drágulás a láthatáron

2021.06.08. 15:01

Emelkednek az ingatlanárak az unió legtöbb államában

Európában csak a spanyol és magyar lakáspiaci index mutatott csökkenést.

Az Eurostat lakáspiaci árindexe összevontan mutatja be a használt és az új lakások árának alakulását, s ez alapján 2020 negyedik negyedévében az EU-tagállamok összesített lakáspiaci árindexe 29 százalékkal volt magasabban, mint a 2015. évi átlag, míg az eurózónán belüli lakásárindex esetében ez 27 százalék volt – adta hírül a portfolio.hu

A határon túl

Az összesített indexek mellett az egyes országokban is történtek változások a lakásárakban 2015 óta, illetve 2019 és 2020 utolsó negyedéve között. Az EU-tagállamok többségében a negyedik negyedévben is emelkedést lehetett észrevenni. Az európai országok többségében a koronavírus okozta járvány idején és azt követően is áremelkedést mértek. A negyedik negyedévben csak a spanyol és a magyar lakáspiaci index mutatott 0,8, illetve 1,4 százalékos csökkenést.

Nagymértékben drágultak a lakások Luxemburgban (4,7 százalék), ahol a megelőző évhez viszonyítva is kiugró volt az index értéke (117 százalék), továbbá Cipruson, ahol a gyors áremelkedés egy hasonló mértékű visszaesés korrekciójaként következett be. Ugyancsak jelentős, csaknem 4 százalékos negyedéves áremelkedés zajlott le Litvániában és Észtországban. A környező országok közül Szlovéniában 2,0, Romániában 1,3, míg Szlovákiában 1,1 százalékkal drágultak a lakások 2020 harmadik negyedévéhez képest – összegzik a híradásban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában