Mezőgazdaság

2021.11.25. 15:15

Megújították és meghosszabbították a Derecskei-főcsatornát

Fotó: Kiss Annamarie

Négyszeresére nőtt az öntözhető területek nagysága Derecske térségében a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése révén. A hárommilliárd forintos projekt keretében több mint 5 kilométer hosszan burkolták a csatorna medrét, több mint 22 kilométeren történt kotrás, és 800 méter hosszan új csatornát építettek ki, valamint különböző műtárgyak is létesültek vagy éppen megújultak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg a fejlesztést, a projektzáró ünnepséget csütörtökön tartották. Láng István, az OVF főigazgatója hangsúlyozta, térségünkben az alapvető problémát a vízhiány okozza, ennek orvoslása a feladatuk. – Ezen a helyen nagyon nehéz vizet teremteni, hiszen messze van a Tisza, de szerencsére van egy tiszalöki vízlépcső, amely megemeli annyira a Tisza vízszintjét, hogy gravitációsan el tud jutni a Kösely-csatorna irányába, ezzel el tudja látni a Derecske-Kisdűlői vízrendszert is. Ezt követően rászorulunk a szivattyúzásra – tudatta, hozzátéve, a projekt keretében teljesen megújult a rendszer vízellátását biztosító Derecske-fürtfő szivattyútelep is. Kitért arra is, a vízpótlást segítő beruházásokat a térségben folytatni kell.

Vitányi István országgyűlési képviselő arról beszélt, a klímaváltozás rákényszeríti az országokat, hogy olyan technológiákat, műtárgyakat építsenek, amelyek az állandó hőmérséklet-emelkedést valamelyest ellensúlyozni tudják, ilyen beruházás volt a mostani. – A Derecskei-főcsatorna korszerűsítésének következtében megnégyszereződött az öntözhető terület, most már 4800 hektáron tudnak öntözni a gazdák. Ez csak az első lépés, hiszen körülbelül 5 ezer hektár terület van még, amit szintén öntözhetővé kell tenni – mondta. Kitért arra is, a helyi gazdák tettek azért, hogy a következő lépcsőfokot meg lehessen valósítani, saját költségükön elkészíttették a tervet a folytatásra. A képviselő biztosította a jelenlévő gazdákat, hogy a tervek célba értek, s azon lesz, hogy a jövő évi vagy az utáni keretbe Derecske is bekerüljön.

„Minél több területet kell öntözhetővé tenni ahhoz, hogy minél magasabb terméshozamot érjenek el a gazdák”

– húzta alá.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az infrastrukturális fejlesztésekkel párhuzamos beruházásokról beszélt, hiszen így válik kerekké egy-egy beruházás. Ismertette, a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési forrásokból a Vidékfejlesztési Operatív Programban a megyei gazdák és vállalkozások több mint 4 és fél milliárd forintnyi öntözésfejlesztési forráshoz jutottak, s több mint 9 milliárd forint értékben fejlesztették a gazdaságokat. Az elmúlt időszakban a kertészeti üzemek korszerűsítésére 87 milliárd forintot tudott fordítani 406 pályázó. A külterületi utak fejlesztésére is kitért, tudatta, a megyében most 59 pályázatot adtak be közel 13 és fél milliárd forint értékben, ezek elbírálás alatt vannak. A 2020-ban meghirdetett pályázatok révén több mint 40 piac tud megújulni 3,4 milliárd forint értékben.

Bordán Szabolcs, Derecske polgármestere elmondta, kiváló minőségű termőföldekkel rendelkezik a település, de évek óta nagy probléma volt az öntözés. Úgy fogalmazott,

a Derecskei-főcsatorna korszerűsítése korszakváltást hoz a derecskei agráriumban.

Hangsúlyozta, a projekt révén Derecske térségének vízgazdálkodása javult, a vizek elvezetése mellett aszályos időben vízpótlási lehetőséget is biztosít a területen. Úgy véli, a megújult és meghosszabbított csatorna segítségével kivédhetőbbek lesznek a szélsőséges meteorológiai hatások, mindezek pedig növelik majd az agrárszektor versenyképességét.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában