Szabó Tímea Linda története

2020.09.07. 19:30

Cégvezetővé válni egy tragédia pillanatában

Szabó Tímea Linda édesapja elvesztése után átvette a családi vállalkozás vezetését.

Fotó: Borza János-archív

Mindannyian álmodozunk, vannak kitűzött céljaink, melyekért a végsőkig képesek vagyunk harcolni. Sokszor nem könnyű a munka világában helytállni, főleg akkor, ha váratlan nehézségekbe ütközünk. Többeknél már elég hamar, akár tizenévesen körvonalazódik, mihez akarnak majd kezdeni az életben, de nem mindenki ilyen szerencsés.

Szabó Tímea Linda pénzügyi tanácsadó pillanatok alatt vált cégvezetővé: egyik nap még élte a huszonévesek világát, majd másnap cégügyekkel kellett foglalkoznia. A felhőtlen diákévekből átcsöppent a szigorú valóságba, ahol meg kellett ismernie, mi is az a valódi tragédia.

Elmúltak a gondtalan évek

Édesapja az üzleti útjáról tartott haza, s egy frontális ütközés következtében életét vesztette. A mindössze huszonegy éves lányra zúdultak édesapja cégügyei, amelyeket át kellett vennie. Édesanyja teljesen más területen mozgott, így nem tudta volna vezetni a vállalkozást, idősebb testvér pedig nem volt, Tímea az édesanyjával és a kisöccsével maradt magára. Sokan nem tudjuk elképzelni, milyen is lehetne egy szempillantás alatt elveszíteni az addigi életünket, és másnaptól egy olyan világban élni, ami teljesen idegen számunkra. Éppen ezért kerestük fel Tímeát, akitől munkája felől érdeklődtünk, majd a következőkre is kitértünk: mit ajánlana a mai fiatal nőknek, hogyan vészelte át a nehéz időszakot, és mit tanult meg az elmúlt években.

Egy építőiparban orientált üzlet irányítása ilyen fiatalon nem lehetett könnyű feladat. Tímeának egyszerre több területen kellett jelen lennie: tanult, dolgozott, alig volt ideje saját magára. – A gondtalan éveknek hamar vége szakadt, fizikai munkát végeztem, jártam az országot, értékesítettem, és ügyfelekkel tárgyaltam.

„Sokszor mondjuk: magasról lehet nagyot esni! Nos, ez teljesen így van, »szerencsésen« a saját bőrömön tapasztalhattam meg.”

A tanulmányaimat nem tudtam nappalin befejezni, munka mellett nem volt megvalósítható. De nem adtam fel, tovább próbálkoztam, új képzésbe kezdtem, ami mellett elkezdtem dolgozni. Egy nagyon jó ismerősöm ajánlott egy munkalehetőséget, voltaképpen belecsöppentem a pénzügy világába, amitől azóta se akarok szabadulni – mutatta be karrierjének kezdetét a balmazújvárosi kétszeres édesanya.

Fotó: Borza János-archív

Tímea a munkája közben megtanulta: a halál egyszeri, míg a rokkantság „örök” – akármeddig eltarthat. A fájdalom mindenhol jelen van, másként éli meg egy szülő, egy gyermek, vagy éppen egy testvér egy adott hozzátartozó elvesztését. – Édesanyám negyvenkét évesen lett özvegy­asszony, édesapám negyvenöt évesen halt meg, mégis azt mondom a családomnak: szerencsések vagyunk! Rengeteg élethelyzettel találkoztam már, a rokkantság pedig az egyik, amire azt tudom kijelenteni: az egyik legdrasztikusabb, ami bárkivel valaha történhet – hangsúlyozta. – Voltaképpen kimaradtak a fiatalkori éveim, de később szembesültem ezzel. Miután letisztultak bennem a történések, és körvonalazódtak a jövőbeni feladataim, meg­győződésemmé vált, hogy mindenkinek – minden felelősségteljesen gondolkodó embernek – szüksége van a biztonság megteremtésére önmaga és családtagjai számára. Valószínű, hogy bevonzottam a biztosítási szakmát, mert megkerestek ilyen lehetőséggel. Amire gondolkodás nélkül igent mondtam – idézte fel.

Kellő szorgalom, alázat

A pénzügyi szakember kiemelte, kellő szorgalommal, kitartással, tanulással és helytállással nőként is lehet fontosabb pozíciót betölteni. Állítása szerint nehezebb, mint esetlegesen egy férfinak, de megvalósítható.

„Ha van családja az illetőnek, ha nincs, ugyanúgy vezetnie kell az otthoni háztartást, közben pedig a munkahelyén is a topon kell lennie. Ettől függetlenül, aki érez magában ambíciót, és igazán akarja, az képes lesz rá”

– fűzte hozzá.

Nyitottság, szakmaszeretet

Ezután arról is szólt, kiknek ajánlaná a pénzügyi világot: – Ebben a szakmában is termékek állnak mögöttünk, azonban nem a mindennap használatosak. Sokkal nagyobb súllyal bírnak, hiszen emberek zsebében, lelkében „kutakodunk”. Segítséget nyújtunk, információt adunk, szembesítünk, ezt követően pedig az ügyfél azzal él, amivel szeretne, amikor éppen időszerű: a biztosításokra szokták azt mondani, olyan dolog, amit utólag nem lehet megkötni az ember életében. Ez a hivatás nem való annak, aki nem nyitott, nem szeret tanulni, fejlődni, illetve nincs meg a kellő szorgalma. Állandó változásban vagyunk, folyamatosan járunk oktatásra, új rendeleteket, szabályokat kell elsajátítani – ki lehet jelenteni: a szakma szerelmesének kell lenni. Bizalmi pozíció, amivel visszaélni nem lehet. A titoktartási szabályok ránk is vonatkoznak, hiszen adott esetben nem csak a pénzről beszélgetünk az ügyfelekkel, sokszor magánéleti témák is előtérbe kerülnek – jelentette ki végezetül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában