Bőven van teendő

2021.12.26. 20:00

Térkövet öntenek vagy sütnek: télen is dolgoznak a közmunkások

A téli hónapokban sem áll le a közfoglalkoztatás, van mit csinálni a településeken.

illusztráció

Forrás: MW-archív

Számtalan terület az, amelyen a közmunkaprogramban dolgozók is részt vesznek. Ilyenek a mezőgazdasági munkák, a karbantartási feladatok ellátása és a különböző termelőtevékenységek. Ezek között vannak olyanok, amelyeket például a téli időszakban nem lehet végezni, azonban ilyenkor is van teendő a településeken. 

 

– A következő két hónapban a mezőgazdasági munkák közül például a kukoricamorzsolást vagy a gépek karbantartását, javítását végzik a közfoglalkoztatottjaink, illetve olyan tevékenységeket, amelyeket a hideg, fagyos időjárás nem befolyásol – mondta megkeresésünkre Dézsi András polgármester. 

 

Sáránd polgármestere hozzátette, az állattartásban készítik elő az ólakat, a varrodájukban folyamatosan zajlik a munka, illetve valamennyi férfi munkaerő a karbantartási feladatok mellett térköveket önt. 

 

Javítanak 

 

– Sikerült már saját térkővel lefednünk az óvoda és az egészségház udvarát, valamint a művelődési ház bejáratának környékét. A tavasszal a gyógyszertár irányában folytatódik a munka. Szeretnénk, ha ez a szakasz egységes arculatot kapna – emelte ki Dézsi András.

 

Körösszegapátin a közmunkaprogram közel jelentős része télen is működik, ilyenkor a mezőgazdaságban dolgozókat más feladatokhoz vezénylik át. – Ilyenkor is folytatódik a száraztészta előállítása, illetve a süteményeinknek most van az igazi dömpingje. Ilyenkor több ezer bejgli, diós zserbó készül, amelyeket szinte Csopaktól Debrecenig fogyasztanak az emberek – fogalmazott Tarsoly Attila polgármester. 

 

A község idén 10 millió forintot is nyert a Belügyminisztériumtól a közfoglalkoztatásban elért eredményeiért. Ezt az összeget az elromlott sütőjük pótlására és alapanyagok vásárlására forgatják vissza. 

 

– A mezőgazdaságban lévő embereink ilyenkor áttérnek a szerszámok, munkagépek karbantartására, javítására, illetve van egy 20 családos méhészetünk, amelyeknek etetése és ellenőrzése télen is fontos feladat – sorolta Gara Péter, Bakonszeg polgármestere. Ezeken kívül a közfoglalkoztatottak végzik majd a téli hóeltakarítást, síkosságmentesítést, valamint a csapadékvíz-elvezető árkok karbantartását is. A közintézményeiket a szintén a közmunkaprogramban előállított brikettekkel fűtik. 

 

– A gyümölcsfeldolgozó üzemünk januártól vállalkozássá alakul át, így az kikerül a közmunkaprogramunkból – tette hozzá. 

 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában