Mezőgazdaság

2021.11.01. 14:00

Átlagon aluli termést okozott az aszály és az árdrágulás

A száraz időjárás jelentős többletköltséggel, többletmunkával jár a gazdáknak.

20211005 Dunaújváros Illusztráció Mezőgazdaság, talajművelés, őszi munkálatok, tárcsázás Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: illusztráció / MW-archív

A végéhez közeledik az őszi betakarítás, ezzel párhuzamosan indulnak a talajmunkák és a kalászos növények vetése. Míg tavaly a bőségesen csapadékos idő, idén az aszályos nyár és ősz okoz gondokat a földeken.

– A napraforgó termésátlaga a száraz időjárás ellenére is jó közepesnek mondható, bár nagyon nagy szórást mutat a megyén belül. A löszháti és az északkeleti területeken nem ritkák a hektáronkénti 4 tonna feletti termések, míg a déli bihari térségben két és fél tonna körüli is akadt – tájékoztatott a Napló megkeresésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei igazgatósága.

Kevésbé pozitív az eredménye a kukorica és a burgonya idei termésének. Az előbbi állomány víztartalma még mindig magas, emiatt a betárolása előtt szárítani szükséges, az aszályos időjárás miatt a terméshozamok jelentősen elmaradnak a sokéves átlagétól.

– A termésátlag megyén belül is, de még egy gazdálkodó több táblája között is óriási szórást mutat, 4 és 10 tonna között van hektáronként. A löszháton 6 és 7 tonna körüli, ami eddig példátlanul rossz termés – derül ki a NAK összegzéséből. Hozzáteszik, a burgonyatermés gyenge, néhol közepes. A megyében 10 és 30 tonna közötti a termés­átlag hektáronként. A minősége rendben, azonban a gumók mérete kicsi. A hőhullámok miatt még az öntözött területeken is 50-60 százaléka az idei termés a megszokottaknak.

A NAK tájékoztatása szerint mostanra már körülbelül 384 hektárra csökkent a cukorrépa vetésterülete. Ennek csaknem a negyede van betakarítva, a cukortartalma közepes. Az aszály ezt az állományt is megviselte, a termésátlag 55 tonna hektáronként, s ez gyenge eredménynek mondható.

Polgárné Kóti Julianna | Fotó: Napló-archív

Polgárné Kóti Julianna családi gazdaságában búzát, kukoricát és napraforgót termesztenek Komádi térségében. – Itt a környéken még az elején jár a kukorica betakarítása. A termésátlag hektáronként 3 és 8 tonna közötti egyelőre. A napraforgó az elmúlt évekhez képest kevesebb lett, ez a száraz időjárásnak tudható be leginkább – számolt be a térség tapasztalatairól a szakember. Hozzátette, a lehető legjobb minőségű anyagokkal és technológiával dolgoznak, azonban az időjárás szélsőségeivel már nem minden esetben tudják felvenni eredményesen a küzdelmet.

A gázolaj és a műtrágya is költséges lehet a gazdáknak

Több tényező is negatívan befolyásolja az őszi talajmunkákat. A csapadékmentes időjárás miatt a földek szárazabbak, a munkagépek nehezebben tudnak ezeken dolgozni.

– Jelentős többletköltséget okoz a mostani időszak a gazdák számára mind a gázolaj mind pedig a műtrágya árainak folyamatos emelkedése miatt. Azt tapasztalom, a gazdák többsége kivár még egy csapadékosabb időszakra – vélekedett Polgárné Kóti Julianna. Hozzátette, a napraforgó és a kukorica árai napi szinten változnak. A műtrágya esetében pedig az áremelkedés miatt az áruhiány is várakozásra kényszeríti a gazdákat.

A talaj-előkészítés nehézségeiről számol be mind a komádi gazdálkodó, mind a NAK tájékoztatója is.

– Az őszi kalászosok vetése folyamatosan zajlik, kezd ütemesebben haladni. A jó vízgazdálkodású területeken könnyebb volt a megfelelő magágy készítése. A megye nagy részén azonban a száraz talajokon rendkívül nehéz az őszi munkálatok végzése, mert a megfelelő magágy készítése három és négy munkamenetben valósítható meg, így egy hektáron csaknem 30 százalékkal nagyobb az üzemanyag-felhasználás. Az ideális munkavégzéshez még mindig 40-50 mm csapadékra lenne szükség. A gazdák aggódnak az elvetett őszi kalászosok kelése miatt – fejtette ki lapunknak a NAK. Az utolsó megállapítást erősíti Polgárné Kóti Julianna is, aki elmondta: az ideális az lenne, ha a csapadékosabb tél hó formájában jelenne meg, amely megvédené az őszi vetést.

Csúszós sár és munkagépek az utakon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara minden évben felhívja a gazdálkodók figyelmét a munkagépekkel való közlekedés szabályaira.

– A közutakra nagymértékű sárfelhordás balesetveszélyt okoz, kérjük, hogy a gazdák használják a sárlezáró aszfaltos bekötőket erre a célra, mielőtt ráhajtanak az utakra. A nedves, csúszós sár a közlekedők biztonságát veszélyezteti – hangsúlyozza a kamara. Hozzáteszik, jogszabály rögzíti, hogy a sár felhordójának a feladata az útszakasz tisztítása.

Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a széles munkagéppel közlekedők a szembejövő forgalom elengedése céljából lehúzódnak, azonban ilyen esetben meg kellene állniuk. Ezzel elkerülhető, hogy egy-egy út menti műanyag jelzőtáblát kitörjenek.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában