fotókkal

2021.08.07. 18:03

Ezer galambot vett a böszörményi Hajdú tanya, külföldre értékesíthetik az utódokat

Véget ért az aratás, a következő hetekben már a siló betakarítására készülnek Hajdúböszörményben.

A Belügyminisztérium Start munka­programbeli támogatásának köszönhetően az elmúlt 8-10 esztendő alatt Hajdúböszörményben több beruházást valósítottak meg: fejlesztették a helyi vágóhidat, de többek között a Hajdú tanya teljes átalakítását, korszerűsítését is elvégezték.

Mostanra folyamatosan üzemel a húsfeldolgozó üzem, a Hajdú tanyán pedig a meglévő állatállomány mellé – szintén a Belügyminisztérium támogatásából – ötszáz tenyészpár, így összesen ezer galambot vásárolhattak. A szaporulatot a tervek szerint francia és olasz piacon értékesítik majd.

Zabos Imre bemutatta a Hajdú tanya legszebb galambjait | Fotó: Kovács Péter

Helyben a világszintű tudás

– Szerencsére nagyon jó az idei árpatermés, ez pedig igen fontos a mezőgazdaságban – mondta el Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere, amikor a helyi tanyát érintő aktuális munkálatokról érdeklődött nála a Napló.

A terveket illetően a városvezető egy, a Debreceni Egyetemmel tervezett együttműködésről számolt be a lapunknak. – Már több alkalommal egyeztettünk egy lehetséges együttműködésről, amelyet a legutóbbi testületi ülésen egyöntetűen támogatott a város képviselő-testülete.

„A felsőoktatási intézmény kiszélesítené az agrártudományokkal foglalkozó tangazdaság és kutatóbázis területét, így a világszintű tudás és a helyben rendelkezésre álló, igen széles körű mezőgazdasági lehetőségek találkozása történhetne meg.”

Hajdúböszörmény partner lehetne, hiszen a Hajdú tanya, a helyi húsfeldolgozó, az almás- és a szőlőskert, a zöldségfeldolgozó, valamint a horgásztó is adott a településen – részletezte.

A polgármester azt mondta, mindezen túl a rendelkezésükre álló nagy mennyiségű, mezőgazdasági termelésre alkalmas szántóföldet is az oktatási intézménnyel közösen növelnék.

Majd a nyár végén

Ellátogattunk a Hajdú tanyára. Ottjártunkkor a telep dolgozói a szarvasmarhaólakat takarították, mi pedig tehettünk egy sétát a birtokon.

Kovács Csaba, a „Hajdúkerületi-Hús” Nonprofit Kft. ügyvezetője számolt be lapunknak a jelenlegi állatállomány helyzetéről. Elmondta: az önkormányzat tulajdonában ezer galamb, ötszáz tojótyúk, kétszáz – különböző korosztályú – hízó, valamint százötven anyajuh van jelenleg a tanyán, emellett a nonprofit szervezet tulajdonában további mintegy százötven szarvasmarha, két magyar fehér tenyészkoca, huszonhárom mangalica tenyészkoca és a hozzájuk tartozó tenyészkanok is megtalálhatóak a jelenlegi állományban. Megtudtuk: jellemzően ekkora állatállományt tartanak a tanyán. – Ha a sertéshizlalás árfekvése magasabb, akkor akár négy-ötszáz hízót is tartunk egyszerre – fűzte hozzá Kovács Csaba.

Kovács Csaba | Fotó: Kovács Péter

Az ügyvezető beszámolt a szezon munkálatairól is. Elmondta, mostanra az aratás véget ért, a szénát és a szalmát is bebálázták, csak a lucerna betakarításán dolgoznak még. Kifejtette: a nyári szezon része a szarvasmarhák téli etetéséhez szükséges silónak a betakarítása is.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában