Mezőgazdaság

2021.04.01. 12:34

Telefonon vagy interneten nyújtható be a kérelem

Felkészülten várja az április 7-én induló, egységes kérelembeadási időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

20210329 Forráskút A forráskúti Peták Paplogó Kertészetet választotta az év kertészetévé a Portfolio-csoport Forráskút a családi kertészet Képen: Paplogó Imre Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: illusztráció / MW-archív

Április 7-én 18 órától a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság online agrár­fórumot tart, ahol az ez évi kérelembeadás aktualitásai mellett szó lesz a Vidékfejlesztési programban hamarosan megnyíló pályázati forrásokról is. A csatlakozáshoz szükséges meghívót a NAK honlapján lehet megtalálni, továbbá a falugazdászoktól lehet információt kérni. Az április 7-től beadható egységes kérelmek szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15-e szombatra esik – május 17-e. A kérelembeadás során 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén lehet benyújtani.

Mindenkit visszahívnak

A falugazdászok a megyénkben 2020-ban több mint 11 ezer kérelmet nyújtottak be, közel 95 százalékát telefonon keresztül. Az elmúlt év tapasztalatai azt mutatják, hogy mind a falugazdászok, mind a gazdálkodók gyorsan alkalmazkodtak a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzethez, ezért az agrárkamara bizakodó abban a tekintetben, hogy Hajdú-Biharban az idén is sikeres lesz a kérelembeadás. A telefonon történő kérelembeadások miatt várhatóan nehezen lesznek elérhetőek a falugazdászok, ezért a kamara kéri, többször próbálják hívni őket. Azt viszont ígérik, hogy mindenkit vissza fognak hívni. Amennyiben azonban elkerülhetetlen a személyes ügyintézés, arra csak előzetes telefonos időpont-egyeztetés után lesz lehetőség. Az irodákban a kamara tagjai és munkatársai egészségének védelmében szigorú járványvédelmi intézkedéseket tartanak fenn. Azon kamarai tagok, akik az elmúlt években nem vették igénybe falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék kérni, keressék a NAK Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságát a 52/503-310 telefonszámon és a [email protected] e-mail-cím-elérhetőségen; a falugazdászok elérésében a munkatársak segítséget nyújtanak. Valamint a NAK portálján lekérdezhetőek lesznek a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászok elérhetőségei.

Ettől az évtől kezdődően már nincs szükség az őstermelői igazolvány megújítására. A NAK kéri tagjait, hogy a kérelembeadási időszakra tekintettel az őstermelői tevékenységgel, családi gazdasággal kapcsolatos ügyekkel csak sürgős és indokolt eseteben keressék falugazdászukat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában