Munkajog

2020.12.06. 07:30

Felmondási tilalom alatt a kismamák

Törvényesen, a pandémiára hivatkozva nem bocsátható el a munkahelyéről egy várandós nő.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A munka törvénykönyve egyértelműen megfogalmazza, hogy mik azok az esetek, amikor rendes felmondással nem küldhető el egy munkavállaló, ilyen tilalom érvényes a várandós nőkre is. – Függetlenül a koronavírustól vagy bármi egyéb külső októl, a munkaviszony nem szüntethető meg egy terhes nő esetében. Kivétel ez alól, ha az egyébként állapotos munkavállaló olyan magatartást tanúsít a munkahelyén, ami megalapozza a rendkívüli felmondását. Amennyiben a munkaviszonyából származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi, elbocsájtható – mondta Blaskó Anna közgazdász-szociológus és munkajogi szakokleveles tanácsadó.

– A kirúgás okai lehetnek, ha egy várandós nő nem jelenik meg a munkahelyén, ezt nem jelenti a felettese irányába, vagy egyszerűen csak nem megy be többet. Ekkor nem azért szüntethető meg a munkaviszonya, mert várandós, és nem is „menti meg” az őt megillető felmondási tilalom, hiszen az alapvető kötelességét megszegte – tette hozzá.

Sokféle hozzáállás

Egy várandós nőnek is hasonló nehézségekkel kell szembenéznie a munkába állása folyamán, mint mindenki másnak. – Az emberiség most ki van téve a vírusnak, ez jelenleg plusz egy dolog, ami miatt lehet aggódni a babavárás alatt – vélekedett Blaskó Anna.

„Az állapotos nőknek is joguk van dolgozni, a munkáltató azonban olyan alkalmazottat keres, akit hosszú távon is meg tud tartani.”

– Ennek az oka, hogy maga a betanítás időszaka is eltart néhány hónapig, ami után százszázalékos munkaerővé válik az új munkavállaló. Várandósság esetén mire ez bekövetkezne, már szülési szabadságra kell bocsájtani az adott jelentkezőt – folytatta.

– Fontosnak tartom megjegyezni, hogy semmilyen hátrányban nem részesülhet egy várandós nő, amikor pályázik egy adott állásra, ez ugyanis diszkrimináció, és jogorvoslattal élhet miatta. Abban az esetben, amikor a munkába állása után nem sokkal derül ki vagy lesz gyanús, hogy várandós egy nő, jellemzően próbaidőszak alatt áll. A próbaidő specialitása, hogy indoklás nélkül, azonnali hatállyal elküldhető egy személy, amíg tart az előre lerögzített néhány hónap. Természetesen a várandósság alatti felmondási tilalom ekkor is megilleti őt, de csak akkor, ha e miatt küldték el és nem azért, mert nem elégedettek a munkavégzésével – mondta.

Számos előítélet él a kismamákkal szemben, a munkaadók szemszögéből vizsgálva. – A legfőbb oka ennek az érdek­ütközés. Leegyszerűsítve a munkáltató egyértelmű érdeke, hogy maximális fókuszú, jól teljesítő alkalmazottai legyenek, addig, amíg neki kellenek – emelte ki a szakember. – Ugyanakkor a várandósság időszaka nem feltétlenül ilyen, a maga biológiai tulajdonságaiból fakadóan. Rendszerint a fókusz befelé kerül, a teljesítmény, valamint a terhelhetőség szolidabb és egyértelműen véges, hogy maximum meddig tudunk dolgozni. Éppen ezen időszak sérülékenysége miatt vonatkozik rá ilyen erős védelem A munka törvénykönyvében – hangsúlyozta.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában