alaposan megújul

2021.07.02. 15:16

Keresik a kivitelezőt a Régi Városháza modernizálására

Kiírták a közbeszerzést a Régi Városháza energetikai felújításának kivitelezésére; mindjárt kétszer is – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

20210215 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Sas utca régi városháza.

Fotó: Napló-archív

Június 22-én jelent meg az ajánlattételi felhívás július 20-ai határidővel, ezt azonban július elsején „egyéb ok” miatt eredménytelennek nyilvánították, és még aznap kiírták újra, július 30-ai határidővel.

Az önkormányzat beruházásában megvalósítandó beruházás során az 5 ezer 400 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkező intézmény energetikai korszerűsítését kell elvégezni. Az épület homlokzatának hőszigetelő vakolattal történő ellátása, pince- és padlásfödémének hőszigetelése, továbbá 128 darab hőszigetelt nyílászáró beépítése; épületgépészeti korszerűsítés (padlófűtés és fan-coil rendszer kialakítása) a feladat. Padlóburkolatok felújítása, belső nyílászárók cseréje, felújítása továbbá az épület gyenge- és erősáramú hálózatának, lámpatestjeinek cseréje is megvalósul. Belső építészeti felújításon esnek át az épület reprezentatív terei.

Az ajánlattételi felhívásban azt is közlik, hogy a Régi Városháza mindkét épületszárnya műemléki védettséggel bír, a felújítás a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi engedélyeivel rendelkezik. A korszerűsítés során fokozott figyelemmel kell lenni és be kell tartani az örökségvédelmi engedélyben foglalt feltételeket, valamint a munkavégzés során különös tekintettel kell lenni az értékleltárban foglalt megvédendő műemléki értékekre.

2019. februárjában jelent meg a felhívás az „Inkubációs Központ létrehozásához, a Régi Városháza felújításához és a Sas utcai mélygarázs létesítéséhez szükséges tervdokumentáció” elkészítésére, ennek 2019. augusztusban lett meg a nyertese. 2021. februárjában szerződést módosítottak műemlékvédelmi szempontok miatt. (A „Debreceni Inkubációs Központ létrehozása” című projektelem megvalósításától időközben elállt az önkormányzat.)

Akkor azt írták, „a Műemléki Tanácsadó Testület (MTT) által megfogalmazott javaslatok alapján szükséges az érintett elemek terveinek módosítása több ponton az épület műemléki környezethez történő illeszkedése, és a felhasznált építészeti elemek a műemléki értéket képviselő épülettömeghez való harmonikus idomulása érdekében. A rendelkezésre álló tervek alapján a beruházás műemléki szempontokból kedvezőtlenül befolyásolja az utcaképet, a tetőtájat és az épülettömb településképi megjelenését, ezért a Miniszterelnökség nem javasolja a bemutatott épületbővítést. A tervező cég a jogszabályoknak, szabványoknak és a tervezési programnak megfelelően járt el, az áttervezés kizárólag az MTT kérésére vált szükségessé”.

A terveket némileg át kellett dolgozni, ezért az eredetileg nettó 177 millió 854 ezer forint helyett nettó 213 millió 354 ezer forintba került a tervezés (a teljes projektre), amit egyébként egy újlengyeli székhelyű cég végzett.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában