épül, szépül

2021.08.27. 20:00

Épületeket újítottak meg, utakat javítottak, de további fejlesztések is várnak Nyírábrányra

A tervek szerint minden olyan pályázatot beadnak, amely a község fejlődését szolgálja.

Fejlesztések megtekintése Nyírábrányban

Fotó: Napló-archív

A Vidékfejlesztési program, a Magyar falu program, valamint a Belügyminisztériumi támogatás is segítette a település fejlesztését az elmúlt időszakban.

– Megépült 2020-ban a Civilek Háza nevű új közösségi terünk, amely főként – a nevéből is adódóan – a civil szervezetek tevékenységének ad majd otthont, de egyéb közösségi programokat, táborokat is tartanánk itt. A projekt a Vidékfejlesztési programban, a „Településkép, közösségi tér fejlesztése” című pályázatnak köszönhetően valósult meg – írta válaszul a Napló megkeresésére Nagy Lajos, Nyírábrány polgármestere.

Szavai szerint decemberben megújult a helyi piactér: bővült a fedett rész és a térkövezett terület, de vásároltak új piaci asztalokat és eszközöket is. Ugyancsak a Vidékfejlesztési programnak köszönhetően közösségi programok megtartásához szükséges eszközöket vásárolt az önkormányzat, közel egymillió forint értékben.

Korszerű, komfortos

A Belügyminisztérium „Belterületi utak, járdák, hidak felújítása” alcímű pályázatában 15 millió forintot nyert a település, így a Vágóhíd utca új aszfaltburkolatot és nemespadkát kapott. A tavalyi Magyar falu program „Óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztése” című pályázatának köszönhetően pedig ötmillió forint értékben a Nyírábrányi Csicsergő Óvoda és Mini Bölcsőde budaábrányi kirendeltsége gazdagodott új kültéri játékokkal és ivókúttal. Ezt az újítást szeptembertől birtokba is vehetik a gyermekek.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy az önkormányzat konyhájában jelentős felújítás történt, ezzel korszerűbb és kulturáltabb körülmények között étkezhetnek a gyermekek. – Festés, radiátorok cseréje, padozat burkolása, oldalfal burkolása, új műanyag bejárati ajtók beépítése is megtörtént. Az ebédlőbe új asztalokat és székeket vásároltunk. A konyha bejárata elé előtető készült, a konyha egész területét térköveztük, kettő raktárajtót műanyagra cseréltünk, a főzőtér teljes területét festettük – írta a faluvezető.

Tervek még vannak

A település első embere arról számolt be, hogy a tervezett fejlesztések egy része már megnyert pályázatokhoz kapcsolódik, de vannak jövőbeli elképzelések is.

– Az egyik megnyert pályázathoz kötődő fejlesztésünk a helyi védőnői ház felújítása, ez a 2020-as Magyar falu program „Orvosi rendelő” című kiírásából valósul meg. Csaknem 30 millió forintból átalakulhat az épület: többek között új tetőt, új burkolatokat, új fűtési rendszert alakítunk ki, valamint beszerzünk eszközöket, bútorokat is. Emellett a Nyírábrány Nagyközség belterületi vízrendezése is megvalósul, erre 2020 őszén nyertünk el 196 millió forint támogatást. A 2021-es pályázataink közül a polgármesteri hivatal épületének felújítása emelkedik ki, erre 44 millió forint áll rendelkezésünkre. Az épület új fal- és padlóburkolatot kap, festést, belső nyílászárócserét végzünk el, klímarendszert építünk ki, valamint kialakítunk egy új, belső udvari burkolt parkolót is. Emellett a következő egy évben felújítjuk a helyi tájházat, erre valamivel több, mint 3,5 millió forint támogatást nyertünk. A védett épület tetőszerkezete már megerősítésre szorul, a beázások sajnos nagy károkat okoztak az elmúlt években – tudatta.

A még kezdeti, pályázati szakaszban járó fejlesztésekkel kapcsolatban kiemelte a budaábrányi közösségi tér kialakítását, a külterületi utak kiépítését, valamint a belterületi vízrendezés második szakaszát. További tervek között szerepel még az Eördögh-kastély állagmegóvása és hasznosítása, az útalappal ellátott utak aszfaltozása, a főtér, valamint a 12 lakásos társasház felújítása.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában