Ki mennyi vizet vihet?

2020.10.29. 11:30

Szatyrokkal és flakonokkal a debreceni közkutakon

Az önkormányzat átlagos, illetve mért fogyasztás alapján fizeti a költségeket.

Fotó: Vass Attila

A város közterületein működő ivóvízkutak nagy segítségükre lehetnek a szomjoltásban, kéztisztításban vagy akár egyes háztartásokban is a korzózóknak, az erdőben kirándulóknak és a rászorulóknak egyaránt.

Ezeken az ingyenes vízvételi helyeken olyan személyek is megfigyelhetők, akik naponta látogatják a kutakat, és nagy szatyrokkal érkeznek, amikben 10–20 darab kétliteres flakont szállítanak. A flakonokat teletöltik, majd pedig azokkal távoznak, illetve olyan ember is van, aki nyáron „meg is fürdik” a csapoknál.

Átlagfogyasztás alapján

Ezeket tapasztalva is fordult a Napló a Debreceni Vízmű Zrt.-hez azt tudakolva, hogy a Debrecen területén lévő közkutakból kik, mikor, mennyi vizet vihetnek el saját célra ingyen. Megkérdeztük azt is, hogy hol és hány ilyen csap van a városban, körülbelül mennyi víz fogy ezekből, és mibe kerül ez, továbbá arra is kíváncsiak voltunk, hogy ezek a kutak honnan nyerik a vizet, és milyen a vízminőségük.

Mint megtudtuk, Debrecenben jelenleg 25 darab közkút működik, amelynek költségeit a debreceni önkormányzat állja a Debrecen Vízmű Zrt. felé.

Mennyiségi korlátozás nincsen a közkutakat használók számára, de nyilván mindenki tanúsítson önmérsékletet, és ne pazarolja a vizet.

A tájékoztatás szerint ezenfelül további 3 darab közkút működik a józsai városrészben, s ezeket is a Debreceni Vízmű által kibocsátott számla alapján a debreceni önkormányzat fizeti napi 0,25 köbméternyi átlagfogyasztás után azokra a napokra vetítve, amelyeken működik a közkút.

Ellenőrzött minőség

Működik mért fogyasztású közkút Pacon, a Monostorpályi út 205. szám előtt, itt a fogyasztás alapján fizeti a számlát a debreceni önkormányzat. Ugyancsak hitelesített és mért a fogyasztás a Dósa nádor téren, ahol a mérők utáni vezeték és a vízvételi helyig és azt is beleértve önkormányzati kezelésű, fenntartású, nem közüzemi jellegű. Annak költségét szintén a debreceni önkormányzat állja.

Mindezek mellett a Petőfi téren és a Piac utcán 5 darab nyomógombos ivókút található, amelynek fogyasztása elhanyagolható, az után a Debreceni Vízmű Zrt. számlát nem állít ki. A Napló érdeklődésére a társaság arra is kitért, hogy a Debrecen Vízmű folyamatosan ellenőrzi a közkútból folyó víz minőségét, amely ivóvíz-minőségű, a fertőtlenítésüket pedig rendszeresen elvégzi.

VA

Borítókép: Az átépített Dósa nádor tér új csapját is többen naponta látogatják szatyrokkal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában