körkép

2021.09.15. 07:00

Tovább tart a drágulás, már bőven félmillió fölött jár a debreceni négyzetméterár

A szakember arra számít, hogy az újlakás-piac szárnyalását a megyeszékhelyen sem fogja megtörni semmi 2021 végéig.

Fotó: Raffer Attila

Az országos ingatlanpiac medrét a koronavírus mellett az anyagárak bummja is formálta ezen a nyáron: előbbi miatt népszerűek lettek a lakhatási céllal vásárolt hétvégi házak, utóbbi pedig a használtlakás-vásárlásokra is hatással van. Ezekről a trendekről is nyilatkozott portálunknak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A szakembertől megtudtuk: megyénkben 4 százalékos ingatlandrágulást regisztráltak a nyáron, a debreceni albérletárak pedig már a fővárosiak után nyújtóznak.

– Az idei évet és a nyarat leginkább az építőanyagok árrobbanása határozta meg, illetve az a tendencia, hogy az ingatlanpiac motorja Budapestről az ország más régióiba költözött – közölte érdeklődésünkre Balogh László, hozzátéve, hogy a koronavírus okozta hatások miatt az ország üdülőövezeteinek ingatlanpiaca különösen a Balaton és a Velencei-tó környéke óriásit ugrott mind árakban, mind pedig a adásvételek terén. – A nagyvárosok belvárosaiban található társasházi lakások helyett már az üdülőövezeti ingatlanokat, elsősorban kertes házakat keresték a vevők akár állandó ottlakás céljából is. Nem számít akkora újdonságnak, de a folyamatosan emelkedő ingatlanárak miatt a nagyvárosokból történő kiköltözés az agglomerációs övezetekbe tovább folytatódott. Ez Debrecenre és Hajdú-Bihar megye székhelyének agglomerációs településeire is jellemző volt – ismertette a szakember.

Akár már húszezerért

Tájékoztatása szerint a Hajdú-Bihar megyében eladásra kínált ingatlanok átlagos négyzetméterára szeptemberben 480 ezer forint volt, ami 4 százalékos drágulást jelent a nyár eleji árszintekhez képest, és 14 százalékos áremelkedést mutat éves szinten.

„Ez az átlag tartalmazza a legdrágább és legolcsóbb települések ingatlanállományát, de természetesen a legnagyobb kínálat a drágább településeken található. Debrecenben például az elmúlt 3 hónapban majdnem 3 százalékkal emelkedtek a lakások és házak átlagos árai, és idén szeptemberben már átlagosan 550 ezer forintért kínálnak egy négyzetmétert, ami éves viszonylatban 18 százalékos drágulásnak felel meg”

– avatott be a számokba a gazdasági szakértő.

Ennél az összegnél is százezrekkel kértek többet egyetlen négyzetméterért a nyári hónapokban a legdrágább debreceni közterületen. Ez a belvárosi Bajcsy-Zsilinszky utca volt, a maga átlag 760 ezer forintos kínálati négyzetméterárával. A Bajcsyt a Gohér utca (702 ezer Ft/m2), majd a Rákóczi utca (674 ezer Ft/m2) követte a dobogón, a „zsebbe nyúlós” top 5-be a Nagyerdei körút (636 ezer Ft/m2) és a Kossuth utca (629 ezer Ft/m2) is befért a szakportál adatai szerint. (A drágasági listában csak azok a közterületek szerepelnek, ahol legalább 3 ingatlant kínáltak eladásra ebben az időszakban.) Balogh László tájékoztatásából az is kiderült, hogy a nyáron nem volt olyan debreceni közterület, ahol 300 ezer forint alatti négyzetméterárért juthattak volna ingatlanhoz a piacon nézelődők. A legolcsóbb a Hajnal utca volt, itt átlagban pont ennyit, azaz kereken 300 ezret kellett letenni egy négyzetméterért. Ezután a Hétvezér utca (310 ezer Ft/m2) és a Mikepércsi út (338 ezer Ft/m2) következett. Folytatva a sort, a Darabos utcán átlagosan 387 ezer forintot, a Bethlen utcán 401 ezer forintot kellett kifizetni négyzetméterenként.

Ha a megyehatárig tágítjuk a kört, és megnézzük a települési drágasági toplistát, nagy meglepetéseket azért nem tapasztalunk. Az első helyen természetesen Debrecen áll a portál nyár végi adatai szerint, a már említett 550 ezer forintnyi átlagos kínálati négyzetméterárral. A megyeszékhely után Bocskaikert jön 437 ezer forinttal, a dobogóra Ebes fért még fel 406 ezres kínálati árral. A negyedik Mikepércs (390 ezer Ft/m2), az ötödik Téglás (378 ezer Ft/m2) lett. A megyei piac másik végletét vizsgálva látszik, hogy vannak települések, melyeken ezen összegek töredékéért is lehetett már ingatlant vásárolni nyár végén. Az olcsósági rangsor élén Berettyóújfalu környéke áll, az ötből négy település ebben a járásban található. Ezt a listát Darvas vezeti mindössze 20 ezres négyzetméterárral, majd Magyarhomorog jön (27 ezer Ft/m2), a bronzérem pedig Nagyrábéé lett (40 ezer Ft/m2). A negyedik az adatok alapján Berekböszörmény (47 ezer Ft/m2), a top 5-be még Mezősas fért be 52 ezer forintos árral.

Albérletek: csökkenés a fővárosban, emelkedés Debrecenben

Balogh László szerint a megyei ingatlanpiac legérdekesebb és legkülönlegesebb változása az albérletpiacon volt megfigyelhető, ahol a szezon végére Debrecenben 120 ezer forintra emelkedtek az átlagos bérleti díjak. – Ezzel összehasonlításképp a budapesti átlagos havi bérleti díjak 145 ezer forintot tettek ki, tehát nagyon összeszűkült az albérletárolló Magyarország két legnagyobb egyetemvárosa között – mutatott rá a szakértő, egyúttal megjegyezve, érdekes, hogy amíg a fővárosban éves szinten 3 százalékkal csökkentek az árak, addig Debrecenben 9 százalékkal emelkedtek.

„Ez leginkább annak köszönhető, hogy a város gazdasága stabil, hamar kilábalt a koronavírus okozta válsághelyzetből, és rengeteg beruházás történt, ami Debrecenbe csábítja a munkavállalókat. Ezen kívül az egyetemi élet is megúszta a koronavírus pusztítását, és úgy tűnik, hogy a diákok is visszatértek Hajdú-Bihar megyeszékhelyére”

– közölte Balogh László, akit arról is kérdeztünk, mit hozhat a jövő a hazai ingatlanpiacon.

– Arra számítunk, hogy az újlakás-piac – ahol Debrecen szintén a második legdrágább városnak számít Budapest után – Debrecenben is szárnyalni fog az év végéig. Az év elejétől ugyanis számos új kedvezmény érhető el az újlakás- és házvásárlók számára, ami élénkítette a keresletet. Igaz, Debrecenben több mint 700 ezer forintba kerül átlagosan egy négyzetméternyi új lakás vagy ház, de a közeljövőben folytatódhat a kínálat és a kereslet erősödése az új lakások piacán. A használt lakások tekintetében országos szinten arra számítunk, hogy az elmúlt 6 év féktelen drágulása lelassul, és 3-4 százalékos drágulásnál nem lesz nagyobb az áremelkedés mértéke, hiszen a használt lakások már így is a megfizethetőség határán táncolnak a legtöbb városban – mutatott rá az elemező. Mint kiemelte, ebben az is közrejátszik, hogy a használt lakások vásárlói költözés előtt valamilyen felújítást végeznek az ingatlanban (még ha csak egy tisztasági festés erejéig is), viszont a felújítás költségei jelentősen emelkedtek az év eleje óta.

RA

Borítókép: panellakások Debrecenben. A megyeszékhelyen az albérletárak is nőttek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában