Új gyár épül

2021.12.08. 18:33

Több mint hatszáz új munkahelyet teremt a 264 milliárd forintos debreceni beruházás

Néhány éven belül megvalósul Debrecen déli iparnegyedében a dél-koreai EcoPro gigantikus autóipari beruházása.

Forrás: Molnár Péter

Elektromos autók akkumulátorához szükséges katódgyártó üzem megépítését jelentette be Papp László polgármester szerda délután a Régi Városháza polgármesteri tárgyalójában tartott sajtótájékoztatón. A dél-koreai cég 264 milliárd forintos beruházása a 2020-as évek közepére elkészülhet, ezzel 631 munkahelyet fog teremteni Debrecenben.

Forrás: Papp László | Molnár Péter

– Az EcoPro BM katódgyártó üzeme a déli gazdasági övezetben, egy 36 hektáros területen épül majd fel. A beruházás lehetővé teszi a város számára, hogy nemcsak a magyarországi, de a nemzetközi gazdasági térben is versenyképes legyen.

Debrecen a 21. század egyik nyertese lesz, hiszen láthatóan azok az iparágak helyezik el bázisaikat a városunkban, akik az új világgazdasági korszaknak lehetnek a legfontosabb pillérei

– mondta a polgármester. Hozzátette, a világgazdaságban megfigyelhető, hogy a szénhidrogénipart felváltja a tiszta energiára épülő gazdaság. Szerinte Debrecen ennek a korszakváltásnak a zászlóshajója lehet. Elmondta, az elektromos autógyártással kapcsolatos cégek érdeklődése egyre inkább érzékelhető a városban. Megemlítette,

a mostani bejelentéssel együtt az elmúlt hat évben több mint ezer milliárd forintnyi működőtőke érkezett Debrecenbe.

 

Debrecent tudása és munkaereje teszi vonzóvá

 

A polgármester elmondta, az EcoPro az árbevételének 15 százalékát kutatásra fordítja, így várhatóan a Debreceni Egyetemmel is tud majd közös kutatás-fejlesztési projekteket indítani. Hozzátette, elsősorban fizikus, vegyész és gépészmérnök területen számítanak közös munkára a céggel.

Forrás: Kósa Lajos | Molnár Péter

Kósa Lajos úgy véli, a technológiai cégek egy összeszerelő üzemmel ellentétben alapvetően kötődnek a helyi munkaerő teljesítményéhez. – Azért igyekszünk olyan cégekkel szerződést kötni, akiknek a gazdasági teljesítménye a munkavállalók felkészültségén múlik, mert ők kisebb eséllyel helyezik máshová a telephelyüket a jövőben. Ráadásul magas jövedelmű munkahelyeket teremtenek. Ehhez persze elengedhetetlen egy magas szintű oktatási és szakképzési rendszer, és az, hogy a város megfelelő logisztikai adottságokkal rendelkezzen. Ezeknek Debrecen megfelel, ráadásul a város vonzó környezete az ide települő cégek vezetőségének is egy minőségi életet biztosít – mondta az országgyűlési képviselő.

Debrecen a világ élvonalában

 

Pósán László olyan történelmi eseménynek nevezte a beruházást, amivel Debrecen belépett az új ipari forradalom korszakába.

Forrás: Pósán László | Molnár Péter

– Elmondhatjuk, hogy Magyarország high-tech ipara a világ élvonalában van. Országos szinten az elmúlt évek hetedik legnagyobb nemzetközi beruházása valósul meg az EcoPro érkezésével.

A déli városrész robbanásszerű fejlődése kézzelfogható.

Debrecen ezen területén alig ötven éve földutak és dűlők voltak, és ezekből a földekből ma a világ legfejlettebb technológiai cégei nőnek ki. A város déli része nemcsak a keleti elmaradottság sztereotípiáit dönti meg, hanem a városkép, a beépítettség szempontjából történelmi léptékű lemaradásokat pótol be – véli a képviselő.

 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában