / Bordán Szabolcs

Csaknem 140 millió forint támogatást nyert belterületi utak fejlesztésére Derecske város önkormányzata a Belügyminisztérium egyes 5000 fő feletti lakosságszámú településeket érintő pályázatán. 

 

A legkisebb támogatási forrásokat is nagy örömmel hasznosítják az önkormányzatok az útfelújítások kapcsán, erről már több, lapunkban megjelent polgármesteri nyilatkozat tanúskodott. Az útfejlesztések éppen ezért szinte elsők között szerepelnek a pályázati igények között. Nem is csoda, hiszen jócskán van mit korszerűsíteni a megyei utakon. Bárki, aki útnak indul, tapasztalhatja, hogy az aszfaltburkolatok sok helyen kátyúsak, a megye településeinek lakossága pedig olykor annak is örülne, ha szilárd burkolat váltaná fel a földutat a házuk előtt.

 

Folyamatos a karbantartás 

 

Derecske úthálózata – hasonlóan más megyénkbeli városokéhoz – folyamatos fejlesztéseket, valamint karbantartásokat igényel. Ezt az önkormányzat anyagi lehetőségeihez mérten igyekszik minden évben megtenni. 

 

– Az éves költségvetésben forrást biztosítunk kátyúzási munkákra, valamint a padka karbantartására, állagmegóvásra. A belső úthálózatok állapota átlagosnak mondható, de évről évre romlik, folyamatos karbantartásukról feltétlenül gondoskodni kell. A településen több belső út található, amely nem rendelkezik aszfaltburkolattal, ezek közül néhány zúzottköves alapú, míg néhány föld­út. 

Törekvésünk az elnyert támogatással, hogy tovább növeljük a város szilárd burkolatú úthálózatát 

– tájékoztatott a polgármester, aki egyúttal köszönetét fejezte ki a támogatásért Magyarország kormányának és Vitányi Istvánnak, a térség országgyűlési képviselőjének. 

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestereForrás: Napló-archív

Bordán Szabolcstól azt is megtudtuk, hogy a város önkormányzata lehetőséget biztosít magánerős útépítések megvalósítására, amelyek finanszírozása az önkormányzat és a lakosság között közösen történik. A polgármester ugyanakkor hozzátette, hogy az országot érintő koronavírus-világjárvány tavalyelőtt és tavaly is nagyban befolyásolta a magánerős útépítések megvalósítását. – Az elmúlt években szintén belügyminisztériumi támogatásból valósítottunk meg belterületi útfelújításokat – fűzte hozzá. 

 

Javul majd a komfortérzet 

 

A város lakói most igazán kedvező lehetőséget kaptak, a település fejlődését nagyban segíti majd az elnyert, százmilliót meghaladó forrás. Bordán Szabolcs arról tájékoztatta lapunkat, hogy hasonló jellegű támogatás a város életében még nem volt az elmúlt harminc évben. A település infrastrukturális hátterének fejlesztésére fordítható összegből éppen ezért az elképzeléseik szerint minél több utca felújítását tervezik. A városvezető kiemelte azt is, hogy ez az elképzelésük az elnyert támogatás nélkül akár több évtizedet is igénybe vett volna, hiszen az önkormányzat költségvetése nem tenne lehetővé ekkora mértékű fejlesztést. – Ezzel a támogatással élhetőbb lesz településünk, és nagyban hozzájárul a lakosság komfortérzetének javításához is – osztotta meg a polgármester. 

 

Megjegyezte: az önkormányzat az elnyert támogatáshoz kapcsolódóan már most rendelkezik komplett tervdokumentációval, valamint engedélyekkel, és ez az, ami alapvetően meghatározza, hogy a támogatásból mely és hány út építését tudják majd megvalósítani. 

 

BBI 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában