javítanának az életminőségen

2021.10.01. 13:52

Kilenc tanya- és falugondnok kezdte meg a képzést Debrecenben

A vidéki településeken élők mindennapjait segíthetik majd a frissen képzett tanya- és falugondnokok.

Fotó: Bekecs Sándor

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) együttműködésében indult falu- és tanyagondnok képzés október 1-én a DSZC lebonyolításában. A 170 órás, gyakorlatorientált képzés első turnusát kilencen kezdték el.

Fotó: Bekecs Sándor

– Nagyon jó oktatási tevékenységgel, kiváló eszközparkkal rendelkezik a Debreceni Szakképzési Centrum ahhoz, hogy ezt a képzést a lehető legjobb minőségben le tudja bonyolítani – emelte ki Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke a DSZC telephelyén tartott sajtótájékoztatón.

A megyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, rengeteg lehetőség, program van a megyében, amelyek nem jutnak el mindenhova, nem kapnak róla időben információt a vidéki lakososok. Többek között ezek javításában is fontos feladat hárul a falugondnokokra. Mint fogalmazott:

ők a kapocs az állami, valamint az önkormányzati intézményrendszer és a lakosság között.

– Ha szeretnénk növelni a vidék megtartó képességét, akkor az is feladat, hogy megtaláljuk a módját annak, hogyan tudjuk az életminőségüket javítani – hangsúlyozta. A képzésen résztvevőktől azt kéri, ha lehetőségük van, tolmácsolják a megye felé is a vidékiek észrevételeit, javaslatait.

– Azt gondolom, nincs annál szebb hivatás, minthogy minden nap azokról az emberekről gondoskodjanak, akik az Önök segítségét kérik. Arra biztatom valamennyiüket, hogy ebben a munkában legyenek felkészültek szakmailag, de nyújtsák önmagukat is. Ha így tesznek, akkor minden nap örömmel fog eltelni – szólt a hallgatókhoz Pajna Zoltán.

Fotó: Bekecs Sándor

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja kiemelte, a megyei önkormányzattal régóta tartó, szoros együttműködésük egy újabb mérföldkövéhez érkezett.

– Jó alkalom ez a képzés arra, hogy a kapcsolatunkat tovább erősítsük. Hiszen hallgatóink a megye legkülönbözőbb településein mély kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, a nappali tagozatosaink több mint 60 százaléka vidéki. Ezért egyfajta társadalmi szerepvállalásnak is tekintjük, hogy erősítsük a különböző településeken a kapcsolatokat – hangsúlyozta.

A képzésről elmondta, a 170 órából 118 intenzív terepgyakorlatot tartalmaz, ami által a résztvevők megismerkedhetnek a tanya- és falugondnoki munkával. Az elméleti képzéseken szociális munka, kommunikáció, valamint különböző társadalomismereti és közösségismereti alapokat sajátíthatnak majd el.

BS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában