A megélhetés a tét

2020.10.21. 11:30

Boldogulnak, ahogy tudnak: a megye tormatermelőit is sújtja a járvány

Rengeteg kérdőjel és legalább ugyanennyi bizakodás van a tormával foglalkozókban.

Fotó: Kovács Péter

Hivatalosan a közeli napokban kezdődhet tormafelvásárlás, bár szeptember végétől a termelők már szedegetik, a felvásárlók pedig kezdik átvenni a növényt. Ugyanakkor a tormapiac résztvevőinek csak sejtéseik vannak, hogy mennyit kaphatnak, mennyit adhatnak egy kiló tormáért. Abban azonban nagy az egyetértés, hogy annyit biztosan nem, mint egy és két éve, amikor egy kiló első osztályú tormáért 500 forintot adtak a felvásárlók. Boros László, a tormarégió legtapasztaltabb tormakereskedője kifejti: a hazai tormakereskedők és a külföldi vevők között évtizedek óta nincs olyan szerződés, amelyben ár és mennyiség szerepel. Ezeket a tormabetakarítás és -felvásárlás időszakában a kereslet-kínálat alakította ki.

Jelenleg azonban a fő szabályozó a koronavírus.

Ennek a vendéglátás az egyik nagy vesztese, így a korábbi években megszokott tormamennyiségnél kevesebb fogyott, és a raktárakban még mindig van 2019-es torma. Mindeközben egyre nagyobb mennyiségben ott van a piacon a lengyel, az ukrán és az utóbbi időben a román torma is, mégpedig úgy, hogy azok dugványai jórészben a hajdú-bihari tormarégióból származnak.

Boros László lassan ötven éve foglalkozik tormával | Fotó: Kovács Péter

„Nekünk szent feladatunk, hogy a hozzánk tartozó termelők tormáját értékesítsük.”

– mondta Boros László, majd gyorsan hozzátette, hogy sokat szidják a torma felvásárlási ára miatt, de ő már meg sem próbálja elmagyarázni egyes termelőknek, hogy az árat nem ő határozza meg.

Fotó: Kovács Péter

Nincs vendég, nem fogy a torma

– A termelőkkel területi alapon számított mennyiségre van ugyan szerződés, de abban ár nincs. Ennek azonban nem volt jelentősége, mert ha egy másik felvásárló a torma kilójáért öt forinttal többet adott, máris semmissé vált a szerződés, hiszen a termelő a jobban fizető helyre vitte. Az az igazság, hogy mi se nagyon forszíroztuk a szerződést, nekünk van egy kialakult termelői körünk, az elmúlt 10 év alatt felfelé ívelő pályán mozogtunk. Minden évben egyre nagyobb mennyiséget sikerült értékesíteni. Megvettük az árut a termelőktől, 30 napon belül fizettünk, jó árakat értek el az elmúlt két évben. Ezzel a jó árral a tormatermelési kedv is megnövekedett. Több tormát raktak az idén, mint tavaly – részletezi a jelenlegi helyzetet Boros László.

Fotó: Kovács Péter

– Csakhogy elérkeztünk 2020 márciusához, amikor megjött a koronavírus. Április elején már látszott, hogy ez gazdaságilag nem lesz egy egyszerű történet, nyár közepén pedig világossá vált, hogy az idén baj lesz a felvásárlással.

„Bezártak a szállodák, a vendéglátóhelyek, drasztikusan visszaesett a gasztronómiai és a kis üveges fogyasztás.”

– 2019-ben termett torma még mindig van a raktárakban. Van olyan felvásárló cég, ahová ha december elejéig nem érkezne torma, akkor is ki tudná szolgálni az igényeket. Mi, cégszinten október 31-ig a múlt év hasonló időszakához viszonyítva 550 tonnával fogunk kevesebb tormát értékesíteni. Ez pedig a tavalyi csúcs év után szomorú jövőt vetít előre. Mi 500 forinttal kezdtük a felvásárlást, de hogy a dömping idején mennyi lesz, azt nem tudjuk. Hallani olyan felvásárlási árakat, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a múlt évi 500 forinttal.

Fotó: Kovács Péter

Boros László úgy véli, itt lenne az ideje a tormapiac szabályozásának, így esély kínálkozna a torma árának és értékének helyre kerülésére. Ehhez azonban nagyobb termelői összefogás kell az eredetvédett növény termesztésében. Jelenleg 600-700 közötti a termelői létszám, akik az idén a tavalyihoz viszonyítva mintegy 20-25 százalékkal nagyobb területen termesztik a tormát. Ez a területi nagyság a koronavírus miatt a zökkenőmentes értékesítést erősen befolyásolja. Boros László a dohányéhoz hasonló kvótarendszer bevezetésétől sem riadna vissza. Ugyanakkor hangsúlyozza, a pillanatnyi haszonért nem kellene külföldre eladni a tormadugványokat, megteremtve ezzel önmaguk konkurenciáját.

Kiss Zoltán tormatermelő | Fotó: Kovács Péter

Tavasszal már látható volt

Nemcsak a felvásárló, de a termelő is bizonytalan az idei tormaszezont illetően. Kricsfalusi József és családja 15 éve tormatermelő. – Az árakról túl jó nem hallatszik, mert állítólag túltermelés van. Ezt a falu is beszéli, a felvásárlók is mondják. Árak? Hogy őszinte legyek, mi sem tudjuk. Úgy gondoljuk, hogy megáll 400 forinton, de ez sem biztos. Az utóbbi években jó volt a torma. Hullámzik az ára, ötévente van egy-két gyengébb év – mondja.

– Nem jó reményekkel indultunk ennek az évnek. A vírus miatt az árak sem olyan jók – magyarázza egy másik termelő, Kiss Zoltán. Tavasszal, mikor raktuk, láttuk, lesz probléma, kis árcsökkenésre számítottunk. A minőség nem jó, mert nem volt eső, mi pedig nem öntöztük. A tavalyinál mintegy 20 százalékkal kevesebbet takarítunk be, és ha hozzávesszük, hogy alacsonyabb az ára, az már nagy jövedelemkiesés. A torma a család megélhetése.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában