debreceni tapasztalatok

2021.09.11. 20:00

Az albérletpiac felkészült egy következő hullámra

Érdekes változásokon megy keresztül a piac, óvatosabbak, tapasztaltabbak lettek a felek.

20201119 Budapest Hajléktalanok kispesten rettegnek a lakók Fotó:Nagy Zoltán

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az ingatlanszakemberek szerint alapvetően a bérlők és a bérbeadók is felkészültebbek az előző évben tapasztaltakhoz viszonyítva. A jó áron elérhető albérletekkel egyenes arányban a stabil bérlők megléte is felértékelődött. Lapunk Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét kérdezte a debreceni helyzetről.

Nincs több fehér folt

– A negyedik hullám küszöbén állunk, így nem meglepő a felkészültebb hozzáállás, főleg, mert egy évvel ezelőtt még nem volt olyan magától értetődő, hogy lesz több hullám. Debrecenben anno a felsőoktatás formája okozott némi bizonytalanságot, hogy visszatér-e a jelenléti oktatásra, vagy digitálisra áll át. Most már sokkal általánosabb az az óvatosság, ami egy bérleti szerződés megkötésekor tapasztalható, mindkét fél részéről. Korábban maradtak fehér foltok a szerződésekben, például, hogy újabb hullám esetén mi legyen a pontos eljárás, milyen feltételekkel költözhet ki a bérlő, milyen bérletidíj-kedvezményt kap, ha esetleg elveszti a munkáját, vagy adott esetben, ha úgy dönt, hogy mégsem szeretné kitölteni a határozott idejű bérleti szerződést egy járványhelyzet miatt, milyen forgatókönyv lép életbe.

Az idei albérletszezonban azt tapasztaltuk, hogy már a hirdetésekben is sokkal tudatosabbak a bérbeadók

– emelte ki Balogh László, hozzátéve, a hirdetőknek előre megvan a tervük, milyen engedményeket tudnak adni, és mik azok a minimumok, melyeket elvárnak a bérlő részéről.

Nem érezték meg

Balogh László | Fotó: Balogh László-archív

– Ugyanakkor mindenképpen érdekes lehet, hogy bár a 2020-as szinttől elmarad a kínálat (jelenleg kb. 750 kiadó lakás, ház található Debrecenben), mégis több, mint amit 2019-ben lehetett látni az év hasonló időszakában. Izgalmas változáson megy keresztül az albérletpiac – folytatta a szakértő, kiemelve az elengedhetetlen bérbeadói rugalmasság meglétét. – Anno készítettünk egy kutatást, amikor az első hullám megjelent 2020 március-áprilisában: azok a bérlők, akik kértek bármiféle kedvezményt vagy segítséget a bérbeadóktól, több mint 60 százalékban valamilyen módon meg is kapták azt. A jó kapcsolat érték, igaz, ez a nem várt helyzetből is adódhat. Egy megbízható, stabil bérlő hatalmas előnyt jelent. Sok tekintetben a bérbeadó hiába mondja ki az utolsó szót, nem feltétlenül dominál, hiszen nehezebb kiadni egy ingatlant mostanában, mint pár évvel ezelőtt – összegezte Balogh László, hozzátéve,

Debrecen piaca szinte meg sem érezte a koronavírust, hiszen míg 2019-ben átlagosan 100 ezer forint, 2020-ban 110, jelenleg pedig 110-120 ezer forint az az összeg, melyet átlagosan albérletre költenek a cívisvárosban.

Péter Szabolcs

Kapcsolódó:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/jegyzet-koltozz-ha-tudsz-5634191/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában