Fókuszban a vagyonnyilatkozatok

2021.02.03. 14:00

Belenéztünk képviselőink zsebébe

Az országgyűlési képviselők január 31-éig idén is nyilatkoztak a 2020-as évre vonatkozó vagyoni helyzetükről. A hajdú-bihari politikusaink bevallásában szemezgetve találtunk többmillió forintos megtakarításokat és költekezéseket is, több képviselőnkről kiderült, hogy hűséges valamely autómárkához, és egyikük sem kapott tavaly ajándékot.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A legtöbb megtakarítása Pósán Lászlónak, a legtöbb tartozása Tasó Lászlónak van, bár utóbbi képviselőnek a megtakarítása is jelentős.

Gazdasági társaságban való érdekeltséget ketten jeleztek: Bodó Sándor 50, Tasó László 40 százalékban tulajdonos egy-egy kft.-ben. Az országgyűlési képviselőként kapott fizetésen felül hárman rendelkeznek további jövedelemmel. Bodó Sándor államtitkárként havi bruttó 1 millió 296 ezer 300 forintot keres. Pósán László egyetemi tanárként bruttó 427 ezer 500 forintot kap, valamint tudományos tevékenységéért – eseti jelleggel – tavaly összesen bruttó 1 millió 800 ezer forintra tett szert. Tasó László őstermelőként 2020-ban bruttó 4 millió 984 ezer forintot kapott, ő az egyetlen a megyei képviselők közül, aki a mezőgazdasághoz kapcsolódó jövedelemhez jut: területalapú, illetve erdősítési támogatásként összesen 4,7 millió forintot vehetett fel.

Tiba Istvánnak egyedüliként nincs gépkocsi a nevén, Pósán László pedig magánkönyvtárról számolt be.

Bodó Sándor 2019-es vagyonnyilatkozata szerint egy Nissan Qashqai típusú autóval rendelkezett, amit 2020-ban egy másik, ugyanilyen típusúra cserélt le. Továbbra is 11,2 millió forint megtakarítása van, tartozása nincs.

Halász János a meglévő Ford Galaxy autója mellé tavaly vásárolt egy Mercedes GLC 220-at, megtakarítása nincs, viszont tavaly összesen 7 millió forint tartozás keletkezett.

Kósa Lajos tartósan bérel egy Mercedes Vianot, van egy BMW GT 650 C motorkerékpárja és egy motorcsónak tulajdonosa negyedrészben; ez nem változott a 2019-es évhez képest, viszont 2020-ban vett egy másik BMW motorkerékpárt, ezúttal egy 400 C típusút. Pénzintézeti számlán 1,5 millió forint és ugyanennyi értékű deviza megtakarítása van, ez 500 ezer forinttal kevesebb az előző évinél. Pénzintézetnek 5, magánszemélynek 9 millió forinttal tartozik, két-két millió forintot törlesztett az előző évhez képest.

Pósán László különböző értékpapírokban 38 millió 919 ezer forintot tart, 5 millió forinttal többet mint 2019-ben, emellett pénzintézeti számláján megjelent 9,6 millió forint. Tartozását pénzintézettel szemben kettőről egymillió forintra csökkentette.

Tasó László rendkívül precízen kitöltött vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy – a meglévő mezőgazdasági területei mellé – tavaly 7 hektárnyi erdővel és 5 hektárnyi szántóval gyarapodott. Ford Explorerjét megtartotta, de az Opel Insigniatól megvált. 6 millió forint készpénzzel rendelkezik, ez 1 millióval kevesebb az előző évinél, pénzintézeti számláján 8 millióval több, 16,6 millió forint van. Egyéb pénzkövetelése változatlan; 18,3 millió forint. Ugyanakkor tartozik is: pénzintézetnek 15,9, magánszemélynek 15 millió forinttal, utóbbi 4 millióval több a tavalyi összegnél. 2019-ben volt egy erdőgazdasági haszonbérlet-szerződése, ezzel 2020-ban már nem rendelkezett.

Tiba István nyilatkozatában már nem szerepel az a 2 millió forint készpénz, ami a 2019-esben igen, és a kölcsönadott 2,5 millió forinthoz képest sincs már követelése. 2019-ben összesen 24 millió forint tartozása volt, ez 2020-ban már csak 11,6 millió forint.

Dr. Vitányi István szintén márkahű: a Volvo XC autóját 2020-ban egy másik ugyanilyen típusúra cserélte. 97 ezer 600 forintnyi MOL-részvénye és 5 millió forint értékű állampapírja van, akárcsak 2019-ben. Bankszámláján 2020-ban megjelent 6 millió forint, tartozása nem volt és most sincs.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában