drága a tankolás

2021.07.22. 07:30

Csúcsra ért az üzemanyag ára

A múlt szerdai áremeléssel történelmi rekordra drágult a benzin, s úgy tűnik, ezzel még nincs vége.

20210715 Debrecen fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihari Napló A magas üzemanyagárak okán kérdeztük meg az embereket, hogy mi a véleményük.

Fotó: Molnár Péter

Ráadásul a koronavírus okozta pandémia miatt a jelenlegi árak a tavalyiakhoz képest még húzósabbak. A benzin ára öt, míg a gázolajé két forinttal emelkedett július 14-én (azóta nem változott), ezzel az előbbi ára az elmúlt egy hónapban 24, míg a gázolajé 16 forinttal nőtt. Most a 95-ös benzin átlagára a 451, a gázolajé 447 forint. Eddigi csúcsán 2012 áprilisában volt a benzinár, akkor ugyanennyibe került, a gázolaj minimálisan ugyan, de még a rekordszint alatt van. Kilenc éve magasabbak voltak az olajárak, viszont erősebb volt a forint: akkor 230 forint volt 1 dollár, most 300 forint 1 dollár. A dráguláshoz hozzájárult a forint gyengülése, valamint az újraindulás is. Hajdú-Biharban jelenleg valamivel az országos átlagár felett vannak a benzin­árak, de ez csak néhány forintot jelent. A környékre is igaz, hogy az automata töltőállomásokon lehet a legolcsóbban hozzájutni az üzemanyagokhoz: akár 20 forinttal is kevesebbet fizethetünk literenként – tudta meg a Napló Bujdos Esztertől, a holtankoljak.hu ügyvezetőjétől. Szakértők szerint a benzin ára a következő hetekben, hónapokban tovább nőhet.

– Tavaly a töltőállomásokon az üzemanyagok átlagára alig érte el a 350 forintot, idén azonban folyamatos az emelkedés, jelenleg már 451 forintot fizetünk egy liter benzinért, míg 447 forintot a gázolajért, s ez a következő hetekben, hónapokban tovább fog nőni – tájékoztatta a Naplót Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

„A környékre is igaz, hogy az automata töltőállomásokon lehet a legolcsóbban hozzájutni az üzemanyagokhoz: akár 20 forinttal is kevesebbet fizethetünk literenként.”

– Az autópálya és a gyorsforgalmi utak mellett található kutak árai jellemzően mindig magasabbak (akár 50 forinttal is többet kérhetnek el egy literért), ez országszerte mindenhol igaz – hangsúlyozta a szakember. Szavai szerint egy adott településen belül nem jellemző, hogy óriási különbségek lennének a kutak árai között, de literenként 10-15 forint előfordulhat.

Érzékelhető a különbség

Mint megtudtuk, az elmúlt hetek áremelkedését leginkább a forint gyengülése okozza, ugyanis a dollárral szemben most újra 300 forint felett van az árfolyam, s hazánkban ez jelentős hatással van a benzin és a gáz­olaj árának az emelkedésére. – Jellemzően az látszik, hogy rövid távon a keresletet nem befolyásolja az emelkedő üzemanyagár, az emberek a nyári hónapokban eleve többet utaznak és tankolnak. Ettől függetlenül azonban a jelenlegi számok elmaradnak a 2019-es időszak forgalmi adataitól, ami nagyjából 20 százalékos visszaesést jelent – mondta.

„Arra számítanunk kell, hogy a mostani árak nem fognak csökkenni, sőt a következő időszakban akár már a 2012-es rekord­árak is megdőlhetnek.”

A debreceni autósok többsége figyelemmel követi az áremelkedést, viszont – mint elmondták – nem tudnak ellene mit tenni.

– Számomra munkaeszköz a gépjármű, nyolc autót kell megtankolnom, így nyilvánvalóan észrevettem, hogy jóval többe kerül, viszont nem tehetem meg, hogy „félreteszem” a kocsit – foglalta össze Csaba, akit éppen tankolás közben kérdezett a Napló.

Fotó: Molnár Péter

– A munkám miatt elég sokat járok autóval; akadnak kollégáim, akik a költségek miatt kerékpárt ragadtak, én még kivárok, hátha nem fog tovább drágulni – fűzte hozzá Zoltán.

Erika sokat autózik, viszont nem jellemző, hogy figyelné az árak alakulását, mindig 5 ezer forintért tankol.

Pletser Tamás, az Erste olajpiaci elemzője – mint azt az Indexnek kifejtette – szintén arra számít, hogy az év második felében tovább drágul az üzemanyag, azonban nem éri el idén az 500 forintot. Eközben a benzin literenkénti ára az osztrákoknál 430 forint, a németeknél 642 forint (a 98-as), a cseheknél pedig 416 forint – olvasható az Autóklub honlapján.

A Magyar Ásványolaj Szövetség friss adatai szerint átlagosan 4,2 százalékkal több üzemanyag fogyott Magyarországon az idei első fél évben az előző év azonos időszakához képest. A KSH szerint az üzemanyagok éves alapon már 24,2 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban. Ez annyit jelent egyúttal, hogy közelednek az árak a mindenkori csúcsokhoz.

NE, MW, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában