nem csak a kkv-knak!

2021.01.28. 13:40

Hatalmas vállalkozásfejlesztési támogatás érkezik az Európai Unióból

A HBKIK csütörtöki konferenciájának jelszavai: gazdaságosság, energiahatékonyság, innováció, digitalizálás és zöld szemlélet.

Fotó: Kiss Annamarie

Ezek a kulcsszavak szerepeltek leginkább a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kezdeményezett, a Széchenyi Programirodával közösen szervezett tanácsadáson. A konferenciát csütörtökön délelőtt tartották online térben mintegy 500 vállalkozó virtuális jelenlétében, fő témája a 2014-2020-as európai uniós pályázati lehetőségek zárása és a 2021-2127-es időszak nyitása volt.

„A 2021-2027-es időszakban különböző jogcímeken minden eddiginél több, összesen 51,3 milliárd eurónyi forrás érkezik Magyarországra”

– mondta köszöntőjében Kiss András, a megyei kamara gazdaságfejlesztési és innovációs osztályvezetője.

Kiss András
Fotó: Kiss Annamarie

Kezdődik az új pályázati ciklus

– Sajátos időszakot élnek most a vállalkozások, hiszen a 2014-2020-as pályázati időszakot zárják és nyílnak a 2021-2027-es európai uniós pénzügyi ciklus lehetőségei – mondta elöljáróban Dorogi Zoltán, a Széchenyi Programiroda szakembere.

Dorogi Zoltán
Fotó: Kiss Annamarie

Magyarország az európai közösségtől minden eddiginél több támogatást – 51,3 milliárd eurót – kap. Ennek oka az, hogy hazánkban, Budapestet leszámítva, egyetlen régió fejlettsége sem éri el az Európai Unió átlagának 75 százalékát. A mi régiónk, az Észak-Alföld konkrétan 43,3 százalékon áll. A támogatások egy része 85 százalékos uniós finanszírozású, amelyhez az állam 15 százalék saját forrást tesz. A kis- és középvállalkozásoknál 50 százalékos a pályázati intenzitás, és ehhez lehet igényelni további 20 százalékot, a középvállalkozásoknak pedig még 10 százalék támogatást. A pályázaton elnyerhető támogatás forint összege az euró árfolyam változásával csökkenhet vagy növekedhet; most 350 forintos euróval számolnak. Pályázatot különböző alapokon keresztül lehet benyújtani, azok mindegyikének megvannak a prioritásai.

A 2014-2020-as időszakban megítélt támogatások meghosszabbított érvényessége ez év december 31-én jár le, míg az új alapok felhasználása 2022. január elsejével indulhat.

– A pályázatok között lesznek kiemelt célok. Ilyen a kutatás, innováció, digitalizáció, energiahatékonyság, hálózatosodás, hátrányos helyzet felszámolása, versenyképesség fokozása, fenntarthatóság, a fiatalok tanulását és munkavállalását támogatók, valamint az esélyegyenlőség és a környezetvédelem is – sorolta Dorogi Zoltán.

Akár 100 százalékban is

Meleg Attila
Fotó: Kiss Annamarie

Meleg Attila, a Széchenyi Programiroda szakembere tájékoztatójában részletesen szólt a pályázati feltételekről. Hangsúlyozta: a programiroda által koordinált támogatások alap esetben visszatérítendőek, de bizonyos eredményesség teljesülése mellett akár 100 százalékban is átalakulhatnak vissza nem térítendőkké. Náluk egy konstrukción belül képzés, infrastruktúrafejlesztés, vállalkozásszemlélet-váltás is lehetséges. Fontos szempont az energiahatékonyság, további prioritás a technológiai fejlesztés, valamint az innovációra való ösztönzés.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában