a megyei munkaerőpiac adatai

2021.11.26. 21:05

Kevesebben munka nélkül Hajdú-Biharban

Az álláskeresők száma 29 százalékkal csökkent a járvány első hullámának végén jegyzett értékhez képest.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Megyénkben 2021. június végén kis híján 21 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk a koronavírus-járvány első hullámának végén megugró, egy évvel korábbi magas értékről az országos átlaggal azonos mértékben, 29 százalékkal csökkent, és 5,8 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 júniusában

– ismerteti Fókuszban a megyék című kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az esztendő első félévének adatait összegző anyagból az is kiderül, hogy Hajdú-Biharban a pályakezdő álláskeresők száma (1879 fő) 26 százalékkal kisebb lett, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 9 százalékot tett ki.

Az álláskeresők között a legnagyobb aránya (42 százalék) a legfeljebb az általános iskola 8 osztályával rendelkezőknek volt, emellett 26–26 százalékuknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, valamint érettségi, illetve technikum a legmagasabb végzettsége, 5,6 százalékuk pedig diplomás volt.

Megfogyatkozott üres állások

Az nem kevésbé érdekes adat, hogy

június végén 2,8 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván Hajdú-Biharban, számuk itt csökkent a legnagyobb mértékben, 41 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor tíz üres álláshelyre 75 álláskereső jutott, s ez 12-vel több, mint 2020 júniusában.

A helyzetről szólván érdemes azt is tekintetbe venni, hogy június végén országosan 265 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Számuk a koronavírus-járvány első hullámának végén megugró, egy évvel korábbi magas értékhez képest az összes megyében és a fővárosban is visszaesett, a legjelentősebben Győr-Moson-Sopronban, 66 százalékkal. Ellentétben a Hajdú-Biharban tapasztaltakkal, országosan az üres álláshelyek száma valamelyest nőtt: 60 ezret tartottak nyilván, 0,6 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Tíz üres álláshelyre átlagosan 44 álláskereső jutott. A fővárost és a megyéket tekintve a két szélsőértéket Győr-Moson-Sopron és Somogy képviselte a tíz üres álláshelyre eső 15, illetve 129 álláskeresővel – derül ki a KSH összesítéséből.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában