Fejlesztéseket terveznek

2021.10.01. 17:30

Megteltek nyáron a megyei strandok

A járványügyi korlátozások megszűnése után megugrottak a látogatószámok.

20210610 Szoboszló fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Turisztikai, gazdasági és sport együttműködésről is tárgyaltak a fürdővárosban.

Fotó: Napló-archív

Az egyik legnépszerűbb kikapcsolódási forma nyáron a strandolás. Nincs ez másképp megyénkben sem, a megkeresett szolgáltatók pozitívan értékelik ezen időszak forgalmát, növekedést tapasztaltak az elmúlt évekhez képest.

Július közepén nyitott a Kamilla

– Egy átfogó felújítás előzte meg a szezonkezdést a gyógyfürdőben. A korábbi években elmaradt karbantartások miatt rendbe kellett tennünk a medencéket, gépészetet – közölte megkeresésünkre Újlaki Gyula, a Kamilla Gyógyfürdő vezetője. Körülbelül 20 millió forint volt ennek a költsége. A balmazújvárosi gyógyfürdő tavaly zárva tartott, idén pedig csak július közepétől nyitotta meg kapuit. Ennek ellenére a látogatószám az elmúlt évekhez képest kicsivel emelkedett. A vezető bízik abban, hogy a pandémia miatt már nem kell bezárniuk.

„Legrosszabb verzióként arra számítunk, hogy csak védettségi igazolvánnyal tudnak bejönni a vendégeink”

– tette hozzá. A fejlesztési tervekről Újlaki Gyula elmondta, céljuk a családbarát medencék és szolgáltatások korszerűsítése, bővítése. Jövőre terveznek gyermekfelügyeletet is biztosítani szakképzett pedagógusokkal, akik akár több korosztálynak tartanak különböző foglalkozásokat, amíg a szülők a strand más szolgáltatását használják.

A hétvégék voltak forgalmasabbak

Pozitívan értékeli a főszezont a Földesi Termálfürdő és Szabadidőközpont vezetője, Kakucsi Ferenc is. A tavalyi évhez képest itt is emelkedett a vendégszám. – A hétvégék voltak inkább a forgalmasabbak. Sokan jöttek a környékbeli településekről. A vendégek szeretik, mert nyugodt, csendes hely – értékelt a vezető. A nyárra csak a legszükségesebb karbantartásokat végezték el, illetve üzemeltetőváltás történt a büféknél.

Mivel a termálfürdő csak május és szeptember között tart nyitva, így bíznak abban, hogy a negyedik hullám jövőre már nem érinti őket. A távlati célok között szerepel a gyógymedence fejlesztése, amelynek tervei már rendelkezésre állnak, csak a megfelelő forrást keresi hozzá az önkormányzat.

Júliustól ugrott meg a látogatószám

Jelentősen befolyásolta a Sárrét Kincse Gyógyfürdő és Strand működését a pandémia. A járványügyi korlátozások hatással voltak a látogatószámra és a költségvetés alakulására is egyaránt.

– A korlátozások feloldását követően rohamosan nőtt a látogatószám. Júliusban heti háromezer fő, augusztusban heti kétezerötszáz fő volt a látogatottságunk. Jelentősen többen voltak, mint 2019-ben ilyenkor. Egyedül június volt kivétel – értékelt Elek István, a strandot üzemeltető cég ügyvezetője. A negatívumok között említi még, hogy a gyógyászati részlegen közel 48 százalékos a visszaesésük.

Báthori Lajos, Báthori Lajosné és Báthori Lalika a ladányi strandon | Fotó: Napló-archív

– Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, hiszen a bezárásokat követően igyekeztünk megtartani a munkatársakat. Ez sikerült is, viszont a bevétel hiánya miatt negatív eredmény alakult ki – tette hozzá. A későbbiekben uniós forrásból tervezik a gépészetet és az élményelemeket is fejleszteni, például három darab ügynevezett dögönyözőt alakítanának ki.

Sok újdonsággal kezdték a szezont

A püspökladányihoz hasonlóan a járványügyi korlátozások a hajdúböszörményi Bocskai Strand- és Gyógyfürdő látogatóinak számát is visszafogták. Májusban nyitottak, de júliusig védettségi igazolvány ellenében fogadhatták vendégeiket. Ekkor kilencezren fürdőztek ott. Júliustól szeptember közepéig már 25 ezren váltottak belépőt.

– Azt tapasztaltuk, hogy az embereknek hiányzik a fürdőzés és a közösségi tevékenységek, de ha korlátozásokat kell alkalmazzunk, akkor visszaesik a vendéglétszám – értékelt Bertalan Péter ágazatvezető. Hozzátette, a látogatottságuk hasonlóan jól alakult, mint a járvány előtti időszakban.

Az idei szezont egy 94 millió forintos, uniós forrásból finanszírozott fejlesztés előzte meg, amely a helyi közösségi terek fejlesztését célozta. Játszóteret, filagóriákat, főzőhelyeket alakítottak ki, új vizesblokkot építettek, csocsó- és biliárdasztalokat helyeztek ki, melyeket a fürdő vendégei és a helyi lakosok térítésmentesen használhatnak. Mindezek mellett ingyenes wifi és több mobiltelefon töltőpontot is várja a vendégeket.

– A kialakításoknál különös figyelemmel voltunk a mozgáskorlátozottakra és a babakocsival közlekedőkre is. A játszótéren korcsoportok szerinti eszközöket helyeztünk ki, és a városban elsőként itt lett drótkötélpálya – emelte ki Bertalan Péter.

Egy másik pályázat segítségével bővítik a kardiológiai, mozgásszervi rehabilitációs kezeléseket, továbbá több új eszközt is beszereznek, mint például iszap sterilizátorokat, masszázságyakat, ultrahangkészülékeket. Új szekrények is lesznek, melyek GPS-vevős led órákkal nyithatóak.

Teltház Hajdúszoboszlón

Hajdúszoboszlón is abban bíznak, hogy elmaradnak a strandbezárások. Kircsi Lajos, a Hungarospa Zrt. vezérigazgatója megkeresésünkre elmondta, a járványügyi korlátozások a vendégforgalmat ugyan befolyásolták, ezeket azonban a strandolók elfogadták és betartották.

„Július elsejétől jelentős lökést adott, hogy védettségi igazolvány nélkül lehetett látogatni a fürdőt”

– emelte ki a vezető. Az idei évben több mint egymillió szolgáltatást értékesítettek négy hónap alatt, amely tíz százalék növekedést jelentett. Ez köszönhető a kedvező időjárás mellett a szolgáltatáskínálat bővítésének és a tavalyi árak megtartásának is.

Sikeresen debütált az idén átadott szabadtéri wellness fürdő is, amely egész nyáron teltházzal üzemelt. Ez volt a fürdőkomplexum történetének második legnagyobb beruházása.

– Ez évben elkészül a Hungarospa 2027-ig érvényes fejlesztési stratégiája. A Magyar Turisztikai Ügynökség előzetes tájékoztatása szerint jelentős léptékű európai uniós források nyílnak meg gyógyfürdő fejlesztésre. Ennek megfelelő projektekkel készülünk – tette hozzá Kircsi Lajos.

Bekecs Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában