Izgalmas közönségprogramok

2021.09.30. 10:17

Egyedülálló az országban: ismét megrendezik a hajdúnánási Öko Expót

Az expóra látogatók jól szórakozhatnak, és megismerhetik az ökológiai gazdálkodás részleteit is.

Fotó: NAK

Az Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezete Hajdúnánáson, a Kendereskertben pénteken és szombaton tartja az ÖKO Expo Kiállítás és Konferenciát, amelyen a rendező a szakmai konferenciák mellett színes programokkal, gépbemutatóval és több mint negyven, az ökológiai gazdálkodásban meghatározó kiállítóval várja az érdeklődőket.

– A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főszervezőként hagyományteremtő szándékkal két éve rendezte meg az első ÖKO Expo Kiállítás és Konferenciát, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Rendezvényünket többféle szándék hívta életre: az egyre növekvő hazai ökológiai szektor szereplőinek közös megjelenési platformot kínáljunk, találkozási felületet adjunk az ökogazdálkodásban érintett termelőknek, feldolgozóknak, kereskedőknek és szolgáltatóknak, továbbá a szakemberek, szaktanácsadók számára is. Egy év kényszerű kihagyás után idén úgy döntöttünk, hogy folytatnunk kell ezt a hiánypótló kezdeményezést, hiszen az országban ilyen tematikájú és színvonalas rendezvény nincs még egy – beszélt az esemény előzményeiről Szólláth Tibor, a megyei agrárkamara elnöke. A szakember hangsúlyozta: az utóbbi tíz évben megnőtt az ökogazdálkodás jelentősége Magyarországon, annak is köszönhetően, hogy nagy összegű támogatásokat kapott az ágazat. Világviszonylatban évente tíz százalékkal növekszik az ökotermékek iránti kereslet, ami további fejlesztési igény elé állítja a hazai gazdákat is. Az ökológiai gazdálkodás választ nyújthat a fenntartható gazdálkodás kérdésére, valamint a minőségi éhezésre, hiszen általánosságban olyan ételeket fogyasztunk, aminek beltartalmi értékei kivetnivalót hagynak maguk után.

Stand-uptól a gépbemutatóig

– A szakmai konferencia a precíziós technológiák jelentőségére, a közétkeztetési reform nyújtotta lehetőségekre és kihívásokra, valamint az ökológiai gazdálkodásra való átállásra fókuszál. A rendezvényen a témában az ország legelismertebb szakmai előadói tartanak előadásokat. Az elméleti információk mellett látogatóink inputanyagokat, szolgáltatásokat, szaktanácsadásokat, a legmodernebb technológiákat, munkagépeket, gépalkatrészeket, analitikai műszereket kínáló kiállítást tekinthetnek meg. A munkagépeket és műszereket gépbemutatóval a gyakorlatban is szemléltetjük. Nagyon fontos, hogy ökológiai gazdálkodást már a legfiatalabb társadalmi réteggel, a gyermekekkel is időben megismertessük. Ezzel a céllal kifejezetten a rendezvény második napján közönségprogramokkal készülünk a családok, gyermekek számára. Ökológiai alapanyagokból tartott mintafőzés mellett lehetőség lesz kézműves-foglalkozásokra, lovaglásra. Interaktív ökojátszóházzal, növény- és magfelismerős versennyel, solymászbemutatóval is igyekszünk felkelteni a figyelmet, mindemellett stand-up comedy bűvész és mentalista színesíti a rendezvényt – részletezte a programot Szólláth Tibor.

HBN

Borítókép: Szólláth Tibor, a megyei agrárkamara elnöke maga is gazdálkodó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában