online gazdasági fórum

2021.03.17. 17:14

Hajdú-Bihar munkaerőpolitikája országosan is példaértékű

A szakemberek, a munkaerő megtartása, a kollektívák együtt tartása a legfontosabb feladat ezekben hetekben, hónapokban, hiszen ez elengedhetetlen feltétele a hazai gazdaság újraindításának.

Fotó: illusztráció / Napló.archív

Ez volt az üzenete a megyei kereskedelmi iparkamara által szerda délelőtt megtartott online gazdasági fórumnak, ahol Bodó Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár és Tapolcai Zoltán, a megyei kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi főosztályvezető volt az előadó. Mint az kiderült, Hajdú-Bihar munkaerőpolitikája országosan is példa lehet.

– A kormány a koronavírus-járványban a lehetőségeihez mérten óriási összegeket szán a vállalkozók támogatására is. Ahogy bejöttek március elején a megszorítások, ehhez kapcsolódóan igen jelentős munkabér-támogatások, adóelengedések, újrakezdési hitelek állnak a vállalkozók rendelkezésére. Arra ösztönzöm a vállalkozókat, hogy ezeket igyekezzenek igénybe venni – fogalmazott köszöntőjében Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a csütörtök délelőtt megtartott online gazdasági fórumon.

Többféle támogatás van

Bodó Sándor munkaügyi államtitkár felsorolta a koronavírus miatti gazdasági válság kezelésére eddig meghozott intézkedéseket. Elindult egy munkahelyvédelmi bértámogatás, amiben ágazattól függetlenül lehetett pályázni munkahely megőrzésre. Májusban kezdődött egy 6+3-as munkahelyteremtő program (hat hónapot az állam, hármat a cég fizet – a szerk.), ezzel több tízezer embert sikerült elhelyezni. Az újrainduláshoz szükséges magasan képzett szakemberek megtartására pedig rendelkezésre állt a három hónapig adható 320 ezer forint/fő/hó támogatás, ami három hónapon keresztül továbbfoglalkoztatást kért.

Bodó Sándor | Fotó: Napló-archív

– A második hullámnál tapasztaltuk, a turizmus, vendéglátás és szolgáltatás szektorokat jobban sújtja a válság. A nekik indított bértámogatási programra még április 10-éig lehet pályázni. Ebben a munkabér 50 százalékát, maximálisan a minimálbér 1,5 szeresét lehet megpályázni visszamenőlegesen is. Megtartottuk a kutatásfejlesztésben, innovációban magasan képzett munkaerő megtartására szóló programunkat, amelyet akár az új munkaerőre is ki lehet terjeszteni. 25 év alatti és az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztatását öt hónapon át havi 100 ezer forinttal segítjük úgy, hogy itt nem kérünk továbbfoglalkoztatást. Terv szintjén beszéltük, hogy a programot életkortól és iskolai végzettségtől függetlenné tennénk. Ez fontos eszköze lehet a gazdaság újra indításának, ugyanis ha bárhol, bárki, bármikor felvesz néhány embert, az kapja meg ezt a támogatást, és az öt hónap egyfajta próbaidőnek is tekinthető. A legutóbbi kormányrendelet által érintett, nem élelmiszer boltok bezárása miatt a munkavállalók kiegészítő bértámogatásra jogosultak március hónapra.

Ami kimegy, az visszajön

„A kormányzat megteremt ahhoz minden lehetőséget, hogy az átmeneti időszak után a gazdaságot újra tudjuk indítani, de a vállalkozásoktól az az elvárás, hogy az elszámolásukat időben és pontosan adják le”

– ezt már Tapolcai Zoltán, a megyei kormányhivatal munkaügyi főosztályvezetője mondta az online konferencián. Azzal folytatta, hogy a számok alapján Hajdú-Biharban jól működik a támogatás igénylés rendszere. – A legdinamikusabb gazdasága Hajdú-Bihar megyének van. Ami munkaerő kiáramlik a vírus miatt, abban a pillanatban vissza is jön a munkába. Legmagasabb foglalkoztatási adatokkal rendelkezik a megye. Nem a közfoglalkoztatás turbózza fel a számokat, hanem a vállalkozásokban tudják alkalmazni az embereket. A krízishelyzetben két dolgot csinál a hivatalunk: aki most bajban van, megpróbálják „túléltetni”; aki pedig fejleszteni akar, annak segítünk. Az ágazati bértámogatás 665 foglalkoztatót és közel ötezer embert érint a megyében. A kormány novembertől március közepéig 2,2 milliárd forinttal segítette Hajdú-Bihart. Ez az összeg korábban egy év alatt jött.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában