mezőgazdaság

2020.10.06. 20:30

Betakarítás: értékel a miniszter

Az őszi kapások jó termése és a magasabb felvásárlási árak kompenzálhatják a nyáriakban elszenvedett kárt.

202007014 Békéscsaba Javában aratnak a repcetáblákban Békésben. Az új aratógépek, kombájn ára 30 és 150 millió forint között változik. Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Békés Megyei Hírlap-archív

Befejezéséhez közeledik a napraforgó aratása, és javában tart a kukorica betakarítása. Milyen mérleget lehet vonni? Erről kérdeztük Nagy István agrárminisztert a minap a Hortobágyon megtartott hagyományőrző eseményen.

A tárcavezető az idei tenyészidőszak előtti hetekkel, hónapokkal kezdte értékelését.

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a 24. gulyásverseny és pásztortalálkozó megnyitóján Hortobágyon szeptember 19-én | Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Felkészült magyar gazdák

– Rendkívüli időszakon vagyunk túl, hiszen tavasszal soha nem látott aszály sújtotta Magyarországot, majd a tavaszi fagy érintette a gyümölcsösöket. Ott 60-70 ezer hektár gyümölcsös, kajszibarack, őszibarack, szilva nagyon súlyos veszteségeket szenvedett. Az aszálykár nagyságára jellemző, hogy a gazdák több mint 300 ezer hektárra jelentettek be aszálykárt. És amikor már azt gondoltuk, hogy más természeti csapás nem jöhet, akkor megeredt az eső, rendkívüli intenzitással, és belvizes károk is keletkeztek. Rendkívüli nehézségekkel indult az esztendő. Mégis azt kell, hogy mondjam, mind­ezek ellenére is egy olyan teljesítményt tudott nyújtani a magyar agrárium, amely a benne résztvevők hozzáértését tükrözi. Ki tudták védeni ezeket a nehézségeket. A tavaszi aszályos időszakot a repce sínylette meg leginkább, a búzából az 5,2 tonna hektáronkénti betakarított átlag, megfelel egy ötéves átlagszintnek, de természetesen elmaradt a tavalyi rekordesztendőtől. Ugyanakkor nagy reményekkel kecsegtet a napraforgó és a kukorica betakarítása, hiszen az eső e növénykultúrák számára pontosan a legjobb időpontban érkezett. Most napsütésben gazdag, szép ősz van, be tud érni, jó víztartalma lehet a napraforgónak és a kukoricának is.

„Nagyon remélem, hogy mindazt a veszteséget, amit a gazdáink elszenvedtek a kalászosokban, azt az őszi kapásokból, tehát a napraforgóból és a kukoricából be tudják hozni. Tehát eredményes esztendőt tudnak zárni.”

Eredményes lehet az esztendő

Nagy István tárcavezetőt a várható felvásárlási árakról is kérdeztük. Mint fogalmazott, az árak növekedőben vannak, hiszen a világban máshol is adódtak károk bőven a mezőgazdasági termelésben. Látható, hogy a gyümölcsárak megemelkedtek a tavaszi fagy kártétele miatt. Ugyancsak tanúi vagyunk annak, hogy a zöldségárak is emelkedtek a világban, hiszen a kézi munkaerő hiánya máshol is nehezítette a termelést. Ehhez pedig még hozzájött az aszályos időszak, ami tovább nehezítette a termelést. Az agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a gazdák eredményes esztendőt zárnak, hiszen a kevesebb termésmennyiségét a magasabb árak kiegészítik.

KZS

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában