fotókkal

2021.09.22. 19:34

A szövetkezetekben vannak a tartalékok – konferenciát tartott az European Business Connect

Háromból két munkahelyet a kis- és középvállalkozások biztosítanak Európában.

Fotó: Kiss Annamarie

A debreceni gazdasági döntéshozók, vállalatvezetők, a helyi kis- és középvállalkozások vezetői, a pénzügyi szféra képviselői, valamint uniós gazdasági szakértők találkozásának biztosított színteret az European Business Connect (EBC) szerda délutáni konferenciája. A Nagyerdei Stadionban tartott rendezvényen többek között szó volt a munkaerőpiacról, a kkv-k piacra jutásáról és a digitális gazdaságra való átállásról. Orosz Krisztina, az EBC alapítója, nemzetközi szakértő köszöntőjében arról beszélt, a kis- és középvállalkozások a gazdaság minden ágazatában kulcsszerepet játszanak. A kkv-k Európában háromból két munkahelyet biztosítanak, és széles körben támogatják a társadalmi jólétet.

A konferencia fővédnöke Paul Rübig, az SME Connect elnöke, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, a kkv-k érdekében a legjobb feltételek megteremtésére és a legkisebb bürokráciára kell törekedni. Többek között kiemelte, a határokon átnyúló infrastruktúrafejlesztés is fontos, mindemellett pedig további beruházásokra van szükség. Paul Rübig elmondta, még vizsgálni kell az adózás kérdését, véli, a társasági adónak egységesen 15 százaléknak kellene lennie világszerte, de látjuk azt is, hogy néhány országban jelenleg alacsonyabb ez.

Az European Business Connect által szervezett gazdasági és üzleti konferencia díszelőadója Papp László polgármester volt. Debrecen első embere a gazdaságfejlesztési stratégiájáról szóló előadásában elmondta, a várost az elmúlt években Magyarországon az egyik legjelentősebb gazdaságfejlesztési sikertörténettel összefüggésben emlegetik. Mint mondta, nem is szeretne erre rácáfolni, sokkal inkább megerősíteni. Leszögezte, a város 21 éve egyazon utat járja be. Papp László emlékeztetett, amikor 2014-ben átvette a város vezetését, már akkor meghozták a döntést, hogy gazdaság területén erősítik meg Debrecent. Az első lépések között definiálták az régiót, melyben a város vezető szerepet akar betölteni. Azt a mintegy 3 millió embert magába foglaló régiót jelöltek ki ekkor, mely a 2010-es évek első felében az európai régiók versenyében az utolsó harmadban volt. Mint mondta, azok a gazdaságfejlesztési eredmények, amelyeket Debrecen az elmúlt években elért, azok ezt szignifikánsan megváltoztattak.

Elég ha arra gondolunk, hogy a BMW is idetelepül, mellyel együtt az elmúlt időszakban több mint 10 ezer új munkahely jött létre Debrecenben, a befektetett működő tőke pedig meghaladja 2 milliárd eurót. Papp László szerint olyan stratégiai gondolkodás szükséges ahhoz, hogy sikereket tudjanak elérni, amely átültethető a gyakorlatba.

Mindez a Debrecen 2030-ban ölt testet, ennek jól ismert elemeit mutatta be: a gazdaság-, a közlekedés- és oktatásfejlesztést, egy fenntartható Debrecen vízióját, a növekvő várost és a kultúrát.

Papp László | Fotó: Kiss Annamarie

Fejlődés több területen

Felidézte, hogyan alakult, növekedett és népsült be a Déli és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet, melyek mind hozzájárultak a nagy léptékű gazdasági növekedéshez. Elmondta, a kis- és középvállalkozások számára három ütemben kkv-parkokat alakítanak ki, hogy ők is be tudjanak kapcsolódni a multinacionális vállalatok termelési láncába. Őket is ugyanazzal az ipari infrastruktúrával tudják kiszolgálni, mint a nagyokat. Mivel növekedő város nincs megfelelő közlekedésfejlesztés nélkül, a D2030 stratégiának fontos eleme közlekedési rendszer dinamikus fejlődése. Ez nemcsak a közúti, hanem a közösségi közlekedés bővítését jelenti, illetve a repülőtér fejlesztését is. Hangsúlyozta a gazdaságfejlesztés számára rendkívül fontos területe az oktatásfejlesztés, jelenleg egy járműipari fókuszú 100 millió eurós oktatásfejlesztési program zajlik a városban.

Egyedülálló foglalkoztatási forma

Kósa Lajos az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnökeként tartott előadást az atipikus foglalkoztatási formákról és azok fejlesztési lehetőségeiről. Elöljáróban elmondta, idehaza a szövetkezeti mozgalomban több mint 1,7 millió ember vesz részt, melyben nagy számmal vannak jelen a diákok és a lakásszövetkezeti tagok. Hangsúlyozta, a Magyarországon jelenlévő szövetkezeti forma egyedülálló a világon.

Fotó: Kiss Annamarie

– A szövetkezet, mint lehetőség például a magyar munkaerő-piaci gondok megoldásában egy jelentős tartalékot jelent. A hazai foglalkoztatási adatok szerint durván 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ugyanakkor az atipikus foglalkoztatási formák ennek a közel tíz százalékát képviselik: idetartoznak a munkaerő-kölcsönzők, a diák-, a nyugdíjas- és a kismamaszövetkezetek. 420 ezren dolgoznak most ebben az atipikus formában, a teljes bevételük 2021-ben 400 milliárd forintnál nagyobb lesz – ismertette. A diákszövetkezetek példáján ismertette a vállalkozási szerződésen alapuló foglalkozási formát, melynek lényege, hogy rugalmas munkavállalást biztosít az szja-t fizető diákoknak, a munkaadónak pedig csak áfát kell fizetni. Tudatta, jelenleg 200 ezer a diákszövetkezeti taglétszám, mint mondta, ennél több nem is lesz, hiszen ez a mindenkori felsőoktatási létszámnak több mint a fele.

Büszkeségének tartja, hogy sikerült „rávennie” a kormányt arra, hogy ezt a rendszert terjesszék ki a nyugdíjasok felé is. 80 ezer nyugdíjas dolgozik most szövetkezeti formában, 11 milliárdos árbevétellel rendelkeznek, bár a járvány ezt lecsökkentette. Jelenleg a munkaerőpiac körülbelül 10 százaléka atipikus, Kósa Lajos szeretné, hogy ez a szám megduplázódna, vallja, a tartalék a nyugdíjasokban van. – Van még egy lehetőség, hogy bizonyos állami szolgáltatásokat is elvállalhatnak ezek a szövetkezetek. Ez ma nem lehetséges, lépésről lépésre haladunk. Meggyőződésem, hogy idővel meg fogjuk nyitni az állami szférát is, mert nincs több tartalék – mondta az OSZT elnöke.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában