Ingatlanpiac

2021.08.02. 12:01

Tovább drágultak a lakások

Az új építésű ingatlanok esetében megfigyelhető áremelkedés mellett a garázsok is drágábbak lettek.

20190917 Szeged Ingatlan piac, kiadó albérletek főleg külföldi egyetemistáknak. Képen: Kiadó luxuslakást mutat Göröncséri Hajnalka közvetítő a Felhő utcában. Fotó: Karnok Csaba KCS Délmagyarország

Fotó: MW-Archív

Január és június vége között 15 ezer 274 lakás­építési engedélyt adtak ki Magyarországon, ez 22 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. „A lakásépítési kedv felfutása az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa idei újbóli bevezetésével, valamint a járványhatás miatti múlt évi alacsony bázis­adatokkal magyarázható” – mondta a Naplónak Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a lakóingatlan-átadások száma is 13 százalékkal haladja meg az előző évi értéket, a 2019 és 2018 azonos időszakához képest ez 50 százalék feletti emelkedést jelent. Az átadások és az építési engedélyek számának masszív növekedése mellett az eladásra kínált új lakóingatlanok átlagos négyzetméterára is jelentősen emelkedett. A megyeszékhelyek összesített adatai szerint a négyzetméterár közel 13 százalékkal 605 ezer forintra nőtt, de a különböző városok között nagy a szórás.

Debrecenben 12 százalékos volt a drágulás az első félévben, így júliusban már a 700 ezer forintot is meghaladta az átlagos négyzetméterár az új lakóingatlanok esetében.

Egy autó áráért

A szomszédos megyeszékhelyek kapcsán megjegyezhető, hogy Miskolcon 600 ezer forintra nőtt ez az érték, amíg Nyíregyházán 420 ezer forintos négyzetméteráron szerepeltek az új lakóingatlanok, ami viszont stagnálásnak felel meg.

A garázspiac pörgése elmarad ugyan a lakáspiacétól, de a tulajdonosoknak nem kell drasztikus visszaeséstől tartaniuk. A járványt követően a városokban az autóhasználat érezhetően megnőtt, amennyiben a tendencia tovább folytatódik,

a jövőben a garázsok iránti igény is nőni fog

– olvasható az Otthon Centrum közleményében.

Vidéken mérsékelt a kereslet a garázsokra, elsősorban a nagyobb városokra koncentrálódik. Ez az árakon is meglátszik: a legtöbb városban 3-4 millió forint között kapható egy garázs, de a régióközpontokra ennél magasabb ár jellemző: Debrecenben döntően 4-5 millió forint között kínálják a fedett tárolók többségét. Összehasonlításként, Miskolcon átlag 4 millió, Szegeden, Székesfehérváron pedig az átlag 4,7 millió forint. Összességében elmondható, hogy Debrecenben egy középkategóriás autó áráért kínálják a garázsokat.

Azokban a városrészekben, ahol a településszerkezet miatt a lakásszámhoz viszonyítva kevés a garázshely, ugyancsak növekszik a kereslet. Annak ellenére, hogy a fizetős övezetekben lakók számára kedvezményes a közterületi parkolás, nagyon sok városrészben az ott lakók nem találnak kényelmes parkolóhelyet. A külső kerületekben elsősorban a zárható, önálló bejárattal rendelkező garázsok iránt van igény.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában