beruházások

2021.04.18. 22:32

Paks beszállítója lehet a keresztesi cég

A biharkeresztesi cégnél tájékozódott a miniszter.

Fotó: Kiss Annamarie

A Viastein Kft. biharkeresztesi térkőgyártó üzemében tett látogatást Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter pénteken délután. Mint a Naplónak elmondta, az országot járva olyan cégeket keres fel, melyek a paksi bővítés beszállítói lehetnek majd. Ezért látogatta meg a biharkeresztesi vállalkozást is, ahol nemrég jelentős beruházás készült el.

– A leghitelesebb információkat mindig a helyszínen kaphatjuk meg. Arról is tárgyaltunk a cég vezetőivel, hogy milyen hosszú távú együttműködés valósulhat meg. Alapvetően az orosz fél versenyeztet, s minden vállalkozót ő választ ki, de szívesen ajánlunk neki lehetséges beszállítókat, akiket aztán maga is felkereshet. Így akár ez a biharkeresztesi cég is a paksi bővítés partnere lehet – tudatta a miniszter.

– Azon dolgozunk, hogy a nagy amerikai, francia és német beszállítók mellett egyre nagyobb számban tudjanak hazai vállalkozások is bekapcsolódni a Paks II. projektbe. Ráadásul a beruházás klímavédelmi szempontból is rendkívül fontos Magyarország számára, hiszen az Európai Unióban atomerőművek segítségével termelik meg a legtöbb tiszta villamos energiát – tette hozzá. A miniszter azt is megjegyezte, hogy Biharkeresztestől Paks csak látszólag van messze, autópályán könnyen elérhető a dunántúli település. Huszonhét hektáros területen működik a Viastein Kft. biharkeresztesi üzeme a város ipari parkjában, a kft. a Bayer Construct cégcsoport tagja, száz százalékban magyar tulajdonban van. – 2016. október 1-jén kezdtünk a telephely kialakításába, itt azelőtt káposztaföld volt. A térkőgyárunk 2017. július elsejével állt üzembe, a beton­elemgyártó részlegünk a következő hónapban kezdi meg működését – ismertette Bognár Zoltán, a cég egyik ügyvezető igazgatója.

– Különböző betonelemeket fogunk gyártani, többek közt tetőpanelt, oszlopokat, hídelemeket; mindazt, amit előregyártásban meg lehet csinálni. Minden feltételünk megvan hozzá, hogy akár a paksi üzem bővítésének is a beszállítói legyünk. Jelenleg 120 embert foglalkoztatunk; ha teljes kapacitással működünk majd, 350-380 dolgozónk lesz – mondta lapunknak.

SzT

Borítókép: Bognár Zoltán (balról), Balázs Attila, a Bayer Construct vezérigazgatója, Gyöngyösi Csaba, a Paksi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője és Süli János miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában