jövő tavaszra lehet kész

2021.07.21. 12:43

Lerakták az alapkövet, épül az Office Bay Irodaház

Az a cél, hogy Debrecen a fővároson kívüli országrészek gazdasági centruma legyen az évtized végére.

Fotó: Kiss Annamarie

Négyezer négyzetméteres irodaház alapkövét rakták le szerdán a Debreceni Nemzetközi Repülőtér logisztikai központjában. A csaknem kétmilliárd forintos beruházás várhatóan jövő tavaszra készül el, és a tervek szerint több száz embernek biztosít majd munkahelyet.

– Lassan 10 éve annak, hogy elindítottuk az első tárgyalásokat annak érdekében, hogy Debrecenből menetrend szerinti repülőjáratok induljanak. Mostanra a Debreceni Nemzetközi Repülőtér a régió legmeghatározóbb légikikötője lett. Ebből is látszik, hogy nagyon dinamikus és töretlen fejlődés jellemezte az elmúlt 10 évet, ebben pedig nagy érdeme van a Xanga csoportnak is – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere. – 2019-re a legnagyobb utasszámmal rendelkező légi forgalmi kikötő lehetett a régióban a debreceni, megelőzve ezzel Kassát és Nagyváradot. Az a törekvés vezet bennünket, hogy ezt a pozíciót nemcsak megőrizzük, de az előnyt tovább növeljük.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni egy repülőtér gazdasági jelentőségét sem, így kijelenthetjük azt, hogy Debrecen gazdaságfejlesztési sikertörténete szorosan összefügg a reptér fejlődésével”

– emelte ki.

Arról is tájékoztatott, hogy a cívisváros 2010-ben kötött szerződést a Xanga cégcsoporttal, amely keretein belül a területet fejlesztési területté nyilvánították. Azóta számos logisztikai csarnok épült fel a helyszínen, és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások is megjelentek. Eddig 13 milliárd forintnyi fejlesztés áramlott a területre, és mintegy 13 cégnek ad helyet az épületkomplexum. – A Xanga cégcsoport az önkormányzatunk egyik legmegbízhatóbb partnere az ipar és gazdaságfejlesztés területén. Ez azért is fontos, mert nem csak ipari központ kívánunk lenni, hanem a régió üzleti központja is, így a szolgáltatási tevékenységekre is koncentrálnunk kell.

„Az a célunk, hogy Debrecen a fővároson kívüli országrészek legerősebb gazdasági centruma legyen az évtized végére”

– hangsúlyozta.

A Debreceni Repülőtér elkötelezett fejlesztője a XANGA cégcsoport. – Az elmúlt 10 év során lépésről lépésre valósítottunk meg olyan projekteket, amelyek infrastrukturális hátteret biztosítanak az utasforgalom mellett az új tevékenységek beindításához is. A mostani beruházásunk, amely jövő tavaszra készül el, a reptérre betelepülő szolgáltatások részére nyújt telephelyet, több száz dolgozónak biztosítva munkalehetőségeket – mondta Herdon István, a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója. – A jövőbeli befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében kötött stratégiai megállapodást a XANGA csoport az MFB Invest Zrt.-vel, amellyel közösen két éve életre hívtuk a Debreceni Iparfejlesztési Alapot, amelyből folyamatosan megvalósulhatnak a fejlesztések – tette hozzá.

– Az MFB csoport számára az északkeleti gazdaságfejlesztési zóna egy kiemelt befektetési célpont, ugyanis Budapest után itt fejtjük ki a legnagyobb aktivitásunkat. Célunk, hogy tudományos, technológiai és innovációs értékkel rendelkező cégeket tőkefinanszírozási oldalról támogassuk, így segítséget kaphassanak azok a vállalkozások, akik kihasználva a reptér adta lehetőségeket és logisztikai fejlesztéseket, ide települnek – erősítette meg Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója is.

Pósán László országgyűlési képviselő a déli városrész történetének szemszögéből közelítette meg az új építkezést. – A '90-es években még háború sújtotta területnek tűnt a déli városrész. Ez az itt élők életminőségére is negatív hatással volt. A városvezetés ezért döntött később arról, hogy helyrehozzák az itteni épületeket, és működő egységgé formálják a repülőteret is. Ezek a döntések inspirálták a gazdasági élet szereplőit, közöttük a Xanga Cégcsoport is, valamint a debrecenieket is megerősítették abban, hogy van értelme hosszabb távon is tervezni a déli városrésszel. Ezek a törekvések évről évre erősítették egymást – fejtette ki a képviselő.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában