mérföldkő

2021.09.24. 15:29

Prémium marha- és juhtermékeket gyártó üzemet adtak át Nádudvaron

Három éve álmodta meg a Dembrovszki család a nívós húsfeldolgozót; jövő héten már beindul a gyártás.

Ifj. Dembrovszki Sándor mutatta be az üzemet | Fotó: Marján László

Fotó: Marján László

Ez egy óriási mérföldkő családunk és cégünk életében

– hangsúlyozta ifj. Dembrovszki Sándor, az Eco-Meat Kft. ügyvezető-tulajdonosa a csütörtöki üzemátadó ceremónián, Nádudvaron. Jelenleg 20 fő helyi és környékbeli munkavállalónak adnak munkát (s további létszámbővítést is terveznek), heti 35 húsmarhát dolgoznak fel a mintegy hatszáz négyzetméteres csarnokban. Ám még élénken emlékszik arra is, mikor egy hét alatt egyetlen marhát dolgoztak fel, s csupán két munkatársuk volt. A projektet édesapja „negyedik gyermekének” nevezte, hiszen az idősebb Dembrovszki Sándorra hárult a kivitelezési munkálatok felügyelete, levezénylése.

Családi gazdálkodásuk keretein belül több mint 15 éve tenyésztenek őshonos magyartarka-szarvasmarhát a Hortobágyi Nemzeti Park területein, 350 hektáron. A megközelítőleg 200 darabos törzsállományt és annak szaporulatát extenzív módon tartják. Az Eco-Meat Kft. 2008-ban alakult, és 2013-ban kezdte élelmiszeripari, húsfeldolgozói tevékenységét Nádudvaron. A mostani új üzem ennek a folyománya.

Ifj. Dembrovszki Sándor mutatta be az üzemet | Fotó: Marján László

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője, foglalkoztatáspolitikai államtitkár úgy vélte: egy nagy út elején járnak, hiszen, bár az üzem csak most indul, a tulajdonosoknak még bőven vannak előrevivő tervei. Sokszor járt el az építkezés előtt Nádudvarra jártában az elmúlt egy évben, s azt tapasztalta, hogy itt szinte mindig ügyködik valaki, s mikor ezt a családfőnek megemlítette, ő némi humorral fűszerezve válaszolt. „hát, leginkább mi, ha más nem is”. Ez jó példa arra, hogy a familiáris összefogás szinte csodákra képes, s nagyjából egy év alatt el is készült a beruházás.

Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár kiemelte:

a Dembrovszki család megvalósította a termőföldtől az asztalig teóriát.

A mai napnak azonban nemcsak ez az egyetlen eredménye, hanem az, hogy a családfőnek gyermekeiben sikerült elvetni azt a hitet, hogy akarják folytatni, mindezt hittel és akarattal, ennek az eredménye pedig most kézzel fogható.

Maczik Erika, Nádudvar polgármestere hangsúlyozta: sok szempontból büszke lehet a város erre a munkahelyteremtő beruházásra. A település egyébként is híres az élelmiszer-feldolgozásban betöltött szerepéről, s örül, hogy tovább színesedik a paletta e tekintetben. Ráadásul ilyen magas, prémium minőségben, amely egy-két évtizede leginkább csak külföldön vagy nívós éttermekben volt tapasztalható.

A köszöntőt mondók ezután a família képviselőivel együtt a nemzeti színű szalag átvágásával jeleztek: a hely megkezdheti működését.

Fotó: Marján László

A tulajdonos ügyvezető pedig nagy lelkesedéssel és szakértelemmel mutatta körbe a „birodalmat”, amelyben modern körülmények között prémium húsmarha- és juhtermékek készülnek, s kerülnek az igényes fogyasztók asztalára. Lesz itt sous vide-technológiával vagy éppen a cég zászlóshajójaként emlegetett szárazon érleléssel készülő hústermék is.

Marján László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában