kabai agrárkonferencia

2021.09.14. 18:44

Országos szinten is példás, ahogy összetart a megyei gazdatársadalom

Gazdálkodók mellett polgármesterek és a egyetemi oktatók is részt vettek azon az agrárfórumon, melyet az ifjúsági Magosz szervezett Kabára.

Fotó: Kovács Zsolt

– Két évre közel 1600 milliárd forint áll rendelkezésre vidékfejlesztési programokra – ezt Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára mondta az ifjúsági Magosz által Kabán szervezett agrárkonferencián kedd délután.

Fotó: Kovács Zsolt

A helyettes államtitkár elöljáróban köszönetet mondott a gazdáknak, hogy a pandémia ideje alatt is vetettek, arattak, továbbá ennek köszönhetően 500 ezer forinttal támogatták a határon túl élő, hátrányos helyzetű gyerekeket. A hajdú-bihari gazdatársadalom összetartását, a megye gazdaköreinek működését pedig országosan példaértékűnek nevezte. Ezt követően részletezte a 2020-2022 közötti, az Európai Unió pénzügyi ciklusai közötti átmeneti évek hazai vidékfejlesztési programját. Ez a 2014-2020 közötti 1311 milliárd forinttal szemben két évre közel 1600 milliárd forintot tartalmaz, amely 80 százalék hazai és 20 százalék uniós finanszírozásból áll össze. Abban elsősorban a mezőgazdasági beruházásokat támogató pályázati kiírások szerepelnek, és ezek egy részét már tavaly meghirdették. Közéjük tartozott az állattartó telepek fejlesztése, melyre 420 milliárd támogatásigény érkezett.

Készen állnak a fiatalok

A mezőgazdasággal foglalkozók mellett polgármesterek és a Debreceni Egyetem oktatói is részt vettek a fórumon. A fiatal Magosz-tagok által szervezett tanácskozáson Szigeti Szabolcs megyei ifjúgazda-vezető elmondta, ezt a fórumot minden év szeptemberében más-más helyszínen rendezik meg. Az esemény ünnepélyes pillanata volt, amikor a fiatal gazdák által összegyűjtött 500 ezer forintról szóló utalványt átadta a Magyarok Kenyere Alapítványt ott képviselő Jakab István Magosz-elnöknek.

Jakab István beszédében a gazdaságokban és ezzel együtt a mezőgazdaságban végbemenő generációváltásról is beszélt. Mint fogalmazott,

párbeszédet folytattak a fiatalokkal, akikkel kapcsolatban megtapasztalták, hogy iskolázottak, felkészültek, készek bekapcsolódni a mezőgazdaságba, át tudják venni annak irányítását. Nyilván egy ideig együtt haladva, egymást támogatva az előttük járókkal.

Az Európai Unióval kapcsolatos agrár-aktuálpolitikáról szólva elmondta, a tagállamok és az Európai Parlament között kemény vita zajlik, amely egyaránt érinti a támogatásokat, a termőterületek használatát és a termelés módját. Mostanra sikerült egy szolid kompromisszumot kialakítani. Majd ismét a hazai agráriumra tért át: – Mára minden eshetőségre felkészülten, egy nagyon erős, nagyon jól szervezett szaktanácsadói hálózattal rendelkezünk, hogy bármilyen változás következik be, el tudjuk érni a gazdákat, és tudjuk őket segíteni.

Fotó: Kovács Zsolt

Szegi Emma, a vendéglátó Kaba polgármestere, aki maga is volt gazdálkodó, kiemelte: nagyon fontos, hogy a gazdák pontos és hiteles információkhoz juthassanak. A mezőgazdaság nagy kihívása a megújulás, a generációváltás azért, hogy minőségi agrárium működjön Magyarországon.

– Meg kell erősíteni támogatásokkal a gazdákat. Ahhoz is állami támogatás kell, hogy az idősebbek a fiataloknak át tudják adni a gazdaságot – mondta Örvendi László, a Magosz megyei elnöke. Gondolatához csatlakozott Szólláth Tibor, a Hajdú-Bihar Megyei Nemzeti Agrárkamara elnöke. Kiemelte, bizakodásra ad okot, hogy sok fiatal van a teremben a fórumon. Majd a napi aktualitásokról szólt. – Tizenegy éve agrárbéke van Magyarországon. Ott vagyunk a döntéshozatalokban, és közel két évtizede, hogy uniós tagok vagyunk. Ez azonban nem minden területen problémamentes. Lassan a magyar vidék elveszíti azt a képességét, hogy szerves része legyen a hazai agráriumnak. Kérdés az is, hogy miként kezdje el a gazdálkodást a falun élő fiatal.

Célunk, hogy amit elvetettünk, felneveltünk, azt magunknak kell learatni. Isten mentse meg Magyarországot, hogy amit elvetettünk, azt mások tönkretegyék.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában