sajtótájékoztató

2021.06.18. 13:27

Online petíció indult a gazdákért

Az Európai Parlament extra zöldítésre tett mezőgazdasági reformja ellen indít online petíciót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz. Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke a pénteki sajtóeseményen úgy fogalmazott, az intézkedés nehéz helyzetbe hozná az európai gazdaságot, hiszen termeléscsökkenést és élelmiszer-drágulást eredményezne.

Szólláth Tibor (balról), Kissné Gyarmati Ágnes és Sain Krisztián a sajtótájékoztatón | Fotó: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Május utolsó napjaiban kellett volna megszületnie annak a döntésnek, ami lezárta volna a 2020–27-es Közös Agrárpolitika szabályozására vonatkozó jogalkotási folyamatot. A három döntéshozó szerv – az Európai Parlament, az Európai Tanács, valamint az Európai Bizottság – nem állapodott meg a közös agrárpolitikai reformról, az Európai Parlament ugyanis az utolsó pillanatban felvetette az extra zöldítés javaslatát. A tagállamok egységesen jelentették ki: a javaslatot nem tudják elfogadni, az Európai Parlament liberális képviselői ezt azonban nem vették figyelembe.

– A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online petíciót indított annak érdekében, hogy üzenni tudjon az Európai Parlament felé – jelentette ki Kissné Gyarmati Ágnes, a NAK megyei igazgatója a NAK és a Magosz pénteki sajtótájékoztatóján.

Szólláth Tibor (balról), Kissné Gyarmati Ágnes és Sain Krisztián a sajtótájékoztatón | Fotó: Kiss Annamarie

– A Magosz nem tudja elfogadni azt az agrárpolitikai reformot, amely a műtrágya-felhasználást 20 százalékkal, növényvédő szerek és az antibiotikumok használatát pedig felére csökkentené, hiszen a szankciók és százalékos elvek veszélyeztetik, csökkentik a hazai termelést – erre már Sain Krisztián, a Magosz Hajdú-Bihar megyei szervezetének alelnöke hívta fel a figyelmet. Mint elhangzott, a javaslat része lenne az is, hogy egyre több húsipari terméket váltsanak ki a növényi fehérjéből elállított termékek.

Elhamarkodott döntés volt?

– Hajdú-Bihar megyei gazdatársaimmal egyelőre nem is tudjuk felfogni, milyen súlya van ennek a változtatási javaslatnak. Addig, amíg nincs kiváltva egy adott növényvédő szer, vagy nincs egy új, kiforrott technológia arra, hogyan lehet egyes élelmiszereket előállítani a jelenleg ismert módszerek használata nélkül, addig ez a döntés meglátásunk szerint meggondolatlannak bizonyul – vélekedett Szólláth Tibor, a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, amikor a megyei gazdák visszajelzéseiről érdeklődött a Napló. Úgy fogalmazott, az Európai Parlament látszólag tetszetős intézkedése nehéz helyzetbe hozná az európai gazdasági társadalmat, hiszen – a jelentős mértékű termeléscsökkenés mellett – egyértelműen az élelmiszerek drágulását eredményezné, és a hazai hiányt egyértelműen harmadik országokból kellene behozni. Hangsúlyozta, a pandémia megmutatta: minél közelebb van a termelési helyszín a fogyasztóhoz, annál biztonságosabb az emberek ellátása. Az EU lakosságának érdekeit az szolgálná, ha a termelés az EU-n belül valósulna meg, és csak azokat a termékeket kellene behozni, amelyeket egyébként nem tudunk megtermelni. Szólláth Tibor zárszavában nyomatékosította: a vidék alapvetően mezőgazdasági logikára épül, és ha a gazdatársadalom nem tudja megtalálni a számítását, akkor a vidéki térség előbb-utóbb kiürül – ez senkinek sem lehet érdeke.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában