bíznak a városban a gyárak

2021.08.24. 17:04

Folyamatos fejlődés jellemzi Debrecent

A Vitesco gyárfejlesztése erősíti a város pozícióját.

A város 2021-es költségvetés-tervezetének gazdaságot, oktatást és sportot érintő területeiről Barcsa Lajos alpolgármester tartott tájékoztatót Debrecenben, a Régi városháza Nagytanácstermében. 20210219 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archív

– Olyan gazdasági kör jön létre Debrecenben, amely egyre erősíti a város pozícióját, a Vitesco Technologies-bejelentés is ebbe az irányba hat – szögezte le Barcsa Lajos alpolgármester a keddi gyárépítés bejelentését követően. Az alpolgármester felidézte:

2014-ben fogalmazódott meg, hogy a sikeres városfejlesztést egy még sikeresebb gazdaságfejlesztés kövesse, hiszen Debrecen tradicionális iskolavárosként kiemelt célként fogalmazta meg, hogy az itt végzettek a városban találják meg a számításaikat.

Jelenleg 100 hektáron helyezkednek el gyárak az említett ipari parkban, amelynek fejlesztésére – a területvásárlásokkal és közművek kiépítésével – közel 14 milliárd forintot költött a város.

„Nem maradtunk egyedül ezekben a beruházásokban, a kormány a Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatos támogatásáról biztosította Debrecent, ezzel együtt a Déli Ipari Parkba települő cégeket is”

– tette hozzá az alpolgármester. A Vitesco debreceni betelepülése 2018-ban kezdődött, akkor még Continental néven 10 hektáros területet vásárolt a vállalat a Déli Ipari Parkban, amelyhez most még további 4 hektáros földterületet vettek a vagyonkezelőtől.

A debreceni járműipari gyár a bejelentés értelmében 42,5 milliárd forintos fejlesztéssel 450 új munkahelyet hoz létre, a termelési kapacitása 4600 négyzetméterrel növekszik.

Barcsa Lajos szerint technológiai forradalom jellemzi az autóipart, a hagyományos meghajtást az elektromos váltja fel, ebben az új környezetben pedig a városnak kiemelt szerepe lesz a jövőben. Ezt az állítást erősíti, hogy a BMW tisztán elektromos meghajtású járműveket gyárt majd Debrecenben, a betelepülő kínai Semcorp az akkumulátorgyártáshoz szükséges szeparátorfóliákat állít elő.

A Vitesco Technologies közleményében kifejtette, hogy a megnövekedett kapacitást a jövőben a teljesen elektromos járművek, a plug-in hibridek, valamint a belsőégésű motorok által is használt csúcstechnológiájú elektronikus sebességváltó-érzékelő technológiák gyártására fordítja.

– A vállalat döntése jó visszajelzés arra, hogy a cég elismeri a város, a Debreceni Szakképzési Centrum, valamint a Debreceni Egyetem közös munkáját a beruházásösztönző környezet kialakításáért. Bízom benne, hogy a mostani bejelentéssel további fejlesztések előtt nyílhat még kapu, amelyre jó esélyünk van, hiszen 50-nél több befektetési tárgyalást folytatunk jelenleg is – zárta Barcsa Lajos

MI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában