Már nem érvényes a tavalyi!

2021.02.11. 07:30

Több százezres büntetést vonhat maga után a lejárt matrica

Az, aki nem vált érvényes matricát kellő időben, akár több százezer forintos bírságra is számíthat.

20210108 Szeged Szeged környéke Sándorfalvi út M!+-as autópálya fizetést jelző tábla Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: MW-archív

Az e-matricát minden esetben a díjköteles útra való felhajtás előtt kell megvásárolni. Ha valaki díjköteles utakra mégis matrica nélkül hajtott fel, akkor még 60 percig pótolhatja a mulasztását

– közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a Naplóval. Mint írták, jogosulatlan úthasználatot követ el, aki e-matrica nélkül használja a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakat, és nem él a „60 perces szabály” lehetőségével, így pótdíjfizetésre számíthat. – A pótdíj január 1-től D1 és D2 díjkategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 15 460 forint, míg 60 napon túli fizetés esetén 61 820 forint. Ugyanez B2 díjkategóriában 69 540, illetve 278 140 forintot jelent – tudatták. Hozzátették: az idei évtől a jogalkotó egyszerűsítette és kedvezőbbé tette a pótdíj-maximalizálás lehetőségét. – Az új miniszteri rendelet szerint az idei évtől már két pótdíjas esettől is kérhető a pótdíj-maximalizálás az első pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésétől számított 75 naptári napon belül. Mindezt korábban minimum három pótdíj esetén lehetett kérni. Ennek a könnyítésnek azért van jelentősége, mert két pótdíjnál, ha akár csak az egyik pótdíjas eset miatt az ügyfél kicsúszott a 60 napos fizetési határidőből, a maximalizálással elérhető kedvezmény mértéke csaknem a háromszorosa lehet a 60 napon belül fizetendő pótdíj összegének.

A tavalyi autópálya-matricák lejártak, február 1-től már nem érvényesek. Büntetésre számíthat, aki nem vált 2021-es matricát.

Online vagy személyesen

További könnyítés az új szabályozásban, hogy a jogosulatlan úthasználatok halmozódásával az üzembentartó a kérelme benyújtásától számítva 180 napra visszamenőleg kérheti kedvezményes pótdíj megfizetésének lehetőségét, aminek összege hat alappótdíj összegének felel meg. Szintén új eleme a szabályozásnak, hogy jogosulatlan úthasználat esetén az érintett jármű üzembentartója a felszólítást követően 75 napig egy éves országos e-matrica megvásárlásával rendezheti a jogosulatlan úthasználat időpontja és az éves országos matrica megvásárlása közötti pótdíjas esetét – hívták fel a figyelmet.

A NÚSZ emlékeztetett: tekintettel a jelenleg is tartó járványhelyzetre, autópálya-matricát érdemes az ematrica.nemzetiutdij.hu címen mobiltelefonról is elérhető felületről vásárolni.

– A vásárláskor ez esetben nem kell kényelmi díjat fizetni, a bizonylatot nem kell megőrizni két évig, és a jármű adatait csak egyszer kell megadni a rendszerben. Emellett matricaváltásra országszerte 19 ügyfélszolgálaton, a NÚSZ Zrt. online és mobilértékesítési partnerén, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által működtetett Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül mobilalkalmazással, weben és SMS-ben, valamint benzinkutakon és utazási irodákban is van lehetőség. A vásárláskor meg kell adni a jármű rendszámát és a felségjelzést, a díjkategóriát, az érvényességi időt, illetve megyei matrica vásárlása esetén a megyét – ismertették. Az e-matrica bruttó árát az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendelete határozza meg. Idén többek között B2 díjkategóriában 16 ezer 100 forintért tíznapos, 22 ezer 830 forintért havi, 207 ezer 770 forintért éves országos matricát, illetve 20 ezer 780 forintért éves megyei matricát vásárolhatunk.

A NÚSZ Zrt. ellenőrző rendszere tavaly január 1. és december 31. között összesen 286 millió fix kamera alatti járműáthaladást érzékelt a díjköteles úthálózaton – közölte a NÚSZ, kiemelve: ebben az adatban szerepelnek mind az e-matrica-rendszerben díjköteles személygépjárművek, mind pedig a HU-GO e-útdíj-rendszerben díjköteles tehergépjárművek áthaladásszámai, továbbá az adat a teljes díjköteles úthálózatra vonatkozik, azaz a díjfizetős gyorsforgalmi és főutak adatait is tartalmazza.

Megyénk előkelő helyen

Az országos, teljes díjköteles úthálózat jelenleg 7111 kilométer hosszú, amelyből csaknem hét százalék található Hajdú-Bihar megyében. – A forgalmat tekintve a tavaly mért 286 millió fix kamera alatti járműáthaladás mintegy 4,2 százaléka bonyolódott Hajdú-Bihar megye díjköteles útjain. A megyék közötti elméleti rangsorban Hajdú-Bihar megye a harmadik helyen áll a teljes díjköteles úthálózat hossza alapján, ha pedig csak az e-matrica-­rendszer szempontjából, azaz a használati díjas utakat tekintve nézzük, akkor a negyedik. Elmondható, hogy az infrastruktúra alapján előkelő helyen áll Hajdú-Bihar megye, továbbá kiemelendő, hogy a teherforgalom szempontjából tranzitútvonalon fekszik, valamint népszerű turisztikai célpontok is találhatók itt szép számmal – emelte ki válaszában a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában