Kisváros az ország szélén

2020.11.30. 14:00

Kopogtatnak a befektetők Keresztesen, de egyre kevesebb az ipari terület

Az országhatár menti városban valós probléma, hogy hol tudnak telephelyet adni az érdeklődő befektetőknek.

Fotós: KOVACS PETER

Fotós: KOVACS PETER

Ami egykor hátrány volt, az mára előny lett; azaz a keleti határhoz szorított, jelenleg 4 ezer 200 lakosú kisvárost ma a Romániához való közelsége teszi igazán vonzó befektetési célponttá.

„Csirkegyár” a láthatáron

Persze ehhez kellett Biharban az elmúlt tíz évben tapasztalt rendkívül gyors fejlődése is. Az autópálya 10 kilométerre van Biharkeresztestől, és a város gazdasági potenciálját tovább növeli az a tény, hogy a tervek szerint 2023-ra elkészül a Bedőt és Nagykerekit elkerülő, 2x1 sávos, korszerű út az M4-hez, valamint befejeződik a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítása.

Biharkeresztest egyébként már néhány éve felfedezték a munkahelyteremtési szándékkal idetelepülő befektetők. A város akkori vezetői létrehoztak egy 26 hektáros ipari parkot, amely azóta betelt. Ott van egy világhírű műkőgyár és az azt kiszolgáló egységek, épül a házelemgyár, előkészítés alatt van a gázbetongyár.

– Befektetési szándékkal nálunk kopogtatók vannak folyamatosan, és az nagyon nagy problémánk, hogy a város önkormányzatának egyre kevesebb a területe. Leginkább közművesített helyekre lenne igény, de keresnek raktárhelyiségeket, logisztikai szempontból is nagyon jó helyen van Biharkeresztes – válaszolja kérdésünkre Dani Béla Péter polgármester, majd mosolyogva megjegyzi, hogy más település önkormányzatától olyan ajánlatokat is kaptak, hogy a Biharkeresztesen befektetni szándékozókat nyugodtan irányítsák át hozzájuk, nekik vannak szabad területeik.

Dani Béla Péter | Fotó: Kovács Péter

– Mi természetesen örülünk más település sikereinek is, de azért aki ide szeretne jönni, annak itt szeretnénk területet adni. A városnak vannak földjei, most azokat vesszük sorra. Azokat megpróbáljuk úgy alakítani, hogy egy vagy több nagyobb tömbben legyen a biharkeresztesi önkormányzat földterülete. Továbbá vannak olyan külterületi részeink, ahol még van lehetőség iparterületeket kialakítani. Erre is próbálunk pénzt találni. Annál is inkább, mert Biharkeresztes bekerült a hazai gazdaságélénkítő programba. Elkezdtük a tervezését.

„Most egy baromfitenyésztő telep létesítésének előkészítése folyik. Itt egy évben 100-120 ezer csirkét nevelnek, majd a pucolás és a zsigerelés után juttatnánk piacra. Már most gondolkodunk a továbbfejlesztésén, egy keltetőt építenénk az üzemre.”

Dani Béla Pétert arról is megkérdeztük, milyen városnak látná Biharkeresztest 5-10 év múlva. – A mostaniakon túl lesz még néhány olyan cég, amelyek a jelenleg közfoglalkoztatásban dolgozókat alkalmazni tudják. A városképet is át szeretnénk alakítani; hogy szebbé, vonzóbbá, otthonosabbá tudjuk tenni Biharkeresztest. Megtartjuk a mikrotérségi vezetőszerepünket, és ha lehet, ezt továbberősítjük, szélesítjük.

Kovács Zsolt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában