Majdnem kész a csapadékgyűjtő

2021.01.21. 14:00

Üvegszálas csövek hálózata szolgálja majd a BMW-gyárat

Anyaga és mérete is különleges a készülő rendszernek.

Fotó: Facebook / Barcsa Lajos

„Jól haladnak a leendő BMW-gyár otthonául is szolgáló Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kialakításával kapcsolatos munkálatok”

– közölte Barcsa Lajos alpolgármester közösségimédia-oldalán néhány napja, amikor kilátogatott az építkezésre, ahol a csapadékvíz-elvezetési rendszer készül. „Méretei miatt Magyarországon egyedülálló” – írta róla az alpolgármester, megjegyezve, „olyan volt, mint egy alagút”.

– Az épülő zárt csatorna­rendszer a leendő BMW-gyár területéről fogja elvezetni a csapadékvizet egy több mint 2,5 kilométer hosszú csapadékgyűjtő hálózaton, ami a cső átmérőjét tekintve jelentős méretű – mondta el érdeklődésünkre Káli Balázs, a kivitelező Keviép Kft. fő-építésvezetője. Mint kifejtette, 1500 milliméter átmérőjű, üvegszál erősítésű poliésztercsöveket fektetnek le 2,5–6 méter közötti mélységben. Nagyrészt nyílt árkos fektetéssel (tehát felülről leásva), azonban 81 méternyi szakaszon ezt nem tehetik, ahol vasút, illetve közút halad. Ezeken a részeken – a vasút és a közút zavartalan forgalmának biztosítása érdekében – úgynevezett zárt rendszerű csősajtolásos technológia alkalmazásával építették ki a föld alatti csővezetéket, vagyis lényegében alagutakat fúrtak.

Káli Balázs összehasonlításként elmondta, például egy kistelepülés szennyvízelvezető rendszerénél általában 200 milliméter átmérőjű műanyag csöveket használnak, melyeket – a terepviszonyoktól függően – 2-4 méter mélyen fektetnek. A debreceni építkezésnél alkalmazott csövek esetén áramlástanilag fontos, hogy anyaguk és belső felületük kiképzése révén nagyon jól vezetik a bennük lévő csapadékot. A csövek gyártásához üvegrostot használnak fel, melyet poliésztergyantába kevernek: így az anyag megfelelően merev, kiváló teherbírású, nem deformálódik el és hosszú élettartamú.

„Mintegy fél év alatt építettük ki a teljes rendszert, ami már 99 százalékos készültségnél jár, így január végére fejezhetjük be a munkát.”

Eddig az időjárás csak kismértékben akadályozta a munkavégzést. A munkálatok előrehaladottsága miatt – a napokban tapasztalható fagypont alatti hőmérséklet ellenére – a január végi befejezési határidő tartható – árulta el a fő-építésvezető.

SzT

Több rendszer is épül

2019 őszén írták ki a közbeszerzést a csapadékvíz-elvezetési rendszer kivitelezésére, mely az önkormányzat beruházásában valósul meg. Egy másik beruházás során a Debrecen Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztés keretében ivóvízellátást és szennyvízelvezetést biztosító víziközmű építése is megtörténik majd vízvezetékek, átemelőtelep, nyomásfokozó állomás, különböző műtárgyak létesítésével.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/friss-fotokat-kozolt-a-polgarmester-az-eszak-nyugati-gazdasagi-ovezetben-zajlo-munkarol-4906828/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában