testület ülés

2021.10.05. 10:45

Módosult a költségvetés Létavértesen

Napirenden volt az éves büdzsé, de a nyári idegenforgalom is.

Iparipark Létavértes

Fotó: Napló-archív

Az önkormányzat és intézményei első félévi költségvetésének a végrehajtását tárgyalta a helyi képviselő-testület a szeptember 30-án, csütörtökön tartott ülésen.

A jelenlévők megállapították, hogy jól alakulnak a teljesítési mutatók, mostanra a befejezésükhöz közelednek a létavértesi beruházások is. Önkormányzati támogatás és támogatásértékű bevételek miatt 1,681 milliárdról 1,720 milliárd forintra módosították az éves költségvetés főösszegét. A járványügyi helyzet, a beruházásokhoz kapcsolódó kiegészítő munkálatok és egyéb aktuális feladatok miatt szükség volt a kiadásokon belüli átcsoportosításokra.

Az önkormányzat 2003 óta vesz részt a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázati rendszerében, amelyhez idén is csatlakoznak. Az „A” és „B” típusú pályázat révén összesen 13 – de szükség esetén akár több – létavértesi fiatal számára (a szociális helyzetük mérlegelésével) tíz hónapon át havi ötezer forintot biztosít, amelyet a pályázati rendszer megdupláz. A testület – a törvényi előírásokhoz és változásokhoz igazodva – felülvizsgálta és néhány pontban módosította a szociális és gyermekvédelmi tárgyú rendeleteit. Módosította a házi gyermekorvosi szolgálat rendelési idejét, amelyet a kollegiális praxisközösségben előírt heti prevenciós ellátás tett indokolttá.

Kis híján ezer látogató

Az Irinyi János-kiállítóteremhez kapcsolódó nyári idegenforgalomról Vályiné Pápai Viola készített előterjesztést. A település értékei és szabad­idős programjai iránti érdeklődés a pandémia után töretlenül folytatódik. Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Hajdúböszörményből, Hajdúsámsonból, Derecskéről és helyből összesen 33 felnőtt- és gyermekcsoportot fogadtak. Ez pedig csaknem ezer látogatót jelent. Interaktív módszerrel, játékos múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel, az Irinyi család sírkertje, az Irinyi-arborétum, a vízi vágóhíd felkeresésével színesítik a kínálatot. Mindemellett igény mutatkozott a szekerezésre, a szőlőskerti tájház felkeresésére, valamint a borkóstolásra. Kiderült az is, hogy szoros és jó az együttműködés a szomszédos Rozsnyai-gyűjteménnyel, ahol a Kárpát-medence népi kerámiaművészetét tekinthetik meg a látogatók.

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában