mezőgazdaság

2020.06.25. 16:15

Az aszály maradandó károkat okozhat

A szakértő szerint a gazdák a tavalyi tapasztalatok birtokában megpróbáltak kellőképp felkészülni.

20190723 Magyaratád A párás idő nagyon kedvez a gombabetegségeknek, ezért a Magyaratádi Barátság Szövetkezet helikopterrel permetezte le a napraforgó táblákat. A léi jármű huszonötször fordult a 150 hektáros területen. fotó: Lang Róbert LR Somogyi Hírlap

Fotó: Somogyi Hírlap-archív

– Az év első öt hónapjában tapasztalt csapadékszegény időjárás látszik a kalászosokon, ez alapján pedig a termés mennyiségből meglátásom szerint várható kiesés – ismertette a Napló megkeresésére Sain Krisztián gazdálkodó. Hozzátette, az aszály maradandó károkat okozott a kalászosokban, ez pedig a termésátlagban is jelentkezni fog.

Ügyelnek a növényvédelemre

– Úgy gondolom, a tavalyi évből okulva minden gazdálkodó megfelelően megvédte a gombák ellen a kalászosokat – jelentette ki Sain Krisztián. A gazdálkodó ezzel kapcsolatban megjegyezte, tavaly sok fuzáriumos tétel került a raktárakba, ettől pedig a gazdák nehezen tudtak megszabadulni. – A tapasztalatok birtokában mindenki próbált odafigyelni a növényvédelemre, de ehhez nem volt elegendő eső. A repce mindenképpen megsínylette az esőmentes periódust. Ezzel szemben az árukukorica, amelynek hathetes korában kezdődik a csődifferenciálódása, azt lehet mondani, kicsit megkésve, de helyrejött. A napraforgónál az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt az első gombázós kezelés csúszik, de bízom benne, hogy a hét második felében el tudjuk majd kezdeni a hidas vegyszerezést – fejtette ki álláspontját. Szerinte a Gazdakör és az agrárkamara megfelelő tájékoztatást nyújt a gazdálkodóknak, így sikerülhet mérsékelni a károkat.

Kihívás, aminek meg kell felelni

A mostani előrejelzések szerint keddig kell számolni a tartós borongósabb időszakkal, míg a jövő hét elejéig napsütés várható. A szakértő ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a csapadékos hajlam ugyanúgy lokálisan viszont továbbra is megmutatkozhat. – Az látszik, hogy az éghajlat változik, vagy már meg is változott. Ez pedig olyan kihívás, amelyhez mindenkinek nehéz alkalmazkodni – mondta Sain Krisztián. Hozzáfűzte, most tartanak a zöldborsó-betakarítás közepén, ezt viszont a nagy mennyiségű eső jelentős mértékben hátráltatja, hiszen nagyon rosszak lettek a terepviszonyok.

SZG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában