számok tükrében

2021.12.02. 14:20

Éledezik a Hajdú-Bihar megyei turizmus

A megyei vendégforgalom elmaradásának a mértéke májusban 70 százalék volt 2019-hez viszonyítva.

A megye szálláshelyei az év első négy hónapjában a szigorú járványügyi intézkedések miatt néhány kivételtől eltekintve nem fogadhattak vendéget, majd májustól az enyhítésekkel és a járvány elmúltával elkezdett beindulni a turizmus. A megyénkbeli kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 2021 első fél évében 145 ezer éjszakát töltöttek a vendégek, 77 százalékkal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában – összegzi Fókuszban a megyék című, ősszel megjelent kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Országosan az idei első fél évben 2 millió 772 ezer éjszakát töltöttek el a vendégek az említett szálláshelytípusokon, ez 79 százalékkal volt kevesebb, mint 2019 azonos időszakában.

A megyei vendégforgalom elmaradásának mértéke májusban 70 százalék volt, júniusban 49 százalékra enyhült 2019-hez viszonyítva. A járvány első hullámába és az azt követő óvatos nyitás időszakába eső 2020. májusi és júniusi alacsony értékhez képest 2021-ben mindkét hónapban (májusban 5,1-szer, júniusban 2-szer) több éjszakát töltöttek a vendégek a megyénkbeli szálláshelyeken. (Országosan májusban 1,5–5,4-szeresére nőtt a forgalom, júniusban Budapesten volt kiemelkedő, 3,9-szeres bővülés.)

Ahogyan az a grafikonon is látható, a megyénkbeli szálláshelyekre külföldről érkező vendégek 23 ezer éjszakára maradtak 2021. január–júniusban, 89 százalékkal kevesebbre, mint két évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Júniusban a külföldivendég-éjszakák száma a 2019. évinél 87 százalékkal kevesebb, a 2020. évi alacsony értéknek a kétszerese volt. Itt érdemes megemlíteni, hogy országos nézőpontból tekintve júniusban egyik megyében és a fővárosban sem érte még el a külföldivendég-éjszakák száma a 2019. évinek a felét, hat megyében pedig a 2020. évi alacsony értéket sem.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában