Szabályok és buktatók

2020.06.05. 20:00

A cél: a zéró energiafelhasználású ház

Nem biztos, hogy megéri milliókat fordítani a lakóépületek költség­optimalizálására.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az energetikai tanúsítvány elkészíttetése kötelező minden eladásra és tartós bérbeadásra szánt ingatlan esetén, néhány kivételtől eltekintve. Ha az épület az energetikai számításai alapján nem éri el a CC (megfelelt) energetikai osztályba sorolást, akkor az energetikai tanúsítványnak tartalmaznia kell az adott épületre vonatkozó költségoptimalizált szintre vagy költséghatékonyság növelésére irányuló mérnöki korszerűsítési javaslatot.

Mérlegelni kell

A költségoptimalizálás azt jelenti, hogy meg kell határozni azokat a fejlesztési műszaki tartalmakat a korszerűsítéskor, amelyek a várható élettartam, a korszerűsítési költségek és a költségmegtakarítások alapján a legkedvezőbb megoldást eredményezik.

Fotó: Jónás Imre-archív

– A korszerűsítési árakat és a várható energiamegtakarítást tekintve, figyelemmel a körülbelül 30 év szerkezeti élettartamra, nagyon meg kell fontolni, hogy megéri-e a 30 centiméter vastag falszigetelés, a 45 centiméteres padlás-hőszigetelés, vagy a 0,8 W/m2K értékű, háromrétegű, kriptongázzal töltött ablak beépítése – fogalmazott Jónás Imre energetikai szakember. – Ugyancsak mérlegelni kell a kiválasztott fűtési energiahordozót, legyen az gáz, biomassza, villamos vagy megújuló energia, és a szabályozott fűtési rendszer kialakítását is. A korszerűsítés után az épület hőhídbesorolása nem változik, mivel az a lehűlő felület nagyságától és a vonal menti hőhidak hosszától függ, az épület teljes funkcióját és homlokzati struktúráját, illetve a megjelenését is át kellene tervezni a változás eléréséhez – hangsúlyozta a szakember.

Zéró energiafelhasználás

Jónás Imre kitért arra is: nem biztos, hogy a csúcstechnika a leggazdaságosabb megoldás, hiszen ha nagyon drága a korszerűsítés, van egy pont, ami felett már nem hoz annyi megtakarítást, hogy megérje annak a műszaki tartalomnak a megvalósítása. Természetesen ez a meglévő épületek energetikai korszerűsítésére vonatkozik.

„Új épületek tervezésekor és építésekor továbbra is a zéró energiafelhasználású ház a cél, ami azt jelenti, hogy az épület üzemeltetéséhez szükséges energiát a háznak meg kell termelnie.”

– Középületeknél a cél a 2016. évtől már érvényes, lakóépületeknél 2021-től a célirány a BB energetikai osztály elérése – tudatta a szakember. – Ezért igen fontos, hogy ki készíti el az energetikai számításokon alapuló energetikai tanúsítványt és az abban lévő költséghatékony korszerűsítési javaslatokat – fogalmazott az épületenergetikai szakértő.

Résen kell azonban lenni: ha nem elég felkészült a szakértő, akkor lehet, hogy a korszerűsítési javaslat gazdaságtalan lesz.

Természetesen, ha a tulajdonos ennek ellenére minden új technikát akar alkalmazni, az csak pénz kérdése.

Mindig egyedi

A korszerűsítés célja minden esetben az energiamegtakarítás, illetve az arra irányuló törekvés, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.

– Az elvégzett energetikai számítások jelzik, hogy minden egyes épület energetikai korszerűsítése egyedi, nem lehet sablonra ráhúzni, figyelembe kell venni a tulajdonos életvitelét, igényét és anyagi lehetőségeit. Ezenfelül a helyszíni műszaki lehetőségeket is fel kell mérni, hiszen egy faelgázosító kazán fahasábokkal működik, és a fahasáb nedvességtartalma is nagyon fontos. Ezért a téli tüzelőt már tavasszal meg kell venni, és szárítani, tárolni kell, ez helyigényes. Végső soron az sem elhanyagolható, hogy mennyibe kerül a beruházás, és utána a havi rezsiköltségem mennyi – részletezte Jónás Imre.

Jogszabályi előírások

Azoknak az épületeknek, amelyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a megközelítőleg nulla energia­igényű épületek energiahatékonysági előírásait (BB). Az épület teljes energiafogyasztásának megengedett számértéke legfeljebb 100 KWh/m2a lehet, minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb az építmény. Az építésügyi szabályok meghatározzák, hogy minimálisan milyen hőszigetelő képességgel kell rendelkeznie az építőanyagoknak. A rendelet nem magát a hőszigetelés vastagságát határozza meg, hanem a hőátbocsátási tényezőket szerkezettípusonként. A megközelítőleg nulla energiaigény követelménye figyelembe veszi az épületben felhasznált energiahordozókat, például azt, hogy gázzal, tűzifával vagy épp távhővel fűtünk. A BB energetikai osztály eléréséhez az energiafogyasztás legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni.

KD

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában