fontos a hatékonyság

2021.03.24. 14:32

Települési energiaközösségek jöhetnek létre, Hajdú-Bihar élenjáró lehet

Online energetikai szakmai konzultációt tartottak kedden a megye polgármestereinek részvételével.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Mint az a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat honlapján olvasható, zajlik a társadalmi egyeztetés Magyarország 2021 és 2027 közötti uniós fejlesztési tervéről. Ennek célja megismertetni a fejlesztési időszak alapdokumentumait, köztük az operatív programokat, melyeket bárki véleményezhet.

Március 23-án a VMOP néven emlegetett TOP Plusz egyik, az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, energiaközösségek” címmel várható felhívásának lehetőségeiről egyeztetett a megyei önkormányzat és az MVM Optimum Zrt. a megye polgármestereivel. Az online energetikai szakmai konzultáción bemutatták egyebek mellett, hogy egy napelempark létesítése miként segítheti az adott önkormányzat intézményeinek, vagy akár a település közvilágításának hatékonyabb energiahasználatát, racionálisabb energiagazdálkodását.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszöntője után a zrt. képviseletében Huber Krisztián, a SMART City Iroda igazgatója ismertette a lehetőségeket. Kiemelte egyebek mellett a települési energiaközösségek kialakításának előnyeit. Mint mondta, több település összefogásával nagyobb beruházás és így kedvezőbb konstrukció érhető el, továbbá az energiatároló magas költsége is jelentősen csökkenthető, mert a költség megoszlik az energiaközösség tagjai között.

Fotó: hbmo.hu

A megbeszélésen elhangzott, hogy a várhatóan megjelenő TOP Plusz pályázható forrásainak köszönhetően olyan típusú fejlesztéseket lehet megvalósítani rövid távon, melyekre csak közép-hosszú távon lenne esély.

A megyei önkormányzatnak fontos koordinálószerepe lesz az ilyen típusú energetikai beruházásoknál is, növelve a projekt hatékonyságát.

A megyék között Hajdú-Bihar élenjáró lehet ezzel a lehetőséggel, mellyel az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is mintaként szolgálhat. Huber Krisztián kiemelte, ismervén a megye innovatív gondolkodását, bízik benne, hogy az MVM Optimum Zrt. a közeljövőben szaktudásával és tapasztalataival hozzájárulhat a megyében található önkormányzatok energetikai céljainak megvalósításához. Jó esély van erre, hiszen a jelenlévő polgármesterek üdvözölték a lehetőséget.

Folytatásként a megyei önkormányzat által működtetett Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség létrehoz egy közös platformot, ahol az érintettek egyeztethetnek, kérdéseket tehetnek fel, tervezhetnek és együtt gondolkodhatnak az energetikai beruházásokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában