a belvíz is gondot okozott

2020.07.29. 07:30

Rendkívül megnehezítette a gazdák dolgát a hatalmas mennyiségű eső

Bár sokan tartottak az elmúlt időszak esőzéseitől, a gazdák nem látják tragikusnak a belvízhelyzetet.

2020.07.14. Magyaratád A magyaratádi Barátság szövetkezet dolgozói összesen 380 hektáron takarítják be a búzát. Keddig mintegy 150 hektáron aratták le a gabonát. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap Képen: Felvételünkön Deckert József szárítókezelő,lapátol, Laczkovics Sándor, a szövetkezet elnöke a kalászt nézi,Horváth Gyula kombájnos

Fotó: Illusztráció: Lang Róbert / Somogyi Hírlap

Az elmúlt hetek időjárása sok helyen okozott a megyében. A legenda úgy tartja, ha június 8-án, Medárd „sír”, akkor ezt követően még negyven napig sírni fog. A Napló által megkérdezett gazdák üdvözlendőnek tartják, hogy az agrárkamara élre állt az öntözés és belvíz kérdésében, egyúttal megemlítették, az elmúlt időszak ékes bizonyíték arra, hogy a természetes vízelvezetéssel kezdeni kell valamit a megfelelő mennyiségű és minőségű termény biztosítása érdekében. Bár a termésátlag nem sokkal marad el az eddigiektől, a vízelvezetési várakozás ronthat a minőségen.

– Valódi medárdi esőt tapasztalhattunk – foglalta össze az elmúlt hetek időjárását Örvendi László, a Gazdakörök Szövetségének megyei elnöke. Az eső szükséges a jó minőségű terményhez, a mélyebb fekvésű területeken felgyülemlő víz azonban károkat is okozhat.

A vihar lefektette a gabonát

Hajdú-Bihar Megyei Területi Agrárkamara a Napló megkeresésére adott tájékoztatójában közölte, hogy az elmúlt hetek csapadékos, viharos időjárása rendkívül megnehezítette a gazdálkodók dolgát.

A kényszerleállások után a legtöbb helyen megfelelő ütemben haladt a betakarítás, viszont továbbra is lemaradás mutatkozik a tavalyi év ilyenkor betakarított területéhez képest.

Az esőzések nagyobb viharokkal és lehűléssel érkeztek, a mélyebb fekvésű területeken belvízfoltok keletkeztek, ahol folyamatosan pusztul a vetett növénykultúra. A csapadék feláztatta a talajt, ezért a kombájnok és szemszállító járművek elakadnak. Erre rátett egy lapáttal, hogy nőtt a hőmérséklet, ami a párás levegővel együtt kedvező a gombabetegségeknek. A viharok több helyen is lefektették a gabonát, számos kárbejelentés érkezett belvízkárra, viharkárra a kárenyhítési rendszerbe és a biztosítók felé egyaránt.

Ott van, ahol máskor is

A belvízhelyzetről Máté József darvasi gazda a Naplónak elmondta, az ő esetében a mély fekvésű 300 hektáros napraforgótáblánál 15 hektáron állt meg a víz, de volt már rosszabb a helyzet.

„Darvason június 8-ától 120-140 milliméter eső esett. Én tragikusnak nem érzem, azonban jövőre gondot okozhat a belvíz a kalászosok, valamint a repcések talaj-előkészítésénél a szikes területeken”

– osztotta meg. Hasonlóan látja az állapotokat Örvendi László is. Mint kifejtette, a belvíz jelenleg olyan helyeken lelhető fel, ahol máskor is van, tehát a gyengébb minőségű, szikes, szikhez hajló földterületeken és ötödosztályú szántóknál. Hozzátette, a fekete földeken továbbra sem jelent gondot a felgyülemlett víz.

– Ha a növény megsokallja a vizet, sárgulni kezd, majd elhal. Arról van tudomásom, hogy a gabona esetében várni kell, mert most nem tudják learatni. Szivattyúkkal és árkokkal próbálják levezetni a vizet a földekről, és a várakozás rontja a minőséget – nyilatkozta. Örvendi László Hajdúszobosz­ló keleti területén gazdálkodik, ott sem történelmien rosszak az állapotok.

Nyakas András megkeresésünkre elmondta, Hajdúnánáson rövid idő alatt 100-200 milliméternyi eső hullott le, amit a föld nem tudott elnyelni. Szerinte ez komolyabb problémát akkor nem okozott volna, ha tiszták lennének a természetes vízelvezetők. Így viszont a felgyülemlett víz visszafolyt az árkokba, és nem csak az eső okozott problémát. Üdvözlendőnek találja azonban, hogy az agrárkamara élére állt az öntözés kérdésének, és a közeljövő feladatának azt látja, hogy minél hamarabb megtisztuljanak az árkok.

– Az árkok gazosak, és a Keleti-főcsatorna is 10 méterrel keskenyebb a megszokottnál. A tisztítás most az égető kérdés – mutatott rá a problémára. Hozzáfűzte, a mostani esőzés is megmutatta, hogy a gazdáknak össze kell fogniuk helyi szinten.

SzG

A gyümölcsöknél a gond

Az agrárkamara tájékoztatása szerint a zöldborsó betakarítása mostoha körülmények között ugyan, de befejeződött. A terméseredmények kezdetben biztatók voltak, 5-10 tonnát vártak hektáronként, azonban a növények lefekvése és a gombásodás végül csak 5,6 tonnás megyei átlagot eredményezett. Összességében elmondható, hogy a gyümölcsöknél okozott kárt az esőzés, míg az őszi árpa, rozs, kukorica, repce, burgonya, napraforgó és őszi gabona a tavalyihoz hasonló termésátlagot mutattak, bár több esetben is kérdéses a minőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában