nagyköveti látogatás

2021.08.02. 19:26

Debrecen kedvező terep a német befektetéseknek

Johannes Haindl német nagykövet szorosnak találja a német-magyar kapcsolatot.

Az elmúlt években Debrecen jelentős hazai és nemzetközi beruházás célpontjává vált, amit a német vállalatok is kihasználtak. Számos németországi központtal rendelkező multinacionális vállalat a cívisvárost választotta új termelőegységének vagy irodájának helyszínéül. A folyamatosan erősödő német gazdasági és kulturális jelenlét eredményeként, valamint a Debreceni Kulturális Fórum meghívására hétfőn a városba érkezett Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete. Debreceni körútján a német diplomata egyeztetéseket folytatott a városvezetéssel a következő évek tervezett fejlesztéseiről, majd találkozott a Debreceni Egyetem rektorával, dr. Szilvássy Zoltánnal.

Ezt követően egyetlen vállalatként a Krones Hungary-nél tett látogatást, ahol megismerte a vállalat által az elmúlt években megtett utat, és azon törekvést, hogy a Krones szerves részévé válhasson a város vérkeringésének. A cívisvárosi látogatásának záró programján arról kérdeztük, milyennek találja a két ország közötti viszonyt.

– A német-magyar kapcsolatok rendkívül sokszínűek, ennek egyik csodálatos példája a Krones cég magyarországi tevékenysége. Ugyanakkor a kulturális területen, valamint az emberek között is igen szoros kapcsolatok vannak, elég ha a magyar és német emberek közötti házasságkötések nagy számát vesszük – mondta. Johannes Haindl úgy fogalmazott, a politikai életben néha hangosabb, olykor kevésbé hangos beszélgetések, akár viták vannak, de egy-egy feszültebb tárgyalás semmit nem változtat a két ország közötti jó kapcsolaton.

Bemutatták a gyárat

A program zárásaként Pascal Männche ügyvezető gyárlátogatáson mutatta be a nagykövetnek az egyedi élelmiszeripari gépek gyártásának teljes folyamatát. Az ügyvezető az üzembejárás után kifejtette, örömére szolgál, hogy a német nagykövetet láthatták vendégül. Pascal Männche emlékeztetett, szűk három éve van jelen a cég Debrecenben, 2019-ben indult el itt a termelés. Egy komplett gyártócsarnokot sikerült létrehozniuk, ez azt jelenti, hogy 38 ezer négyzetméter felületen zajlik a termelés, valamint 4 és fél ezer négyzetméteres irodaépülettel rendelkeznek.

„Nagyon örülünk annak, hogy a Covid-válságot sikeresen átvészeltük, és annak is, hogy minden munkatársunkat sikerült megtartanunk, sőt több mint 100 új munkatársat keresünk a jövőre nézve.”

Megismerné az országot

A nagykövet úgy fogalmazott, mély benyomást tett rá azt látni, hogy ilyen rövid idő alatt a Krones egy ilyen gyárat létre tudott hozni. Méltatta, hogy a járvány ideje alatt is növekedni tudott a cég.

„Mindebben annak jelét látom, hogy a befektetéseknek kedvező a terep Debrecenben, vannak más német cégek is, akik itt megtalálták a helyüket.”

–Annak a bizonyítékát is látom, hogy jó az együttműködés Németország és Magyarország között – mondta Johannes Haindl. A diplomata kifejtette, utazásának célja az volt, hogy Debrecent megismerje, hiszen a nagykövetség Budapesten van, ugyanakkor Magyarország több és nagyobb mint a főváros. Jobban meg szeretné ismerni az országot, s bár ezt a koronavírus nem tette lehetővé, most már szeretné kihasználni, hogy szabadabban lehet utazni. – Egy csodálatos várossal ismerkedhettem meg Debrecenben, valamint egy nagyon dinamikusan növekedő egyetemmel, ami benyomásom szerint első osztályú képzést nyújt az ott tanulóknak. Ugyanakkor a Krones cég is mély benyomást tett rám, csodálatos növekedésről tesznek tanúbizonyságot. Ebben a térségben nagyon jó lehetőségek rejlenek még akár további vállalatok számára is – összegezte a látogatás tanulságait a nagykövet.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában