Válságban a magyar gazdák

2021.12.09. 15:28

Az új technológiák és a baktériumtrágyák jelenthetik majd a megoldást

A műtrágyaellátás ingadozása nemcsak a gazdákat, hanem a hazai élelmiszeripart is veszélyezteti az agrárkamara szerint.

Örvendi László, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdakörök Szövetsége elnöke, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke

Forrás: Hajnal László

A hazai gazdákat érintő műtrágyaellátás problémájáról tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei igazgatóságán Jakab István csütörtök délelőtt. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke beszédében felvázolta az agrárágazatot érintő krízis előzményeit:

 

– Az energiaárak drágulása miatt a műtrágya ára is jelentős mértékben emelkedett. Magyarországon azonban egy sokkal nehezebb helyzet alakult ki a hazai felhasználásra szánt nitrogénműtrágya 50 százalékát termelő Bige Holding cégcsoport bejelentései miatt. Ismeretes, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 14 milliárd forintos bírságot szabott ki Bige László cégére, mivel saját profitjának növelése érdekében hét éven keresztül irányítottan működtette a piacot, ezzel a magyar gazdáknak közel 40 milliárd forintnyi kárt okozva – mondta, hozzátéve: ezt követően a vállalkozó ultimátumot adott a magyar gazdáknak: egynapos vásárlási lehetőséget biztosított, majd úgy döntött, a továbbiakban exportálni fogja a megtermelt műtrágyát. Ezt a kijelentését a vállalkozó ugyan később visszavonta, Jakab István szerint azonban egy hasonló döntés bármikor veszélybe sodorhatja az agrárágazatot.

 

A MAGOSZ elnöke úgy véli, hogy mivel a Bige cégcsoport vagyonát a magyar gazdaságnak köszönheti, nehéz időszakban kötelessége lenne a magyar gazdák mellé állni, hogy ne szenvedjenek hátrányt amiatt, mert a műtrágyát külföldön értékesíti.

 

– A magyar kormány nem véletlenül törekszik arra, hogy erős nemzeti vállalatok legyenek Magyarországon, hiszen a stratégiai ágazatok esetében fontos a belső ellátás megteremtése. Ha a műtrágyaellátás elégtelensége csökkenti a hozamot, az az élelmiszerpiacon is drágulást okoz – véli Jakab István. Hozzátette, a MAGOSZ mindent megtesz, hogy a tél végi, tavaszi időszakra a szükséges műtrágya biztosított legyen.

 

Az új technológiák jelenthetik a megoldást

 

– Ma a növénytermelésben a műtrágya-felhasználás nélkülözhetetlen. A tapasztalat viszont az, hogy a gazdák receptúraszerűen használják a műtrágyát, és nagyon ritkán vizsgálják a talaj tápanyag-szolgáltató képességét. A kamarának létezik olyan programja, ami segíti a talajvizsgálatot, és a tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésére is van lehetőség. Magyarország termőtalajai a műtrágyahasználat következtében jelentős mértékben romlottak. Ez a káros hatás és a jelenlegi krízishelyzet rávilágít arra, hogy hosszú távon más alternatívát kell keresni – mondta Szólláth Tibor.

 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke úgy látja, a gazdák rutinosan a szerves trágya felhasználásának irányába mozdultak el. Emiatt azonban megduplázódott annak ára, ráadásul az állattenyésztés beszűkülése miatt nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű istállótrágya sem. Szólláth Tibor szerint, mivel az európai zöld megállapodás növényvédőszer és műtrágya jelentős csökkentését tűzte ki célul, a jövő agrárgazdálkodásában az elmúlt évtizedekben kifejlesztett új technológiák és baktériumtrágyák jelentik majd a hosszú megoldást.

 

Örvendi László, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdakörök elnöke elmondta, a megyei gazdák egyöntetűen felháborítónak tartják a jelenlegi műtrágyaértékesítési gyakorlatot. A gazdakör teljes mellszélességgel a MAGOSZ mellett áll. – A növénytermesztési technológiáinkat felül kell vizsgálni. A hatékonyabb műtrágya-felhasználás vizsgálatában az agráregyetem segítségét is kérni fogjuk – mondta Örvendi László.

 

A kormány és a kamara készen áll a beavatkozásra

 

A Napló azon kérdésére, hogy létezik-e olyan törvényes kormányzati beavatkozás abban az esetben, ha egy monopol helyzetben lévő műtrágyát gyártó hazai cég az exportálás mellett dönt, és ezzel veszélybe sodorja az ország agrárágazatát, Jakab István így válaszolt:

 

A kormánynak az ellátás biztonsága az egyik legfontosabb dolga. Ötmillió hektár szántóföld optimális felhasználása a nemzetgazdaság szempontjából óriási jelentőséggel bír. Hajdú-Bihar ráadásul nagyon innovatív megye, komoly felkészültséggel rendelkező szakemberekkel. A kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy a gazdák – és ezáltal a lakosság – ellátása érdekében stratégiai döntést hozzon. Egyelőre az ügyet folyamatosan nagyító alatt tartjuk, és szükség esetén azonnal lépést teszünk – mondta az elnök. Példaként megemlítette: amikor a pandémiás helyzetben komoly vakcinaellátási problémával állt szemben az ország, a kormány – éppen Debrecenben – egy vakcinagyár felépítése mellett döntött.

 

HL


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában