Figyeljünk, hova megy a szemét!

2021.01.13. 08:00

Debrecen élen jár a hulladékfeldolgozásban

Nem termeltünk kevesebb hulladékot 2020-ban az elmúlt évekhez képest.

20200128 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Makó Balázs az A.K.S.D. Kft. Lakossági Hulladékudvar ügyvezetője adott interjút a Naplónak.

Fotó: Napló-archív

Nem volt hatással a járványhelyzet a szemétkibocsátásunkra a tavalyi évben. – Az elmúlt három év adatait vizsgálva látható, hogy évről évre kevéssel ugyan, de több hulladék kerül a lerakóba a Regionális Hulladékkezelő Központban – nyilatkozta a Naplónak Domokos Csilla, a Debreceni Hulladék Közszolgáltató Nonprofit Kft. szóvivője.

A havi bontásban megfigyelhető az is, hogy a nyári hónapokra jellemzőbb a magasabb hulladéktermelés, míg a január és február a legkevésbé terhelt ebből a szempontból. – A lakosság által szelektíven gyűjtött hulladékokat tekintve is növekvő mennyiségi adatokról tudunk beszámolni, hiszen míg 2018-ban 12 ezer tonnát sikerült a lerakástól eltéríteni, addig 2020-ban már több mint 15 ezer tonnát – tájékoztatott a szóvivő. Hozzátette, ez a mennyiség magában foglalja a szelektív hulladékgyűjtést, a lépcsőházi papírgyűjtéseket, valamint a Lakossági Hulladékudvarban díjmentesen leadott csomagolási, veszélyes és elektronikai hulladék mennyiségét egyaránt.

Gondolják át alaposan!

– Arra buzdítjuk a lakosságot, hogy mielőtt kidobnának valamit a kukába, gondolják át, hogy újrahasznosítható-e, vagy veszélyes hulladékról van-e szó. Ha igen, akkor semmiképp ne a kék kukába dobják! A megfelelő ilyenkor a sárga fedeles kuka, vagy vigyék be az ingyenesen igénybe vehető Lakossági Hulladékudvarba – hívta fel a figyelmet Domokos Csilla.

Debrecen élen jár az országban a begyűjtött szelektív hulladékok kezelésében. Az A.K.S.D. Kft. az országban egyedülálló módon 2019-ben üzembe helyezett egy úgynevezett optikai válogatórendszert, ami lehetővé teszi azt, hogy a kézi munkaerőt csupán minőség-ellenőrzési feladatokra vegye igénybe, és a szelektíven gyűjtött hulladékok továbbválogatását automatizált berendezéssel valósítsa meg. A válogatórendszer három darab infravörös optikai szeparátora összesen ötféle beállítás szerint tudja megvalósítani a gépi válogatást, jelentősen megnövelve a korábbi kapacitást.

Automatizált válogatóüzem

Kivitelezési stádiumban van továbbá egy mechanikai válogatóüzem is a cívisvárosban, amely a kék kukákba kerülő vegyes hulladékot fogja továbbválogatni úgy, hogy leválasztja belőle a fűtőértékkel rendelkező hulladékot, melyet erőművek fognak hasznosítani. Elmondható, hogy Debrecenben mind az újrahasznosítható hulladékot, mind a vegyes hulladékot automatizált üzemekben válogatják, s erre nemcsak a hulladékgazdálkodásban dolgozó szakemberek lehetnek büszkék, hanem Debrecen is – tájékoztatott a szóvivő.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában