Fotókkal

2021.10.09. 18:29

Számot vetettek az idei adományokkal a hajdúnánási behajtási ünnepen

Hajdú-Bihar megyében idén 50 tonna búzát sikerült összegyűjteni.

Fotó: Kiss Annamarie

A tizenegyedik Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program utolsó állámásához ért, melynek az adományozó ünnepségét szombaton Hajdúnánáson, a település behajtási ünnepének keretein belül tartották meg. A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Magyar Gazdakörök, a Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által hirdetett program keretein belül Hajdú-Bihar megyében idén 278 búzaadományozó csatlakozott a jótékony célú mozgalomhoz. Az idei esztendőben pénzadomány felajánlására is lehetőség nyílt, mellyel 93 megyei támogató élt.

Főbb célkitűzés

Az eseményen elhangzott, tíz éve történt, hogy az aratás végeztével a magyar gazdaember zsákba rakta búzája egy részét, s adományként azt rászoruló magyar gyermekek megsegítésére ajánlotta fel. Ezzel indult a Magyarok Kenyere Program, s a kezdeti pár tonnás adományból így lett a múlt évre 1100 tonna búza és több mint 600 tonna lisztadomány. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a rászoruló magyar családokat, gyermekeket segítő szervezeteknek, határainkon innen, de a határainkon túl is. Az alapítvány legfőbb célkitűzése, hogy a kárpát-medencei honfitársaink mellett a diaszpórában élő magyarságot is bevonja az adományozásba.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke | Fotó: Kiss Annamarie

Gazdasági kapcsolatok

Az ünnepségen felszólalt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke. Beszédében hangsúlyozta, az elmúlt esztendőben is temérdek – 1100 tonna – gabona gyűlt össze, azonban ezt a mennyiséget az idén meghaladtuk. – Növelni tudtuk a tavalyi adományt az időjárási nehézségek, valamint a pandémia ellenére is. A gazdaemberek ebben az esztendőben is érezték annak szükségét, hogy segítsünk azokon, akik rászorulnak. Ennek ellenére ez a program ma már ettől több, mert nem csak kenyeret, lisztet adunk. Az egész Kárpát-medencében gazdák összefogása révén arra figyelünk, hogy a magyar kormány által adott támogatások úgy hasznosuljanak, hogy egy adott program keretein belül is adjunk az összefogás révén tudást, információt, továbbá segítsük a gazdasági kapcsolatok kiteljesedését. Ez az adomány, amit össze tudtunk gyűjteni, több mint 100 ezer rászorulón segít.

„Egy biztos, a program úgy működik, hogy az utolsó szem gabona is azokhoz kerül, ahová azt az adakozók szánták”

– nyomatékosított.

Mint megtudtuk, Hajdú-Bihar megyében idén 50 tonna búzát sikerült összegyűjteni, melyből a Hajdú Gabona Zrt. Hajdúnánási Malomüzemében 30 tonna lisztet állítottak elő – ennek egy része határon túli segélyszervezetek részére – a központ által – kerül átadásra. 17 tonna liszt azonban itt marad a megyében és 6 megyei segélyszervezet részére – adománylevelek formájában – jelképesen kerül átadásra. A szervezők arra számítanak, hogy rajtuk keresztül fogják tudni a célt elérni: támogatni a nehéz helyzetben élő gyermekeket, családokat. Ahogyan azt fentebb említettük, pénzadomány felajánlására is volt lehetőség, mely 93 nagylelkű megyei támogató jóvoltából meghaladja a 2,5 millió forintot.

Jó néhány településen volt szervezett búzagyűjtés, melynek köszönhetően szép eredmények születtek. Elismerést érdemel Berekböszörmény, Biharnagybajom, Földes, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Komádi, Püspökladány, Sárrétudvari, Tiszacsege és Újiráz gazdálkodóinak aktív közreműködése.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában