agrometeorológia

2021.01.28. 13:02

Gondot okozhat az enyhe idő, már valós veszély a belvíz

Télies kezdet és tavaszi folytatás jellemezte az elmúlt hetet Kelet-Magyarországon, az időjárás végig csapadékos volt.

Fotó: MW-archív

Átmenetileg tavasziasan enyhe idő váltotta a havas telet január harmadik – statisztikailag az év egyik leghidegebbnek számító – hetében. Bár az időszak még mínusz 10 körüli hajnali fagyokkal, nappal is negatív hőmérsékletekkel és sokfelé vékonyka, de összefüggő hótakaróval vette kezdetét, a tél erejét rövid időre megtörte a dinamikusan előretörő enyhe levegő. Az Európa északi részén kialakult magas nyomású képződmény napok alatt összeomlott, ezzel a hideg levegő utánpótlása megszűnt. A szubtrópusi eredetű légtömeg térhódításához azonban annak a jól fejlett ciklonnak az erejére is szükség volt, mely épp a Brit-szigetek felett, a korábbi anticiklon központ helyén mélyült ki.

Gyorsan elolvadt a hó

Térségünkben az élénkülő széllel együtt tehát gyorsan, napszaktól teljesen függetlenül melegedett a levegő, szerdától mindenütt megszűntek a fagyok. A hét legvégére nagy területen emelkedett a hőmérséklet 10°C fölé, néhol a 15 fokot is megközelítette a délutáni maximumérték. Habár az időváltozást csapadék is kísérte, amely eleinte hó formájában ért földet és a hóréteg átmeneti gyarapodását idézte elő, az intenzív olvadás 24 óra leforgása alatt csaknem mindenütt eltüntette a hótakarót. A lehullott 3-5 centiméternyi hóval együtt többfelé 4-10 centiméterre hízott hóréteg nedvessége, valamint a hét további részében érkező újabb 15-18 milliméter eső és olvadó hó összességében mintegy 20-30 milliméterrel terhelte az egyébként is telítéshez közelítő talajokat. A nagyobb csapadékösszegeket általában az északi tájakon mértük, de délen is csaknem mindenütt legalább a szabadföldi vízkapacitásig teltek a talajok a kiadós nedvességpótlás nyomán.

Mostanra az 1 méter mélységű szelvény vízdeficitje a megye túlnyomó részén nullára csökkent. Jelenleg is számottevő a belvízborítottság a földeken, minden további csapadék az érintett területek hirtelen, nagymértékű növekedésével jár majd annak ellenére is, hogy a leszivárgást talajfagy nem akadályozza. Ha az előrejelzésekre tekintünk, rossz hír, hogy a közeli jövőben újabb, változó halmazállapotú csapadékra van kilátás több hullámban, de bizonytalan mennyiségben. Számottevő lehűlés is ígérkezik ugyan, de a hulló csapadék hóréteg formájában történő tározódására csak átmeneti jelleggel számíthatunk. Az időszakos enyhülés, az azzal járó olvadás, valamint az esetleges folyékony csapadék várhatóan sokfelé tovább súlyosbítja majd a belvízhelyzetet.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában